Νέα δεδομένα στην εισαγωγή στερεών τροφών στη βρεφική ηλικία

Νέα δεδομένα στην εισαγωγή στερεών τροφών στη βρεφική ηλικία

εισαγωγή στερεών τροφών

Η πρόοδος της Αλλεργιολογίας τα τελευταία χρόνια, έχει βοηθήσει την επιστήμη της Παιδιατρικής να κατανοήσει βαθύτερα, να θεραπεύσει, ακόμα και να προλάβει την εκδήλωση αλλεργικών εκδηλώσεων στα παιδιά και τα βρέφη.

[babyPostAd]Έτσι, πολυετείς μελέτες σε μεγάλες ομάδες παιδιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καθυστερημένη εισαγωγή των διάφορων αλλεργιογόνων (π.χ  αυγό, ψάρι, φρούτα, ξηροί καρποί), όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά προφανώς επιδείνωσε τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Η εξήγηση του φαινομένου είναι πολύπλοκη, τα επιστημονικά δεδομένα όμως τείνουν στο συμπέρασμα πως η πεπτική οδός, δηλαδή η βρώση ενός πιθανού αλλεργιογόνου, είναι η ασφαλέστερη οδός για την πιο «φιλική» αντιμετώπισή του από τον οργανισμό μας
.
Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα: Η μοριακή ανάλυση του αέρα και της σκόνης ενός σπιτιού αποδεικνύει ότι τα αποτυπώματα των διατροφικών συνηθειών μας  δεν «χάνονται», ουσιαστικά ποτέ! Είναι δηλαδή γεμάτα από ίχνη του ψαριού που τηγανίσαμε το μεσημέρι, των ξηρών καρπών που φάγαμε όταν βλέπαμε ποδόσφαιρο με παρέα, πρακτικά γεμάτο από «αλλεργιογονικές προκλήσεις» για τον βρεφικό οργανισμό! Σκεφτείτε τώρα ότι τα ίχνη αυτά, μπορούν να ερεθίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, εισβάλλοντας είτε από την αναπνευστική οδό είτε από το δέρμα, χωρίς να υποστούν την εντονότατη επεξεργασία που η πεπτική οδός (στομάχι, έντερο) προσφέρει.

Στέρεες τροφές: Πότε να αρχίσετε και πώς

Σύχρονη λοιπόν αντίληψη  είναι πως η έγκαιρη πρόσληψη των αλλεργιογόνων από το στόμα, μειώνει τις πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης σε αυτά.

    «Και τί κάνουμε με τα παιδιά με ατοπική τάση; Με έντονη υποψία για αλλεργική προδιάθεση; Τί κάνουμε με παιδιά με έντονο έκζεμα, με βρέφη που ήδη έχουν εκδηλώσει αλλεργία στο γάλα αγελάδας; Μήπως σε αυτά πρέπει να καθυστερήσουμε εσκεμμένα, να μεγαλώσουν και να ωριμάσουνε;»

Η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι! Ειδικά τα παιδιά αυτά πρέπει να έρθουν το συντομότερο σε επαφή με τα αλλεργιογόνα, τρώγοντάς τα. Διότι το δέρμα με διαταραγμένη λειτουργία, δηλαδή το δέρμα με ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα, πιθανότατα αποτελεί πύλη εισόδου για τα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, κάνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει υπερβολικά, θεωρώντας τα «εχθρούς»!

Συμπερασματικά, οι οδηγίες που ανέβαλλαν  για μεγάλα χρονικά διαστήματα την εισαγωγή στερεών τροφών, τείνουν να εγκαταληφθούν πλήρως. Δεν θα ακούσετε πια οδηγίες «αυγό μετά τον 10ο μήνα, ψάρι μετά το χρόνο, ξηροί καρποί στο σχολείο». Και αυτό ουσιαστικά δεν είναι κάτι «νέο».. Είναι επιστροφή στα «παλιά»! (Σε αυτό θα συμφωνήσουν σίγουρα οι γιαγιάδες ή ακόμα και οι μαμάδες σας!). Η ηλικία των 4 μηνών, και όχι νωρίτερα, θεωρείται η καταλληλότερη για την έναρξη σίτισης με στερεές τροφές, με σκοπό η διατροφή να είναι πλήρης αρκετά πριν το πρώτο έτος ζωής.

Ανδρέας Γ.Πυροβολάκης, Παιδίατρος

Πηγή: mymommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Baby-Led Weaning: Το μωρό μας δείχνει το δρόμο της διατροφής του

Baby Led Weaning: Η νέα «μόδα» στη διατροφή των παιδιών