Παιδική διατροφή: Πέντε tips για να μεγαλώσεις έναν περιπετειώδη… γευσιγνώστη!
“Μαμά, πότε θα φάμε κουνουπίδι και βρυξελλάκια (aka λαχανάκια Βρυξελλών), που μου έχουν λείψει;”. Να, λοιπόν, μία πρόταση που δεν ακούστηκε ποτέ σε κανένα σπίτι από το στόμα κανενός παιδιού και που δεν πρόκειται να ξεστομίσει το μικρό σου σε καμία περίπτωση! Διότι, όλα τα παιδιά έχουν προτιμήσεις στο φαγητό τους και κυρίως αποφεύγουν οτιδήποτε πράσινο, θρεπτικό και δυναμωτικό. Πώς, επομένως, θα μπορούσε το δικό σου να αποτελεί εξαίρεση σε μια τόσο βαθιά ριζωμένη -σχεδόν συνωμοτική- συνήθεια των παιδιών; Την ίδια στιγμή, όμως, η δική σου επιθυμία είναι να του παρέχεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις τροφικές ομάδες και χαρακτηρίζεται από τα θρεπτικά συστατικά και τις ευεργετικές ιδιότητές του στον παιδικό οργανισμό. Ταυτόχρονα, θα ήθελες το μικρό σου να μην επιδεικνύει τόσο επιλεκτική συμπεριφορά στο φαγητό του, αλλά να είναι περισσότερο “ανοιχτό” στην δοκιμή νέων γεύσεων.
[babyPostAd]Γι’ αυτό και παρακάτω σου συγκέντρωσα μερικά χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν να μεγαλώσεις έναν “περιπετειώδη”… γευσιγνώστη!
Προσπάθησε να είσαι open-minded
Ως γονιός, είσαι το κεντρικό πρότυπο στο σπίτι και η συμπεριφορά σου επηρεάζει άμεσα τα παιδιά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να παραμένεις cool και “ανοιχτή” στα γεύματα που τους παρουσιάζεις, προσθέτοντας διάφορα καινούρια υλικά ανά διαστήματα, αλλά φροντίζοντας να τα ενσωματώσεις σε ενδιαφέροντα γεύματα. Το βασικό είναι να μην “φρικάρεις” σε περίπτωση αντίδρασης και να μην γίνεις πιεστική. Το δεύτερο σκέλος είναι το coolness, που λέω και παραπάνω, δηλαδή να μην ξεκινάς το γεύμα με προτάσεις του τύπου “Μπορεί να μην σου αρέσει” ή “Δεν πειράζει αν σου αρέσει”. Καλύτερα να έχεις μια… κανονικότητα στην παρουσίαση του φαγητού, χωρίς να προετοιμάζεις το έδαφος για τα αρνητικά αποτελέσματα που ενδεχομένως να έχεις, διότι έτσι θα προδιέθετες το παιδί.
Αφιέρωσε χρόνο στην ώρα του γεύματος
Ανεξάρτητα από την προετοιμασία του φαγητού και του χρόνου που περνάς στην κουζίνα σου, η ώρα του κάθε γεύματος πρέπει να είναι “ιερή” και σεβαστή από όλους. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να φέρνεις πίεση στο τραπέζι, αλλά να περνάτε περισσότερο χρόνο παρέα, εξερευνώντας τις διαφορετικές και ενίοτε καινούριες γεύσεις που έχεις συμπεριλάβει στα φαγητά σου. Επιπλέον, η ηρεμία και η ευχαρίστηση του γεύματος γύρω από το τραπέζι προσφέρει πολύτιμο οικογενειακό χρόνο και αναπτύσσει τόσο τις μεταξύ σας σχέσεις, όσο και την σχέση του παιδιού με το φαγητό του.
Ένα φαγητό για όλους και όλοι για ένα φαγητό
Τα παιδιά με επιλεκτική διατροφική συμπεριφορά οδηγούν πολλές φορές τους γονείς στην παγίδα να ετοιμάζουν δυο-τρία διαφορετικά φαγητά. Για παράδειγμα, ψάρια για την μαμά και τον μπαμπά, κεφτεδάκια για τον Γιωργάκη και κοτόσουπα για την μικρή Μαρία. Ποιο είναι, όμως, το πρότυπο που παρέχεται με αυτό τον τρόπο στα παιδιά; Αντιθέτως, όλη η οικογένεια χρειάζεται να τρώει το ίδιο φαγητό σε καθημερινή βάση, ώστε τα παιδιά να ενθαρρυνθούν να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και να μην “κρύβονται” πίσω από την ευκολία και την ασφάλεια που τους προσφέρει το διαφορετικό και εξατομικευμένο γεύμα.
“Κόψε” τα σνακ και τα ροφήματα
Άλλη μία συνθήκη που μπορεί να αποτρέψει συνολικά την ισορροπημένη διατροφή των παιδιών είναι τα σνακ με μεγάλη θερμιδική αξία και τα ροφήματα με ζάχαρη. Πέρα από την απουσία θρεπτικών συστατικών, αλλά και την παροχή αχρείαστων στοιχείων, όπως η ζάχαρη και το αλάτι, την ίδια στιγμή χορταίνουν το παιδί και “κόβουν” την όρεξή του. Όταν, λοιπόν, ετοιμάζεσαι να βάλεις στο τραπέζι ένα γεύμα που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει… θερμό κοινό, φρόντισε να μην έχει καταναλώσει προηγουμένως ένα σκασμό από σνακ και ροφήματα. Άλλωστε, ο παράγοντας πείνα παίζει πάντα σημαντικό ρόλο στην δοκιμή μιας νέας γεύσης.
Μην το βάζεις κάτω
Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως κι αυτό είναι μια αλήθεια που ταιριάζει άψογα στην περίπτωση της επιλεκτικής διατροφής. Γι’ αυτό και δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα έχεις θετικά αποτελέσματα με την πρώτη επαφή του παιδιού με το… μπρόκολο. Μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 20 φορές μέχρι να καταφέρει τελικά το μικρό σου να δοκιμάσει το εκάστοτε φαγητό.
Πηγή:tlife.gr