Παιδί και λοιμώδες ερύθημα (πέμπτη νόσος)

Παιδί και λοιμώδες ερύθημα (πέμπτη νόσος)

Παιδί και λοιμώδες ερύθημα

Είναι μια ιδιαίτερα συνήθης λοίμωξη της παιδικής ηλικίας, η οποία προκαλείται από έναν ιό που καλείται παρβοϊός (parvovirus B19). Από τις εξετάσεις αίματος, προκύπτει ότι οι μισοί έφηβοι έχουν περάσει λοίμωξη από παρβοϊό Β19. Ωστόσο, το 1/4 των ατόμων που προσβάλλονται από αυτό τον ιό, δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Ο παρβοϊός Β19 μεταδίδεται με τα σταγονίδια του εισπνεόμενου αέρα.

[babyPostAd]Πώς εκδηλώνεται το λοιμώδες ερύθημα;

Τα δύο κύρια γνωρίσματα του λοιμώδους ερυθήματος στα παιδιά είναι το χαρακτηριστικό εξάνθημα και τα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Τα συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη, εμφανίζονται εντός 4-14 ημερών από την ημέρα εισόδου του ιού στο σώμα. Ωστόσο, ενδέχεται να περάσουν μέχρι και 3 εβδομάδες ώσπου να εκδηλωθεί οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν ρίγη, πονοκέφαλο και μυαλγίες. Περίπου το 1/3 των παιδιών έχουν πυρετό. Το χαρακτηριστικό εξάνθημα της πέμπτης νόσου συνήθως εμφανίζεται 2-3 εβδομάδες μετά την είσοδο του ιού στο σώμα και εκδηλώνεται με ερυθρότητα στα μάγουλα (slapped cheek rash).

Ωστόσο, το εξάνθημα μπορεί να εκδηλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος – μπορεί να ξεκινήσει από το θώρακα και να εξαπλωθεί στα χέρια, τους γλουτούς και τους μηρούς. Αρχίζει με μικρές ερυθρές κηλίδες και αποκτά εμφάνιση πανάδων. Μπορεί να είναι πιο έντονο ύστερα από ένα ζεστό μπάνιο και ενδέχεται να προκαλεί κνησμό.

Κατά τη διάρκεια της νόσου, μπορεί να υποχωρεί και να επανεμφανίζεται. Επίσης, μπορεί να επανεμφανιστεί ακόμα και εβδομάδες ή μήνες μετά την πάροδο της νόσου, εξαιτίας συναισθηματικού στρες, σωματικής άσκησης ή έκθεσης στον ήλιο ή στη ζέστη. Αυτό το εξάνθημα δεν είναι επικίνδυνο.

Η νόσος έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος – ουσιαστικά, δεν μεταδίδεται μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Συνεπώς, τα παιδιά με την πέμπτη νόσο που έχουν ήδη εμφανίσει το εξάνθημα, μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο, αφού δεν πρόκειται να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα.

Ο παρβοϊός Β19 μπορεί να επιδεινώσει την υγεία παιδιών που πάσχουν από μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία. Αυτή η κατάσταση καλείται απλαστική κρίση (ανατρέξτε στην ενότητα της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας).

Πώς αντιμετωπίζεται το λοιμώδες ερύθημα;

Επειδή πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη, τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά. Δεν απαιτείται εφαρμογή κάποιας λοσιόν ή φαρμάκου στο εξάνθημα. Τα υγιή παιδιά αυτοθεραπεύονται. Όπως σε όλες τις ιογενείς λοιμώξεις, φροντίστε να δίνετε επαρκείς ποσότητες υγρών στο παιδί. Αν ο πυρετός φαίνεται να προκαλεί δυσφορία στο παιδί, μπορείτε να δώσετε φάρμακα όπως η ιβουπροφένη ή η ακεταμινοφαίνη. Αν το παιδί σας έρχεται σε επαφή με κάποια έγκυο, αυτή θα πρέπει να συμβουλευθεί το γιατρό της, αφού ο παρβοϊός Β19 μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Το διαβάσαμε στο mother.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτες βοήθειες: Τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος πάθει επιληπτική κρίση

Έγκαυμα: Τι να κάνετε αν καείτε από τον ήλιο – Παραδείγματα [pics]

Εξωσωματική: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στα παιδιά;