Πότε το παιδί μου χρειάζεται λογοθεραπεία;
Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές του λόγου σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους.
Αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο σε ηλικία και δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει καθαρά τότε πρέπει να συμβουλευτείτε έναν λογοθεραπευτή. Πότε όμως οι γονείς πρέπει να κάνουν αυτήν την κίνηση; Το μόνο δύσκολο για κάθε γονέα είναι να δεχτεί ότι το παιδί του έχει κάποιο πρόβλημα.
Κατ’ αρχάς, μη βιαστείτε να ανησυχήσετε. Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας είναι πολύ φυσικό να αντιμετωπίζουν προβλήματα άρθρωσης λέξεων και σύνταξης προτάσεων. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά συνηθίζουν να αντικαθιστούν το «σ» με το «θ» («θέλω να πάμε «θπίτι¨) ή το «δ» με το «ζ¨ («ζατί;» αντί για «γιατί;»). Αντίστοιχα, δυσκολεύονται να προφέρουν πολυσύλλαβες λέξεις και τις αντικαθιστούν με μικρότερες. Αυτές οι δυσαρθρίες είναι απόλυτα φυσιολογικές έως την ηλικία των έξι ετών. Αρχίστε να προβληματίζεστε, αν το παιδί σας δεν παρουσιάζει βελτίωση με τον καιρό. «Σε γενικές γραμμές, όταν το παιδί συμπληρώσει το τρίτο έτος της ηλικίας του, ο λόγος του πρέπει να είναι σχετικά κατανοητός από τους ενήλικες» γράφει η Patricia McAleer – Hamaguhi, παθολόγος λόγου και ομιλίας για παιδιά.
Προσέξτε τα παρακάτω ως προς την ομιλία του παιδιού σας:
1. Προφέρει λάθος τα φωνήεντα.
2. Όταν μιλάει, χρησιμοποιεί κυρίως φωνήεντα, παραβλέποντας ολόκληρες συλλαβές. («αακι», αντί για «γατάκι»).
3. Αν και έχει φτάσει στη νηπιακή ηλικία, ακόμα απαντά μονολεκτικά και δυσκολεύεται να συντάξει προτάσεις.
4. Χρησιμοποιεί περιορισμένο λεξιλόγιο ή δεν χρησιμοποιεί δεύτερη φορά μια καινούρια λέξη.
5. Δεν μπορεί να δείξει αυτά που του υποδεικνύετε σε ένα βιβλίο. Του λέτε, για παράδειγμα, «δείξε μου το σκυλάκι» κι αυτό αλλάζει τη σελίδα ή επαναλαμβάνει την ερώτηση χωρίς να κατανοεί αυτό που του ζητάτε.
6. Απαντά σε μία ερώτηση, επαναλαμβάνοντάς την. Αυτό ονομάζεται ηχολαλία, και ενδέχεται να συνιστά σύμπτωμα αυτισμού.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παιδική δυσκοιλιότητα
7. Δεν μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες και δεν κατανοεί τη σημασία των επιρρημάτων, όπως «πίσω», «κάτω», «πάνω». Για παράδειγμα, δε γυρνάει αν του πείτε «η μπάλα είναι πίσω σου».
8. Μπερδεύει τα γένη, λέγοντας «αυτός με χτύπησε» αναφερόμενος στην αδερφή του.
9. Δεν αλλάζει, ούτε βελτιώνει το λεξιλόγιο, τη σύνταξη και την άρθρωσή του από μήνα σε μήνα.
Σημειώνουμε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, γι’ αυτό υπάρχουν διακυμάνσεις στον χρόνο απόκτησης των δεξιοτήτων. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω σε προχωρημένη ηλικία και χωρίς να βελτιώνεται, πρέπει να αναλάβετε δράση.
Τι είναι έλλειψη ενζύμου στα παιδιά και τι πρέπει να προσέξουμε;
Τι δεν πρέπει να κάνετε στο παιδί σας στη θάλασσα ή στην πισίνα