Μανούλες μη βιάζεστε να βγάλετε τη πάνα !
Όσο κι αν σε παροτρύνουν οι δικοί σου να… του βγάλεις την πάνα, αντιστάσου! Γιατί; Πολύ απλά, επειδή η βιασύνη μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
Η μαμά, η πεθερά ή η θεία σου και όποιος άλλος έχει παιδιά στην ηλικία σου ή και μεγαλύτερα μπορεί να σε παροτρύνει να αρχίσεις να μαθαίνεις από νωρίς στο μωρό σου να ζει χωρίς την πάνα του. Πράγματι, την εποχή των γονιών μας υπήρχε μια βιασύνη στο θέμα πάνα με τους περισσότερους να επιχειρούν να τη βγάλουν πριν τα παιδιά τους κλείσουν τα δύο. Όπως όμως αποδείχθηκε, αυτή η πρόωρη απεξάρτηση από την πάνα οδηγούσε συχνά σε αύξηση των «ατυχημάτων». Τα παιδιά δηλαδή βρεχόντουσαν πιο συχνά.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Μην τους ακούσεις
Οι ειδικοί σήμερα θεωρούν ότι ένα παιδί μικρότερο των δύο δεν είναι αναπτυξιακά ώριμο να ελέγξει τους σφιγκτήρες του. Σε ό,τι αφορά εξάλλου το θέμα γιογιό, ο βαθμός ετοιμότητας και ωριμότητας διαφέρει από παιδί σε παιδί. Το 50% είναι έτοιμο γύρω στα δύο και οκτώ μήνες ενώ το 70% στα τρία. Μέχρι ν’ αποχαιρετήσουν οριστικά την πάνα, κάποια μπορεί να φτάσουν ακόμα και στα τέσσερα. Συνήθως, χρειάζονται 3-6 μήνες για την πλήρη απεξάρτηση από την πάνα. Πολλά παιδάκια όμως δεν τα καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, παρά μόνο πλησιάζοντας πια στην ηλικία των τεσσάρων, ενώ περιστασιακή απώλεια ούρων το βράδυ μπορεί να υπάρχει σε κάποια παιδιά μέχρι την ηλικία των επτά.
Επιχείρηση γιογιο: Πώς μπορώ να ξέρω οτι το παιδί μου είναι έτοιμο να αποχωριστεί την πάνα;
Αυτό το γνωρίζεις;
• Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, τα παιδιά που βγάζουν πιο νωρίς την πάνα μπορεί να φτάσουν στο στόχο τους με καθυστέρηση σε σχέση με εκείνα που τη βγάζουν αργότερα.
• Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η πρόωρη πίεση για εκπαίδευση στο γιογιό μπορεί να πυροδοτήσει προβλήματα συμπεριφοράς, όπως π.χ. άρνηση και περισσότερα νυχτερινά «ατυχήματα».
Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία της Επίκουρης Καθηγήτριας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Λωρέττας Θωμαΐδου.
Πηγή: happymom.gr