Πώς να εντάξετε στη διατροφή του παιδιού σας νέες τροφές
Η αλήθεια είναι ότι μερικά παιδιά αγκαλιάζουν τα νέα τρόφιμα με μεγάλη προθυμία, ενώ άλλα, όχι και τόσο. Το να είσαι δύσκολος με το φαγητό είναι συχνά ένα στάδιο που όλα τα παιδιά περνούν, συνήθως όταν τα παιδιά δοκιμάζουν νέες τροφές. Και είναι αλήθεια ότι πολλά παιδιά θα μεγαλώσουν με αυτή τη δυσκολία στο φαγητό, τουλάχιστον σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο.
Ενώ το εκλεκτικό φαγητό μπορεί να είναι πεδίο μάχης, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το ελαχιστοποιήσετε από την αρχή. Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει ποικίλες προτιμήσεις.
- Από τη βρεφική ηλικία, εισάγετε μια ποικιλία τροφίμων για να διευρύνετε τον ουρανίσκο του παιδιού σας σε γεύσεις, υφές, μυρωδιές και θερμοκρασίες.
- Μαγειρέψτε μαζί. Κάνοντας κάτι μαζί το κάνει πιο ελκυστικό. Ακόμα καλύτερα, αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τι να μαγειρέψετε (μεταξύ μερικών υγιεινών επιλογών που θα του δώσετε, φυσικά).
- Προσπαθήστε να αποφύγετε τα έτοιμα παιδικά γεύματα στο σπίτι ή στα εστιατόρια. Έχουν συνήθως ελάχιστη θρεπτική αξία και δεν κάνουν τίποτα για να ενθαρρύνουν το διαφορετικό φαγητό. Τα παιδιά μπορούν και πρέπει να τρώνε ό,τι καταναλώνουν και οι ενήλικες.
- Μην αποφεύγετε τα τρόφιμα που δεν σας αρέσουν – αφήστε το παιδί σας να έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τα δικά του γούστα.
- Αποφύγετε τα βαριά σνακ (συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών) μεταξύ των γευμάτων για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας είναι πεινασμένο στο γεύμα.
- Μην αφήσετε χώρο για το επιδόρπιο. Στέλνει το μήνυμα ότι τα άλλα τρόφιμα είναι αυτά που πρέπει να περάσετε για να φτάσετε στα καλά πράγματα. Τα υγιεινά τρόφιμα θα πρέπει να είναι το βραβείο. Το επιδόρπιο πρέπει να είναι μόνο για ειδικές περιπτώσεις και στιγμές.
- Μην δωροδοκείτε το παιδί σας για να φάει. Η εστίασή τους μετατοπίζεται από το φαγητό στην ανταμοιβή. Αυτή είναι μια μορφή συναισθηματικής κατανάλωσης. Μια πολύ κακή συνήθεια για το παιδί.
- Πίτσα, σουβλάκια, γλυκά. Αποφύγετε τα παρασκευάσματα τροφίμων που ενθαρρύνουν να είστε επιλεκτικοί. Μερικές φορές οι γονείς το κάνουν πριν καν το παιδί το ζητήσει, ξεκινώντας μια συνήθεια χωρίς να το σκεφτεί.
- Το καθάρισμα του πιάτου είναι υπερτιμημένο. Σίγουρα, δεν θέλετε να ενθαρρύνετε τη σπατάλη τροφής, αλλά αναγκάζοντας τα παιδιά να ολοκληρώσουν το γεύμα, τα διδάσκει να αγνοούν το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού τους και πιθανώς να συσχετίζουν μια κακή μνήμη ή αίσθηση με ένα συγκεκριμένο φαγητό. Ξεκινήστε με μικρές μερίδες και προσφέρετε έπειτα συμπλήρωμα.
- Όταν σερβίρετε ένα νέο φαγητό, διατηρήστε μικρές προσδοκίες: μία μόνο γαρίδα, λίγο καρότο.
- Αντικαταστήστε ένα πράγμα κάθε φορά. Για παράδειγμα, μην σταματάτε να ψήνετε μπισκότα, απλά αλλάξτε το αλεύρι με αλεύρι ολικής αλέσεως. Μην εξαλείψετε το χυμό. Δοκιμάστε απλά τα blueberries, το ροδάκινο ή το μάνγκο αντί για μήλο (φυσικός χυμός 100%).
- Δημιουργία ισορροπίας. Συμπεριλάβετε ένα αγαπημένο του τρόφιμο σε κάθε γεύμα, όταν θέλετε να δοκιμάσει κάτι νέο.
- Αφαιρέστε την πίεση και εισαγάγετε νέα τρόφιμα μακριά από το τραπέζι: δοκιμή γεύσης ψωμιού ή τυριού με ολικής αλέσεως, παιχνίδι με το “πες μου τι φρούτο είναι”, γεύμα με γαλλικό ή ελληνικό θέμα κλπ.
- Ως έσχατη λύση, εισάγετε νέα πράγματα με τους αγαπημένους σας τρόπους – αν πρέπει να τηγανίζετε κολοκυθάκια μία ή δύο φορές για να κάνετε το παιδί σας να δοκιμάσει το κολοκυθάκι, δεν πειράζει, αφού θα είναι λιγότερο διστακτικό όταν το προσθέσετε σε μια σαλάτα ή στη σχάρα αργότερα.
- Μην, μην, μην του κάνετε μούτρα, όταν δεν του αρέσει κάτι. Να αποτελείτε καλό μοντέλο συμπεριφορών.
- Η προσπάθεια πρέπει να γίνεται από όλους στην οικογένεια – σκεφτείτε να ενσωματώσετε αυτούς τους «κανόνες» στη ρουτίνα σας.
- Οικογενειακός κανόνας – δοκιμάστε τα πάντα σε κάθε γεύμα, ακόμα κι αν είναι μόνο ένα μπιζέλι και ακόμα και αν το δοκιμάσατε και πριν.
- Σεβασμός στις προτιμήσεις. Εάν ένα παιδί δεν θέλει να φάει περισσότερο, μην το πιέζετε. Μπορεί να διστάσει να παραδεχτεί ότι του αρέσει κάτι στο μέλλον εάν νιώθει πίεση.
- Όλοι προσπαθούν. Αυτό σημαίνει μαμά, μπαμπά, μεγάλη αδελφή – ο καθένας.
- Το ότι δοκιμάσατε ένα είδος φαγητού μια μέρα δεν απαλλάσσει κανέναν από το να το δοκιμάσει πάλι μια άλλη μέρα. Χρειάζεται συχνά δέκα ή περισσότερες προσπάθειες για να αναπτυχθεί μια γεύση για κάτι.
- Επιτρέψτε στα παιδιά να μην τους αρέσουν μερικά πράγματα. Σε κανέναν δεν αρέσουν τα πάντα. Είναι φυσιολογικό για ένα παιδί να μην συμπαθεί κάτι.
Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται σε αυτές τις μεθόδους. Με μια ισχυρή δέσμευση για υγιεινή διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας και τη δύναμη της θέλησης να αντέξετε για λίγες μέρες τη γκρίνια του παιδιού σας, μπορείτε να μετατρέψετε τις διατροφικές του συνήθειες.
Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη