Το παιδί μου δεν πάει εύκολα για ύπνο… Τι φταίει και τι να κάνω;

Το παιδί μου δεν πάει εύκολα για ύπνο… Τι φταίει και τι να κάνω;

δεν πάει εύκολα για ύπνο

Γιατί τα νήπια αντιστέκονται την ώρα την ύπνου;

Βάζετε το μικρό σας για ύπνο στις 20:30… Το αγκαλιάζεται, το φιλάτε και του εύχεστε καληνύχτα. Ήταν μια δύσκολη μέρα…

[babyPostAd]Τα πιάτα σας περιμένουν στο νεροχύτη, τα mail περιμένουν αδιάβαστα στον υπολογιστή, ο σκύλος περιμένει τη βόλτα του, η γάτα περιμένει να φάει, και εσείς ελπίζετε να ξεκουραστείτε επιτέλους. Αντί όμως να κάνετε οτιδήποτε από αυτά, μπαινοβγαίνετε στο δωμάτιο του παιδιού και το παρακαλάτε να κοιμηθεί.

Κοιμάται όντως – 3 ώρες μετά!

Σας ακούγεται οικείο; Είμαι σίγουρη…

Τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε καν γιατί δεν μπορεί να κοιμηθεί.Αφού πριν πέσει στο κρεβάτι νύσταζε, έτριβε τα ματάκια του και χασμουριόταν. Μπορεί ακόμη να το είχε ήδη πάρει ο ύπνος στο σαλόνι.

Τα παιδιά είναι της λογικής “έχω τόσα πολλά να κάνω σε τόσο λίγη ώρα!” Συμβαίνουν τόσα πράγματα γύρω του και αυτό πρέπει απλά να τα αγνοήσει και να κοιμηθεί. Ε, δεν γίνεται!  Θέλει να είναι μέρος της όλης αυτής ενέργειας.

Και επειδή αρχίζει να καταλαβαίνει οτι είναι ανεξάρτητη οντότητα, αποφασίζει να δράσει και να σηκωθεί από το κρεβάτι!

Τι να κάνω;

  • Ρυθμίστε μια ρουτίνα ύπνου. Το παιδί χρειάζεται το χρόνο του για να ηρεμήσει και να φύγει η υπερένταση. Δοκιμάστε να κλείσετε τις κουρτίνες, να δημιουργήσετε ένα σκοτεινό και ήρεμο περιβάλλον, α διαβάσετε κάποια παραμύθια, να συζητήσετε ήρεμα ή ακόμα και να κάνετε βραδινή yoga.
  • Μην του επιτρέπεται να χαζεύει.  Τα νήπια μπορούν να κάνουν εξαιρετικές διαπραγματεύσεις όταν πρόκειται για την ώρα του ύπνου. Η φράση “5 λεπτάκια ακόμα μόνο” ακούγεται πάντα απο ένα νήπιο και η μαμά λιώνει και του κάνει τη χάρη. Έχετε δικιο που του κάνετε τη χάρη, γιατί το έχει ανάγκη εκείνη την ώρα. Αν όμως ξεκινούσατε 5 λεπτά νωρίτερα όμως, με τα 5 λεπτάκια του παιδιού θα φτάνατε ακριβώς στο χρόνο σας. Αν λοιπόν θέλετε να είναι στο κρεβάτι του στις 20:30, δοκιμάστε από τις 20:20 να του το λέτε ώστε και να γίνει το χατήρι του αλλά και να είναι στην ώρα του.
  •  Δώστε του λόγους για να κοιμηθεί.  Επιτρέψτε του να κάνει επιλογές σχετικά με τον ύπνο του. Ποιες πιτζάμες θέλει, ποιο παραμύθι θέλει ή ακόμα και την επιλογή : “θέλεις να κοιμηθείς τώρα ή σε 10 λεπτά;”
  • Να είστε υπομονετική. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να εκνευρίζεστε. Καταλαβαίνουμε οτι η κατάσταση είναι εξουθενωτική, αλλά με φωνές και τιμωρίες δε πρόκειται να καταφέρετε τίποτα, Σκοπός είναι να δημιουργηθούν υγιείς συνήθειες ύπνου στο παιδί και όχι να ξαπλώνει επειδή σας φοβάται.
  • Αν αρνείται κατηγορηματικά βρείτε τι φταίει. Μήπως φοβάται; Το σκοτάδι ή τα φαντάσματα; Βρείτε τι φταίει και λύστε το πρόβλημα μαζί με το παιδί.
  • Κάντε συγκοίμηση.  Έχουμε αναλύσει πολλές φορές τα οφέλη της συγκοίμησης. Μέσα από αυτήν το παιδί νιώθει ασφάλεια και σιγουριά και δεν πρέπει να κοιμηθεί μόο του σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Επανεξετάστε τις επιλογές σας και κρίνετε τι είναι αυτό που βολεύει τη δική σας οικογένεια.

Διαβάστε ακόμη:

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να αλλάζετε την πάνα του μωρού – Και πρέπει να το δοκιμάσετε!

Αυτά είναι όλα τα μυστικά για το καθάρισμα που ΚΑΘΕ νοικοκυρά πρέπει να ξέρει!

Λαχταριστά Pancakes με βατόμουρα: Νόστιμο και υγιεινό πρωινό σε 15 λεπτά!