Μύθος ή Αλήθεια; 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την εισαγωγή ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ στο μωρό σας
Υπάρχουν αρκετοί μύθοι αλλά και αρκετές αλήθειες γύρω από το θέμα της εισαγωγής στερεών τροφών στο μωρό σας. Η περίοδος αυτή αποτελεί ένα από τα βασικότερα ορόσημα για το παιδί σας και είχαμε μιλήσει στο παρελθόν, αναλυτικά, για το πότε το παιδί είναι έτοιμο να αρχίσει τις στερεές τροφές.
Σήμερα θα επικεντρωθούμε στο διαχωρισμό του Μύθου από την Αλήθεια, σε 10 πολύ σημαντικά σημεία που σίγουρα θα σας έχουν απασχολήσει.
1. Η εισαγωγή στερεών τροφών ξεκινά όταν το βρέφος είναι 46μηνών
Γεγονός. Οι περισσότεροι παιδίατροι και επαγγελματικοί οργανισμοί ανάμεσα σε αυτούς και οι, Επιτροπή για τη Διατροφή της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, Αμερικανική Ακαδημία για τις Αλλεργίες, το Άσθμα και την Ανοσολογία, συστήνουν να ξεκινά η εισαγωγή στερεών τροφών, όταν το βρέφος γίνει 4-6 μηνών.
Παρόλα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η ΑΑΠ για το Θηλασμό συστήνουν αποκλειστικό Θηλασμό μέχρι τον 6o μήνα και εισαγωγή στερεών τροφών τον 6 μήνα.
Εσείς πρέπει να γνωρίζετε, ότι ανεξάρτητα με το αν θα αρχίσετε να δίνεται στο βρέφος σας στερεές τροφές, στον 4ο, 5ο ή 6ο μήνα, όσον αφορά τη σωματική του ανάπτυξη, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι είναι έτοιμο για να δεχτεί τη στερεή τροφή.
- Θα πρέπει να έχει καλό έλεγχο των κινήσεων του κεφαλιού.
- Θα πρέπει να είναι έτοιμο να καθίσει με λίγη βοήθεια
- Θα πρέπει να έχει μειώσει τα διαστήματα ανάμεσα στο φαγητό και να δίνει ενδείξεις ότι χόρτασε με γύρισμα του κεφαλιού.
- Όταν το μωρό σας αρχίσει να αρπάζει φαγητό από το πιάτο σας, είναι ένδειξη πως είναι έτοιμο να αρχίσει τις στερεές τροφές.
2. Οι στερεές τροφές πριν το 1ο έτος είναι απλά για διασκέδαση.
Μύθος. Η έναρξη των στερεών τροφών στον 6ο μήνα βοηθά το βρέφος να αποκτήσει έλεγχο των κινήσεων του στόματος και του παρέχει όλες εκείνες τις θρεπτικά ουσίες, που είναι απαραίτητες για την σωστή ανάπτυξη του. Ανάμεσα σε αυτές, ο σίδηρος και o ψευδάργυρος.
3. Η πρώτη τροφή του μωρού μου πρέπει να είναι τα δημητριακά.
Μύθος. Είναι προτιμότερο να δώσετε στο παιδί σας μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών και κρέατος για να συνηθίσει στις διάφορες γεύσεις και χρώματα. Να θυμάστε πως κάποιες τροφές δημιουργούν δυσκοιλιότητα ενώ άλλες χαλαρώνουν το έντερο, όπως το αχλάδι. Δημιουργήστε λοιπόν ισορροπημένα γεύματα, προσαρμόζοντάς τα, στο πως λειτουργεί το έντερο του παιδιού σας.
4. Τα μη παστεριωμένα φαγητά είναι ωφέλιμα για το μωρό μου
Μύθος. Η κατανάλωση μη παστεριωμένων φαγητών όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενέχει σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα, για την υγεία της εγκύου, του εμβρύου και των μικρών παιδιών. Η παστερίωση σκοτώνει τα βακτήρια όπως οι, λιστέρια, σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο, βρουκέλλα (κοκκοβακτηρίδιο), E-coli (κολοβακτηρίδιο), που μπορούν να να οδηγήσουν σε επικίνδυνες για τη ζωή μας ασθένειες, όπως η μηνιγγίτιδα.
5. Μειωμένη κατανάλωση δημητριακών ρυζιού.
Γεγονός. Το 2013 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α εντόπισε υψηλές ποσότητες αρσενικού σε προϊόντα ρυζιού. Δεδομένου του βάρους ενός βρέφους, η απορρόφηση των συστατικών από την κατανάλωση ρυζιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι σ’ έναν ενήλικα. Πρόσφατα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έθεσε σαν επιτρεπτό όριο ανόργανου (χημεία) αρσενικού, στα δημητριακά ρυζιού για βρέφη, τα 100 μέρη/1δισ. και συνιστά να δίνουν οι γονείς στο παιδί, επιπρόσθετα με τα δημητριακά ρυζιού, μια ποικιλία δημητριακών που περιέχουν σίδηρο, όπως η βρώμη, το σιτάρι και τα πολυδημητριακά. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνετε η μείωση της έκθεσης σε αρσενικό.
Έρευνα: Τα μωρά θα πρέπει να μπουν στην τροφή από τον 4ο μήνα!
6. Το κρέας είναι μια καλή πρώτη τροφή.
