Ουρολοίμωξη! Γιατί κολλάω;
Ουρολοίμωξη! Γιατί κολλάω; Μπορώ να προφυλαχτώ; Τι πρέπει να κάνω για να μην ξανασυμβεί;
Κολύμπι, σεξ και περισσότερες έξοδοι μπορεί να είναι η αφορμή για την δεύτερη πιο κοινή αιτία λοίμωξης ασθενών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, και κύρια σε μας τους γυναικολόγους! Ουρολοίμωξη… Τι είναι; Τι μπορείς να κάνεις για να μην σε ενοχλήσει ξανά;
[babyPostAd]Τι είναι;
Η ουρολοίμωξη είναι φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τον νεφρό.
Ανάλογα με το σημείο που μολύνει διακρίνεται σε:
1. Κυστίτιδα, όπου τα συμπτώματα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην κύστη! Πρόκειται για είδος λοίμωξης που αφορά κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό!
2. Ουρηθρίτιδα, η οποία όπως το αναφέρει και η λέξη αφορά σε μόλυνση της ουρήθρας. Αφορά περισσότερο άνδρες παρά γυναίκες!
3. Πυελονεφρίτιδα! Συμβαίνει όταν το μικρόβιο περνά από την ουρήθρα στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα και προσβάλει τον νεφρό. Πρόκειται για πιο επικίνδυνη περίπτωση που προκύπτει όταν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μια κυστίτιδα ή ουρηθρίτιδα!
Πως την κολλάς;
Οι αιτίες που μπορεί να βρεθείς στον γιατρό για ουρολοίμωξη είναι πολλές και αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους…
- Σεξουαλική επαφή… Μικρόβια που μεταφέρονται κατά την σεξουαλική πράξη και μπορούν να προσβάλουν την κύστη ή την ουρήθρα.
- Κακή υγιεινή και λανθασμένες συνήθειες, όπως για παράδειγμα στην τουαλέτα. Ο απρόσεκτος καθαρισμός μπορεί να μεταφέρει μικρόβια από τον πρωκτό στην ουρήθρα και την κύστη και να προκαλέσει λοίμωξη.
- Μολυσμένα νερά κατά την κολύμβηση που μεταφέρουν μικρόβια και ιούς.
- Πολλές φορές όλα τα παραπάνω, με μια κάποια μεγαλύτερη ευαισθησία στην περιοχή, η οποία και οφείλεται σε κληρονομικότητα η σε ανατομικές διαταραχές της ευαίσθητης περιοχής της γυναικας,οπωε παραδείγματος χάρη,σε μη σωστή αποκατάσταση της περιοχής μετά από εργώδη τοκετό,καθώς και άλλα.
Τι μπορεί να προκαλέσει την ουρολοίμωξη;
Τα μικρόβια που προκαλούν ουρολοιμώξεις είναι πολλά και σε πολλές περιπτώσεις το είδος του μικροβίου εξαρτάται και από την αιτία που προκάλεσε την ουρολοίμωξη.
“Εντερικά μικρόβια, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα παθογόνα μικρόβια, μυκοβακτήρια, μύκητες, ιοί και παράσιτα. Το πιο σύνηθες μικρόβιο είναι το escherichia coli. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως τα Chlamydia trachomatis, η neisseria gonorrhoeae, ο ιός του έρπητα έχουν κυρίαρχο ρόλο”!
Τα συμπτώματα
Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα που πρέπει να σε βάλουν σε υποψίες για το ενδεχόμενο ουρολοίμωξης:
- Τσούξιμο, κάψιμο, κατά τη διάρκεια της ούρησης
- Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα/Συχνοουρία/ μικρή ποσότητα ούρων κάθε φορά ή σταγόνες!
- Πυρετός με πιο σύνηθες την εμφάνιση δέκατων
- Ναυτία, κοιλιακό πόνο ή ακόμη και εμετό
Είναι όμως πολύ πιθανό να μην εμφανίζεται κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα, πάρα μόνο μια θετική καλλιέργεια ούρων Σε αυτήν την περίπτωση, λέγονται ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις.
Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία;
Όπως και στις περισσότερες λοιμώξεις η αντιμετώπιση έχει ένα και μοναδικό όνομα. Αντιβίωση! “Οι περισσότερες κυστίτιδες αντιμετωπίζονται με την χορήγηση μιας εφ’ άπαξ δόσης αντιβιοτικού, από τον ειδικό ιατρό. Η απάντηση της καλλιέργειας επιβεβαιώνει τη διάγνωση και το αντιβιόγραμμα βοηθά στην επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού από τον ιατρό. Κλειδί της θεραπείας αποτελεί η σωστή και τακτική, στις ώρες λήψης της.
Τα νέα και υγιή άτομα με εμπύρετη λοίμωξη μπορούν να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά εξωνοσοκομειακά (εκτός νοσοκομείου), με αντιβίωση επί 2 εβδομάδες, εφόσον ο ειδικός ιατρός το κρίνει και ο ασθενής πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Συνήθως, δύο ημέρες μετά την εφαρμογή της θεραπείας συνιστάται επανάληψη της καλλιέργειας ούρων, το διάστημα αυτό όμως μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
Τι να κάνεις για να προφυλαχθείς
Για να απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, πρέπει να εντοπίσεις τι κάνεις λάθος στην καθημερινότητά σου. Κακές συνήθειες, αμέλεια και έλλειψη προσοχής μπορούν να σου φέρουν μπελάδες.
Η μη λήψη επαρκούς ποσότητας νερού, η χρήση τοπικών αντισυλληπτικών όπως σπερματοκτόνων και διαφραγμάτων, οι κακές συνθήκες υγιεινής που εκθέτουν την ουρήθρα σε μικρόβια από τον πρωκτό, η έκθεση σε μολυσμένα νερά, η αμέλεια του προφυλακτικού είναι οι πιο βασικοί παράγοντες προσβολής από ουρολοίμωξη.
Τι πρέπει να κάνεις;
– Πίνεις πάντα πολύ νερό. Ειδικά το καλοκαίρι, το έχει ανάγκη και ο οργανισμός σου. Τα πολλά υγρά μπορεί να είναι και το “φάρμακό” σου στα πρώτα στάδια μιας κυστίτιδας, ώστε να αποφύγεις την αντιβίωση.
– Καλή υγιεινή και καθαριότητα. Πλύσιμο των χεριών πάντα μετά την τουαλέτα από όλους χωρίς καμία εξαίρεση! Το ίδιο φυσικά πρέπει να συμβαίνει και με την περιοχή των γεννητικών οργάνων, ειδικά πριν και μετά την σεξουαλική επαφή. Να ξέρεις πως είναι πολύ καλό να ουρήσεις ακριβώς μετά την σεξουαλική επαφή! Επίσης, αν ένας από τους δύο εμφανίσει ουρολοίμωξη, καλό είναι να ακολουθήσει αγωγή και ο σύντροφός του.
– Προσοχή στο κολύμπι. Η επαφή με το νερό μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στο θέμα αυτό. Αυτό φυσικά οφείλεται σε μολυσμένα νερά και μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν εκεί. Για αυτό και συχνά το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα σε πισίνες με πολύ κόσμο και αραιή ανανέωση του νερού.
– Αποφεύγεις τα πολύ στενά ρούχα/τζιν και συνθετικά εσώρουχα. Αν έχεις ευαισθησία, ίσως θα έπρεπε να αποχαιρετίσεις το ασφυκτικά στενό στον καβάλο τζιν σου ή τα συνθετικά δαντελωτά εσώρουχα. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο… Προτίμησε ρούχα άνετα και βαμβακερά εσώρουχα που προστατεύουν την υγιεινή της περιοχής!
Τέλος στην ανάπτυξη των ουρολοιμώξεων μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, που διαταράσσουν την αμυντική ετοιμότητα του οργανισμού όπως η κύηση, ουρολογικές παθήσεις, παθήσεις του νωτιαίου μυελού, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης, το υψηλό ουρικό οξύ, ορισμένες δυσμενείς γενετικές προδιαθέσεις, η λήψη κορτιζόνης. Οι παθήσεις που αλλοιώνουν τη σωστή άμυνα πρέπει να εντοπίζονται και να θεραπεύονται έγκαιρα κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής ιατρικής εξέτασης. Γενικά κανένας πανικός! έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων, αλλαγή βλαπτικών συνήθειων,αναγνώριση του μικροβίου που την προκάλεσε και ΣΩΣΤΗ φαρμακευτική αντιμετώπιση όπου χρειάζεται!
Πηγή: Draristsigris.gr