Πώς θα καταλάβω αν επικοινωνώ ουσιωδώς με το παιδί;
Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι ξέρουν τα πάντα στο κομμάτι της ανατροφής ή ότι αντιλαμβάνονται ανά πάσα ώρα και στιγμή τι έχει το παιδί στο μυαλό του. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει επικοινωνία και ουσιαστική κατανόηση των «θέλω» του παιδιού:
- [babyPostAd] Η πρώτη προϋπόθεση για ουσιώδη επικοινωνία με το παιδί είναι να μην κάνετε αυτό ακριβώς που αναφέραμε στην εισαγωγή: να καμώνεστε ότι τα ξέρετε όλα και να μην μπαίνετε στο μυαλό του παιδιού για να το βοηθήσετε.
- Αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, μπορείτε απλά να ζητάτε από το παιδί να σας αναφέρει ξεκάθαρα τι το απασχολεί ή έστω να το κάνει όταν νιώσει την ανάγκη. Ακόμα και να το κρατήσει μέσα του, τουλάχιστον θα έχει εκτιμήσει την καλή σας πρόθεση, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.
Ένας μπαμπάς προειδοποιεί: «Προσοχή γονείς! Το μωρό μου παραλίγο να πνιγεί από την πιπίλα του!»
- Ουσιώδης είναι η επικοινωνία που γίνεται με τη θέληση και των δύο μερών. Μην πιέσετε ποτέ το παιδί να μοιραστεί κάτι μαζί σας αν δεν το θέλει, παρά δημιουργήστε κλίμα εμπιστοσύνης για το μέλλον.
- Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί δείχνει τάσεις αποξένωσης, κλείνεται στον εαυτό του και σας αφήνει έξω από τη ζωή του, είναι φανερό ότι κάτι έχετε κάνει λάθος και χρειάζεται δουλειά για να αποκτήσετε καλές σχέσεις.
- Όσο πιο εύστοχες και αποτελεσματικές είναι οι συμβουλές που θα του δώσετε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να επιζητά οικειοθελώς, πιο τακτικά τη γνώμη σας σε οποιοδήποτε θέμα. Άρα λοιπόν φροντίστε να είσαστε προσηλωμένοι όταν σας αναλύει κάτι.
- Τέλος, το μυστικό μιας ουσιαστικής επικοινωνίας δεν είναι να επιβάλετε τη γνώμη σας στο παιδί, αλλά μέσα από την αλληλεπίδραση μαζί του να καταλήξει μόνο του στο τι είναι καλύτερο να πράξει.
Πηγή: mother.gr