Γεγονός. Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος που περιέχονται στο κρέας είναι απαραίτητα διατροφικά συστατικά για ένα υγιές βρέφος. Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με ικανοποιητικές αποθήκες σιδήρου αλλά μέχρι τον 6ο μήνα ο σίδηρος έχει αναλωθεί και πρέπει να αναπληρωθεί. Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά, θα χρειαστούν, κατά τον 60 μήνα ζωής, νέες πηγές σιδήρου αφού το μητρικό γάλα είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα σιδήρου. Πρέπει λοιπόν να καταναλώσουν κρέας και ενισχυμένα δημητριακά, που είναι πλούσια σε σίδηρο. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και με τον ψευδάργυρο. Μετά τον 6ο μήνα, το μητρικό γάλα δεν μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ποσότητα ψευδάργυρου που χρειάζεται το βρέφος και πρέπει να αναπληρωθεί μέσω των στερεών τροφών, όπως το κρέας και τα ενισχυμένα δημητριακά.
7. Το μωρό μου πρέπει να αποφεύγει τη γλουτένη για να αποτραπεί η κοιλιοκάκη.
Μύθος. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν, ότι η κοιλιοκάκη δεν αποφεύγεται με την καθυστέρηση ανάλωσης τροφών που περιέχουν γλουτένη. Το σιτάρι μπορεί να γίνει μέρος της διατροφής κατά τον 60 μήνα ή, αν ξεκινήσετε τις στερεές τροφές νωρίτερα, μετά την εισαγωγή των πρώτων τροφών. Είναι σημαντικό να μην περιορίσετε, χωρίς λόγο, την πρόσληψη συγκεκριμένων τροφών. Τα γλουτεϊνούχα δημητριακά είναι ενισχυμένα σε βιταμίνες Β και άλλες θρεπτικές ουσίες, που αποτελούν ένα ουσιώδες μέρος της διατροφής του παιδιού σας.
8. Πρέπει να αποφύγω να δώσω στο μωρό μου φαγητά που προκαλούν αλλεργίες, πριν το 1ο έτος.
Μύθος. Οι κανόνες εισαγωγής τροφών που πιθανώς προκαλούν αλλεργίες, αλλάζουν συνεχώς. Για χρόνια, η συμβουλή που δινόταν στους γονείς ήταν να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά τροφές που προκαλούν αλλεργίες, πριν κλείσουν το 1ο έτος. Τέτοιες τροφές είναι: το γάλα, τα αυγά, η σόγια, το σιτάρι, το ψάρι, τα οστρακοειδή, τα φιστίκια, οι σπόροι σουσαμιού. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, το παιδί έφθανε μέχρι και το 3ο έτος για να δοκιμάσει κάποιες τροφές. Παρόλα αυτά, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, πιστεύει τώρα πως δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που να προτείνουν την καθυστέρηση στην εισαγωγή αυτών των ιδιαίτερα αλλεργικών τροφών, για να μειωθεί ο κίνδυνος της ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών. Για ένα παιδί που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού ρίσκου για ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών, πρέπει η εισαγωγή αυτών των τροφών να γίνεται ανάμεσα στον 4ο και πριν τον 12ο μήνα. Εάν όμως το παιδί έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη αλλεργιών επειδή, ένα από τα μέλη της οικογένειας πάσχει από τροφικές αλλεργίες, παρουσιάζει επαναλαμβανόμενο έκζεμα ή έχει παρουσιάσει αλλεργίες σε τροφές που εισήχθησαν σε προηγούμενο στάδιο, θα πρέπει να συζητήσετε με τον παιδιάτρό σας, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε αυτές τις τροφές
9. Αν δίνω στο παιδί μου φαγητό πριν τον ύπνο, θα το βοηθήσει να κοιμηθεί περισσότερες ώρες.
Μύθος. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αν δίνεται περισσότερο φαγητό στο μωρό σας τη νύχτα, πριν τον ύπνο, θα βοηθήσει να κοιμηθεί περισσότερες ώρες. Αντιθέτως είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να δίνεται νέες τροφές μια ώρα πριν ή μια ώρα περίπου μετά τον θηλασμό, κατά τις πρωινές ώρες, που είναι σε εγρήγορση και πρόθυμο να φάει. Επίσης, κατά τη διάρκεια της μέρας είναι πιο εύκολο για έναν γονιό να εντοπίσει πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές.
10. Δεν πρέπει να δίνω στο παιδί μου γιαούρτι πριν γίνει 1ος ετών.
Μύθος. Είναι γεγονός πως ένα παιδί μικρότερο του ενός έτους δεν πρέπει να καταναλώνει πλήρες γάλα αφού δεν περιλαμβανει τόσα θρεπτικά συστατικά όπως το μητρικό ή η βρεφική φόρμουλα και είναι πιο δύσπεπτο. Επίσης, αν το παιδί καταναλώνει μεγάλη ποσότητα πλήρες γάλατος, θα χορτάσει και δεν θα μπορεί να καταναλώσει άλλες, πιο θρεπτικές τροφές. Το γιαούρτι όμως είναι πιο εύκολο να χωνευτεί, λόγω της διαδικασίας ζύμωσης και καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες, με αποτέλεσμα να μην εμποδίζει το μωρό στο να φάει παράλληλα και άλλες τροφές. Εάν το μωρό σας δεν παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη του αγελαδινού γάλατος, συζητήστε με τον παιδιάτρό σας την πιθανότητα να ξεκινήσετε, κατά τον 6ο μήνα, να του δίνετε απλό, πλήρες γιαούρτι. Αποφύγετε όμως αυτά που περιέχουν μέσα γλυκίσματα.
Πηγή: mommyandthecity.gr