“Μαζί μπορούμε να μπορούμε να νικήσουμε το bullying!” – Το τέλειο video που γύρισαν τα παιδιά με celebrities

“Μαζί μπορούμε να μπορούμε να νικήσουμε το bullying!” – Το τέλειο video που γύρισαν τα παιδιά με celebrities

μπορούμε να νικήσουμε το bullying

To bullying αν και ως όρος είναι γνωστό εδώ και περίπου 20 δεκαετίες, άρχισε να «μπαίνει» στη ζωή μας και να το ακούμε με τεράστια συχνότητα, μετά την τραγική υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Έκτοτε, ακούσαμε αναλύσεις επί αναλύσεων, και διαβάσαμε θεωρίες επί θεωριών για αυτό το φαινόμενο που συμβαίνει κατά κόρον στα σχολεία (και όχι μόνο).

1

[babyPostAd]Ωστόσο η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ, γιατί μπορεί οι μεγάλοι να αντιλαμβάνονται τι εστί «σχολικός εκφοβισμός», ωστόσο για ένα μικρό παιδί είναι δύσκολο να το «συλλάβει», να το αναγνωρίσει και ως εκ τούτου να το αντιμετωπίσει.

Κάπου εδώ, έρχεται το short film που γύρισαν οι μαθητές της Τετάρτης Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου μαζί με celebrities (Ευγενία Μανωλίδου, Γιάννη Αϊβάζη, Θοδωρή Παπαλουκά και Παύλο Μάμαλο), υπό την επίβλεψη της δασκάλας τους Τάνιας Χριστοδουλίδου, η οποία συνέλαβε την ιδέα και στο τέλος την έκανε πράξη.

2

Το video που παρουσιάστηκε με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και μέσα σε λίγες ημέρες έχει γίνει viral, στέλνει το καλύτερο και πιο ουσιώδες μήνυμα κατά του bullying.

3

Το star.gr, επικοινώνησε με την Τάνια Χριστοδουλίδου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια σειρά δράσεων κατά του φαινομένου αυτού.

4

Ποια ήταν όμως η αφορμή για κάτι τέτοιο;

«Αιτία ήταν ότι υπάρχουν στα ελληνικά σχολεία όπως και στο δικό μας, περιστατικά bullying. Ως εκπαιδευτικός, τα βλέπω σχεδόν καθημερινά, οπότε έπρεπε να κάνω κάτι γι΄αυτό» μας εξήγησε η εκπαιδευτικός, τονίζοντας πως «στόχος ήταν να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο κόσμο. Τώρα έχω σκοπό να κάνω μια σειρά από ενημερώσεις και σεμινάρια προς τους γονείς, καθώς και εκείνοι είναι υπεύθυνοι για ο,τι συμβαίνει. Η οικογένεια είναι ο πρώτος φορέας κοινωνικοποίησης, οπότε παίζει τον σημαντικότερο ρόλο».

(Μαθητές… Πρωταγωνιστές!)

5

Ωστόσο η όλη διαδικασία δεν ήταν εύκολη αλλά χρονοβόρα, καθώς απαιτούσε άφθονο προσωπικό χρόνο, προγραμματισμό, και μπόλικη διάθεση από την ίδια:

«Δυστυχώς δεν υπάρχει πολύς χρόνος για τους εκπαιδευτικούς, που τρέχουν να βγάλουν την ύλη τους. Δεν προλαβαίνουν! Υπάρχει πολύ άγχος. Για τέτοιες δράσεις, πρέπει να αφιερώσεις χρόνο εκτός διδακτικού ωραρίου.Όλα αυτά θέλουν οργάνωση. Τρως πολλές ώρες από τα απογεύματα σου και τα Σαββατοκύριακά σου».

6

Για να καταφέρει να γυρίσει το video, εκτός από τους celebrities (Ευγενία Μανωλίδου, Γιάννη Αϊβάζη, Θοδωρή Παπαλουκά και Παύλο Μάμαλο), επιστράτευσε και φίλους της επαγγελματίες του είδους. Όλοι τους, δέχτηκαν να το κάνουν με μεγάλη χαρά, αφιλοκερδώς:

«Ανέλαβα όλο τον συντονισμό της ενέργειας, είχα σκεφτεί πως θα είναι η δομή του video, ενώ τα παιδιά που έκαναν αφιλοκερδώς την παραγωγή, το μοντάζ και την σκηνοθεσία είναι επαγγελματίες ώστε να βγει κάτι αξιόλογο. Οι επώνυμοι δέχτηκαν να το κάνουν με μεγάλη προθυμία. Επίσης χρειάστηκε πολλή συζήτηση με τους μαθητές, ώστε να ξέρουν τι κάνουν. Ότι δηλαδή δεν κάνουμε απλά ένα video για να το κάνουμε, αλλά στέλνουμε ένα μήνυμα. Πλέον, ξέρουν τον βαθύτερο σκοπό αυτού του μηνύματος, και αναγνωρίζουν τα περιστατικά bullying. Έρχονται πια και μου λένε τι γίνεται στα διαλείμματα. Μπορούν και γνωρίζουν τα περιστατικά, αλλά και πότε οι ίδιοι πέφτουν θύματα, αλλά και τι κάνουν σε αυτή την περίπτωση».

