Κάπνισμα και θηλασμός: Πόσο επηρεάζει την υγεία του παιδιού;

Κάπνισμα και θηλασμός: Πόσο επηρεάζει την υγεία του παιδιού;

Κάπνισμα και θηλασμός

Η ανακοίνωση μιας εγκυμοσύνης εκτός από αμέτρητη χαρά και συγκίνηση, φέρνει και μια σειρά από αλλαγές και περιορισμούς για τη μέλλουσα μητέρα. Μία από τις πρώτες αλλαγές στις συνήθειες της είναι η διακοπή του καπνίσματος.

[babyPostAd] Οι εγκυμονούσες συνήθως κατανοούν τους λόγους για τους οποίους οφείλουν να σταματήσουν να καπνίζουν και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν στο έμβρυο αλλά και στις ίδιες.

Μετά τον τοκετό, επανέρχονται στην “παλιά τους ζωή” και νομίζουν ότι οι περιορισμοί έφτασαν στο τέλος τους. Όμως η διαδικασία του θηλασμού είναι εξαιρετικά σημαντική και το μητρικό γάλα αποτελεί για το παιδί την ιδανική τροφή αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ίσως, αυτή η στιγμή είναι πιο σημαντική για να προσέξουν οι μητέρες τον εαυτό τους, τη διατροφή και τις συνήθειες τους.

Για να μιλήσουμε συγκεκριμένα, όταν μία θηλάζουσα μητέρα καπνίζει, η νικοτίνη που μπαίνει στον οργανισμό της, διαχέεται και στο γάλα που πίνει το μωρό και οι συνέπειες είναι πολλές.

Όταν ένας τόσο νέος οργανισμός πάρει νικοτίνη μέσω του γάλακτος, μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές διαταραχές. Εάν η ποσότητα είναι μικρή, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του και τη διάθεσή του παιδιού ενώ, εάν η ποσότητα της νικοτίνης είναι μεγάλη τότε είναι πιθανό να εμφανιστούν ακόμα και συμπτώματα ναυτίας, εμετών και διάρροιας.

Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 40% των παιδιών που θηλάζουν από μητέρες καπνίστριες είναι περισσότερο ευάλωτα σε κολικούς και δεν προστατεύονται από ωτίτιδες, λοιμώξεις, αλλεργίες και άσθμα.

Όσον αφορά, στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι το κάπνισμα οδηγεί στην πρόωρη διακοπή. Οι μητέρες, όμως, που καπνίζουν περισσότερα από 5 τσιγάρα την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα, υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθούν σε πρόωρο απογαλακτισμό.

Παιδί και αλλεργίες: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Δυστυχώς, τα ποσοστά των Ελληνίδων που καπνίζουν στον θηλασμό είναι αρκετά υψηλά και μόνο το 14% των καπνιστριών αποφασίζουν να το κόψουν για να θηλάσουν. Το μεγαλύτερο ποσοστό προτιμάει να μην θηλάσει καθόλου, από το να το ελαττώσει ή να το προσέχει.

Το μητρικό γάλα είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν προστατευτικά και θωρακίζουν την υγεία του μωρού. Η νικοτίνη όμως μειώνει κατά 50% τα αντιοξειδωτικά στο αίμα και συνεπώς σταματά να αποτελεί την απόλυτη φυσική ασπίδα που είναι. Μια μητέρα που καπνίζει και θηλάζει μειώνει στο μισό την πιθανότητα να προστατεύσει το μωρό της και ενώ του προσφέρει μητρικό γάλα, τελικά το επηρεάζει και το αλλοιώνει.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να σημειώσουμε, πως εξίσου σημαντικές είναι οι συνέπειες στην υγεία του παιδιού παθητικού καπνιστή καθώς μειώνονται οι άμυνες του ενάντια σε πιθανές ασθένειες.

Πηγή: thilasmos.gr

Διαβάστε ακόμη:

Παρασιτικό έμβρυο μεγάλωνε μέσα σε αγοράκι δέκα μηνών – Άφωνοι οι γιατροί

Καθηγητής ψυχολογίας του Harvard υποστηρίζει οτι η ΔΕΠ-Υ δεν υφίσταται ως διαταραχή