Νυχτερινός θηλασμός | Είναι τελικά τόσο σημαντικός;

Side-Lying-Breastfeeding

Έτσι λοιπόν, φτάνετε σπίτι με το νεογέννητο μωράκι σας. Πώς κοιμάται; Ξύπνα μεσάνυχτα … 2:00 πμ… 4:00 πμ… 6:30 πμ… ίσως και συχνότερα, ποιος ξέρει.

Όταν έρχεται η στιγμή να διαχειριστείτε καθημερινά τον διακεκομμένο νυχτερινό σας ύπνο τη νύχτα, ενδεχομένως να αρχίσετε να αμφιβάλλετε για την αξία του νυχτερινού θηλασμού.

Κι όμως ο νυχτερινός θηλασμός είναι πολύ σημαντικός για το μωρό σας και την δική σας παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε γιατί:

# 1: Τα νεογέννητα έχουν μικροσκοπικό στομάχι…
Γνωρίζατε ότι το στομάχι ενός νεογέννητου μπορεί να χωρέσει περίπου μόνο 20 ml υγρού; Αν το υγρό αυτό είναι μητρικό γάλα, τότε η πέψη του ολοκληρώνεται σε περίπου μία ώρα. Κατά την 10η ημέρα, η κοιλίτσα του μωρού έχει το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ, δηλαδή μπορεί να χωρέσει περίπου 60ml. Έτσι, λοιπόν η απαίτηση ενός μωρού να θηλάζει ανά 1 ή 2 ώρες είναι κατά μία έννοια προγραμματισμένο αλλά και απαραίτητο. Αλλά αυτό σημαίνει και συχνό θηλασμό κατά την διάρκεια της νύχτας. Ποιο το όφελος; Όσο περισσότερο θηλάζει η μητέρα, τόσο περισσότερο βελτιώνεται η παραγωγή της.

# 2: Τα μωρά καταναλώνουν περισσότερο γάλα κατά τον νυχτερινό θηλασμό…
Μια μελέτη έδειξε ότι τα μωρά καταναλώνουν περισσότερο γάλα κατά τον νυχτερινό θηλασμό, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή – περίπου το 20% της ημερήσιας πρόσληψης τους ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η πλειοψηφία των βρεφών σε αυτή τη μελέτη (64%) θήλαζε κατά την διάρκεια της νύχτας και αυτό συνέβαινε 1-3 φορές. Για τα μωρά με σχετικά χαμηλό βάρος, ο νυχτερινός θηλασμός μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά, αφού οι περισσότεροι θηλασμοί αντιστοιχούν σε περισσότερες θερμίδες, επομένως και σε καλύτερη ανάπτυξη.

# 3: Ο θηλασμός τη νύχτα βοηθά το μωρό να κοιμηθεί…
Το μητρικό γάλα περιέχει τρυπτοφάνη, αμινοξύ που επιφέρει ευκολότερα τον ύπνο, περισσότερο το βράδυ από ό,τι άλλες στιγμές της ημέρας. Η τρυπτοφάνη είναι ο πρόδρομος της σεροτονίνης, η οποία είναι ορμόνη που ρυθμίζει την διάθεση, καθώς και τους κύκλους του ύπνου. Επιπλέον, βελτιώνει την ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου.

 # 4:. Τα επίπεδα προλακτίνης είναι υψηλότερα τη νύχτα…
Η προλακτίνη, ορμόνη που ευθύνεται για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος, έχει αυξημένα επίπεδα τη νύχτα. Έτσι ο νυχτερινός θηλασμός μέσω αυτής της φυσικής διακύμανσης διατηρεί την παραγωγή μητρικού γάλακτος σταθερή, ή μπορεί ακόμη και να βοηθήσει αν η παραγωγή είναι μειωμένη.

# 5:. Ο νυχτερινός θηλασμός είναι απαραίτητος για την αμηνόρροια κατά την γαλουχία…
Η μέθοδος της αμηνόρροιας κατά την γαλουχία (Lactation Amenorrhea Method-LAM) αποτελεί μια μορφή αντισύλληψης, 98% αποτελεσματική, όσο αυτό είναι γίνεται σωστά. Εάν το μωρό είναι ηλικίας κάτω των 6 μηνών, η έμμηνος ρύση δεν έχει επιστρέψει και το μωρό δεν λαμβάνει κάτι άλλο πάρα μόνο μητρικό γάλα (μέρα και νύχτα), η μέθοδος αυτή μπορεί να αποτελέσει μέσο αντισύλληψης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προλακτίνη και ο νυχτερινός θηλασμός μπορούν να είναι δύο παράγοντες για την καταστολή της επιστροφής της περιόδου στις θηλάζουσες μητέρες.
Σε κάποιες μητέρες η περίοδος επανέρχεται όταν διακόπτουν (ή μειώνουν αισθητά) τον νυχτερινό θηλασμό. Ωστόσο, όπως και οι περισσότερες μέθοδοι, δεν είναι αλάνθαστη. Έτσι, αν επιθυμείτε να αποφύγετε μια νέα εγκυμοσύνη με κάθε τρόπο, χρησιμοποιείστε συμπληρωματικά μέτρα προφύλαξης.

Το να είμαι μαμά με κάνει να αισθάνομαι κακιά…

# 6: Ο κιρκάδιος ρυθμός του μωρού εξακολουθεί να εξελίσσεται…
Είτε θηλάζετε είτε όχι, το μωρό σας μπορεί να μην έχει σταθεροποιήσει τις ώρες του νυχτερινού ύπνου του μέχρι περίπου 3-4 μηνών. Ο αδιάλειπτος νυχτερινός ύπνος δεν είναι το αποτέλεσμα της σίτισης μέσω θηλασμού ή ξένου γάλακτος (φόρμουλα), αλλά αποτελεί ένα αναπτυξιακό ορόσημο που τα μωρά επιτυγχάνουν σε διαφορετική χρονική στιγμή.

# 7:. Ο θηλασμός προστατεύει από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου (SIDS)…
Ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για νυχτερινό θηλασμό είναι η μείωση του κινδύνου αιφνίδιου και ανεξήγητου θανάτου των βρεφών. Μια εξαιρετικά δύσκολη πληροφορία, αλλά απαραίτητη να γνωρίζουμε.
Μια ανάλυση των αποτελεσμάτων από δεκαοκτώ μελέτες έχει δείξει ότι ο κίνδυνος του αιφνίδιου και ανεξήγητου θανάτου των βρεφών μειώνεται σημαντικά – κατά 50% – για τις μητέρες που θηλάζουν αποκλειστικά, ακόμα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θηλασμού.
Εξειδικευμένοι ερευνητές σε θέματα ύπνου πιστεύουν ότι οι αφυπνίσεις των βρεφών αποτελούν σημαντικό μηχανισμό για την επιβίωση τους και αυτές είναι πιο συχνές στα θηλάζοντα μωρά.

# 8. Οι θηλάζουσες μητέρες ουσιαστικά κοιμούνται περισσότερο…
Σε μελέτη τους σχετικά με την διάθεση της μητέρας και την επιλόχειο κατάθλιψη, οι Kendall-Tackett και οι συνεργάτες τους διαπίστωσαν ότι οι μητέρες που θηλάζουν ανέφεραν περισσότερες ώρες ύπνου συγκριτικά με μητέρες που προσέφεραν γάλα φόρμουλα ή έκαναν μικτή σίτιση. Ακόμη και με νυχτερινές αφυπνίσεις, οι θηλάζουσες μητέρες ανέφεραν μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας, απαραίτητα κατά την φροντίδα ενός νεογέννητου. Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι θηλάζουσες μητέρες κοιμούνται 40-45 λεπτά περισσότερο το βράδυ, ακόμα κι αν ο ύπνος τους διακόπτεται.

Τα μωρά πρέπει να τρώνε το βράδυ και ο ύπνος της μητέρας θα διακοπεί ούτως ή άλλως. Αν η σίτιση γίνεται με γάλα φόρμουλα, θα πρέπει εκείνη να σηκωθεί και να προετοιμάσει ένα μπουκάλι. Εάν θηλάζει, μπορεί απλά να φέρει το μωρό της στο κρεβάτι και να συνεχίσει τον ύπνο της θηλάζοντας (ακολουθώντας οδηγίες για ασφαλή συνκοίμιση).

Ο αδιάλειπτος νυχτερινός ύπνος είναι ένα αναπτυξιακό ορόσημο που δεν σχετίζεται με τον θηλασμό. Έτσι κατανοήστε τα νυχτερινά ξυπνήματα, κοιτάξτε το μωρό σας, μείνετε παρούσες στην στιγμή θηλάζοντας και ξανακοιμηθείτε γνωρίζοντας ότι είστε μία από τις πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο που ξυπνάει τη νύχτα για να φροντίσει το μωρό της.