7

Το video χρειάστηκε συνολικά (με την άψογη συνεργασία του διευθυντή του σχολείου) 2 ημέρες προκειμένου να γυριστεί, ενώ τα παιδιά συν τοις άλλοις πήγαν σε studio και ηχογράφησαν το τραγούδι που ακούγεται στο video:

«Το γράψαμε με την συνεργασία του μουσικού που έχουμε στο σχολείο μας γι΄αυτόν τον σκοπό» εξήγησε στο star.gr η Τάνια Χριστοδουλίδου.

8

Και φυσικά, εκτός από το μήνυμα που κατάφεραν να στείλουν τα παιδιά κατά του bullying, το video είχε θετική επίδραση και στην συνοχή της τάξης:

«Η όλη διαδικασία μας έχει δέσει πολύ ως τάξη. Και εμένα με τα παιδιά, αλλά και τα παιδιά μεταξύ τους. Έχουμε γίνει μια πολύ καλή ομάδα. Τα παιδιά έρχονται με άλλη διάθεση στο σχολείο. Ξυπνάνε το πρωί και χαίρονται να έρθουν στο σχολείο, γιατί έχουμε δώσει μια άλλη διάσταση. Κάνουμε κάτι που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα» δήλωσε στο star.gr η Τάνια Χριστοδουλίδου, η οποία αποκάλυψε πως μέσα από το video αναδείχτηκαν και οι κρυφές ικανότητες των μαθητών:

«Είχαμε ταλέντα μέσα στην τάξη και δεν το ξέραμε».

9

Εκτός πάντως από την παραπάνω δράση, η Τάνια Χριστοδουλίδου έχει καλέσει στο παρελθόν στο σχολείο τον Παύλο Μάμαλο που είναι Χρυσός Παραολυμπιονίκης στην άρση βαρών γιατί και ο ίδιος είχε πέσει θύμα bullying, με αποτέλεσμα αυτό να τον κάνει να παρατήσει το σχολείο.Εκτός αυτού, έχει κατεβάσει τους μαθητές της στον Παιδικό Κλασικό Μαραθώνιο, όπου έτρεξαν φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «δεν είσαι μόνος», κατά του bullying.

10

Τέλος, η Τάνια Χριστοδουλίδου η οποία έχει φέρει σε επαφή (κατά το παρελθόν) τους μαθητές της με παιδιά που έχουν σύνδρομο Down, τόνισε πως:

11

«Ήρθαν σε επαφή με παιδιά που έχουν τέτοια θέματα να αντιμετωπίσουν και δεν είναι εξοικειωμένα με αυτό. Τα παιδιά πρέπει να τα γνωρίζουν αυτά και να μην τα κλείνουμε μέσα σε μια γυάλα. Να έρχονται σε επαφή με αυτά τα παιδιά και να έχουν ενσυναίσθηση. Το byllying ξεκινά από τον ρατσισμό, την έλλειψη ανοχής στη διαφορετικότητα. Τα παιδιά είναι σκληρά χωρίς να το θέλουν. Δεν έχουν αναπτύξει την κριτική τους ικανότητα να μπαίνουν στη θέση του άλλου. Δεν σκέφτονται π.χ αν σπρώξουν κάποιον τι μπορεί να του προξενήσει. Πρέπει εμείς να καθοδηγήσουμε την σκέψη τους μέχρι να μεγαλώσουν.Το bullying επηρεάζει συμπεριφορές και διαμορφώνει πολύ τον ψυχοσυναισθηματικό τους κόσμο. Όλα αυτά τα κουβαλάει στο μέλλον και ως ενήλικας, και εκεί θα έχει πολλά προβλήματα, όλα αυτά που βλέπουμε στην κοινωνία μας.Ένα παιδάκι μπορεί να πάρει πολύ βαριά μέσα του και να το θυμάται μέχρι να μεγαλώσει κάτι πολύ απλό που εμείς ποτέ δεν θα σκεφτούμε ότι μπορεί να το επηρέασε τόσο πολύ. Το παιδί φοβάται να μιλήσει γιατί νιώθει ντροπή, νιώθει φόβο και νομίζει ότι αν μιλήσει θα είναι κάρφωμα, καθώς και ότι δεν ια βρει ανταπόκριση βοήθειας από τους ενήλικες, με αποτέλεσμα στο τέλος ο θύτης να το μάθει και να του κάνει χειρότερο bullying. Αυτό εξαρτάται από όλους εμάς τους ενήλικες. Πρέπει να του δώσουμε να καταλάβει ότι εμείς είμαστε εδώ και θα το βοηθήσουμε. Θέλουμε τα σχολεία να αποτελούν ενα ασφαλές μέρος για τα παιδιά μας στο οποίο θα έρχονται χαρούμενα και θα φεύγουν διπλά χαρούμενα».

Πηγή:  star.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τα πρόσωπα του bullying σήμερα

Ποιες ενδείξεις φανερώνουν πως το παιδί σας είναι θύμα bullying;

Bullying: 10 σημάδια που ΠΡΕΠΕΙ να σε βάλουν σε υποψία