Πως μπορούμε να προφυλάξουμε το τρυφερό δερματάκι του παιδιού μας από καλοκαιρινά … τσιμπήματα.

Πως μπορούμε να προφυλάξουμε το τρυφερό δερματάκι του παιδιού μας από καλοκαιρινά … τσιμπήματα.

καλοκαιρινά … τσιμπήματα

Σφήκες, μυρμήγκια, κουνούπια, τσιμπούρια, κοριοί, πλήθος από έντομα και ζωύφια μας συντροφεύουν σε εξοχές, κήπους, βεράντες, ακόμη και στα σπίτια μας, αναζητώντας «θύματα» για τσιμπήματα. Τα παιδιά βρίσκονται ψηλά στις… προτιμήσεις τους, καθώς τα μικρά μας αγνοούν συχνά την ύπαρξή τους ή και πώς να τα αποφύγουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού ελλοχεύουν οι… φτερωτοί και επίγειοι κίνδυνοι για να μπορούμε να προφυλάξουμε το τρυφερό δερματάκι του παιδιού μας.

[babyPostAd]Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Τμήματος Αλλεργιολογίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», τα είδη των εντόμων που προκαλούν τις περισσότερες αντιδράσεις με το τσίμπημά τους είναι οι σφήκες (yellow jackets και paper wasps) και οι μέλισσες. Οι μέλισσες έχουν στρογγυλό, «χνουδωτό» σώμα με σκούρο χρώμα και κίτρινα στίγματα. Όταν τσιμπούν οι μέλισσες αφήνουν συνήθως το αγκαθωτό κεντρί τους στο σώμα του θύματος. Το ιδανικό είναι να αφαιρείται το κεντρί εντός 30 δευτερολέπτων για να μη δεχτεί περισσότερο δηλητήριο ο οργανισμός. Μπορείτε να αφαιρέσετε το κεντρί με μια καρφίτσα ή με τσιμπιδάκι. Μετά μπορεί να τοποθετήσετε στο επίμαχο σημείο κρύες κομπρέσες με νερό ή τα ειδικά στικ με αμμωνία ή μια ήπια κορτιζονούχα κρέμα.

Πρέπει να απευθυνθείτε επειγόντως στο γιατρό αν το παιδί σας παρουσιάσει:

  • Ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, φαγούρα στο λαιμό
  • Αδυναμία, λιποθυμία ή απώλεια συνείδησης
  • Κνιδωτικό εξάνθημα ή φαγούρα σε όλο το σώμα ή έντονο πόνο που επιμένει
  • Υπερβολικό οίδημα (πρήξιμο) κοντά στα μάτια, τα χείλη ή το πέος που δυσκολεύει το παιδί να βλέπει, να τρώει ή να ουρεί.

Σε περίπτωση αλλεργίας

Πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες είναι αλλεργικοί σε τσιμπήματα εντόμων. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά υπερβολικά στο δηλητήριο που εκκρίνει κάποιο έντομο. Για ένα μικρό αριθμό ανθρώπων που εκδηλώνουν σοβαρή αλλεργία στα δηλητήρια, τα τσιμπήματα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αφορούν πολλά όργανα του σώματος και μπορεί να έχουν ραγδαία εξέλιξη. Η αντίδραση αυτή ονομάζεται αναφυλαξία και τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κνησμό και εξανθήματα σε μεγάλες περιοχές του σώματος, πρήξιμο στο λαιμό ή στη γλώσσα, αναπνευστική δυσκολία, ζάλη, συσπάσεις του στομάχου, ναυτία ή διάρροια. Η αναφυλαξία χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη γιατί μπορεί να αποβεί μοιραία. Όποιος εκδηλώσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα μετά το τσίμπημα κάποιου εντόμου, χρειάζεται άμεση και κατεπείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Φυσικά αντικουνουπικά

Υπάρχουν φορές που και τα κουνούπια κάνουν τα καλοκαιρινά βράδια αφόρητα! Σας προτείνουμε ορισμένες φυσικές λύσεις για να τα διώξετε, χωρίς τη χρήση δύσοσμων χημικών:

  • Μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα φυσικό αντικουνουπικό με βασιλικό και ξίδι. Αρκεί να πάρουμε λίγα φύλλα βασιλικού (πλατύφυλλου), να τα κοπανήσουμε στο γουδί ώστε να αναδυθεί το άρωμά τους και στη συνέχεια να ρίξουμε λίγο ξίδι. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ στο χώρο που βρισκόμαστε και… χαλαρώνουμε!
  • Το αρωματικό έλαιο που συνιστάται για το δωμάτιο του παιδιού είναι η λεβάντα, επειδή έχει ευχάριστη μυρωδιά και δυνατή εντομοαπωθητική δράση. Μπορούμε να ρίξουμε 10 σταγόνες στον αρωματικό λύχνο και να το αφήσουμε να αρωματίσει το χώρο ή να παρασκευάσουμε ένα σπρέι για να ψεκάσουμε το χώρο. Για το σπρέι, ρίχνουμε 10 σταγόνες λεβάντα σε ένα κουταλάκι βότκα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα σε 100 ml απιονισμένο νερό (το νερό που χρησιμοποιούμε στο σιδέρωμα). Κατόπιν, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπουκαλάκι για σπρέι και ψεκάζουμε όλο το παιδικό δωμάτιο.

Πηγή:bio-bebe.gr