Η μητρότητα δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός για τις γυναίκες με καρκίνο

Η μητρότητα δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός για τις γυναίκες με καρκίνο

μητρότητα

Το δικαίωμα στη γονιμότητα και στη μητρότητα μπορούν να διεκδικήσουν γυναίκες, που νόσησαν από καρκίνο, χάρη στις σύγχρονες τεχνικές διατήρησης της γονιμότητας που παρουσιάστηκαν στο 5ο Διεθνές Ευρω-Ασιατικό συνέδριο Ογκολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

[babyPostAd]«Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται πλέον με επιτυχία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% σε νέες γυναίκες. Οι γυναίκες αυτές μπορούν να διεκδικήσουν με επιτυχία τη μητρότητα στο μέλλον και να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι διαδικασίες διατήρησης γονιμότητας να γίνουν με ταχύτητα και με ασφάλεια. Στις μέρες μας, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα, με τους δείκτες γονιμότητας να βρίσκονται στο 1,3 (από τα χαμηλότερους στην Ευρώπη), οι τεχνικές διατήρησης της γονιμότητας αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία» ανέφερε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια του συνεδρίου, ο γυναικολόγος αναπαραγωγής, διαπιστευμένος ακόλουθος του Βρετανικού Κολεγίου Γυναικολόγων, Ηλίας Τσάκος.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσάκος, σύγχρονες τεχνικές διατήρησης γονιμότητας με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης ωαρίων και εμβρύων έχουν πλέον εδραιωθεί ως ασφαλείς και αποτελεσματικές στην κλινική πράξη και είναι διαθέσιμες και στην Ελλάδα. Επιπλέον τεχνική διατήρησης της γονιμότητας αποτελεί η φαρμακευτική προστασία των ωοθηκών με φαρμακευτικά ανάλογα γοναδοτροπινών κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Ανέφερε επίσης ότι η κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού, αποτελεί μια επιλογή σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό κατάλληλες προϋποθέσεις συνιστά μια ελπιδοφόρα εξέλιξη, που έχει οδηγήσει σε δεκάδες γεννήσεις υγιών παιδιών παγκοσμίως.

«Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής αποτελεί πλέον πολύτιμο μέλος της ομάδας των επιστημόνων του Ογκολογικού Συμβουλίου και σε συνεργασία με τους ογκολόγους μπορεί να αναλάβει την προστασία της γονιμότητας της γυναίκας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Βασικούς πυλώνες στήριξης των νέων γυναικών με καρκίνο θα αποτελέσουν η εκπαίδευση των ιατρών, η ενημέρωση των ασθενών και του κοινού και η ευαισθητοποίηση της Πολιτείας, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες προτεραιότητας στη θεραπεία διατήρησης γονιμότητας των γυναικών με καρκίνο. Η διατήρηση της γονιμότητας συνεπάγεται και διατήρηση του μέλλοντος» πρόσθεσε ο κ.Τσάκος.

Πηγή:tanea.gr