Σωματική ανάπτυξη και άλματα ανάπτυξης στη βρεφική ηλικία
Το παιδί στη βρεφική ηλικία έχει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από οποιαδήποτε άλλη ηλικία.
Τα βρέφη που θηλάζουν παίρνουν περισσότερο βάρος τους 3 πρώτους μήνες, σε σύγκριση με τα βρέφη που παίρνουν σκόνη γάλακτος. Ωστόσο, τους επόμενους 3 μήνες συχνά παρουσιάζουν μικρότερη αύξηση ακόμη και στασιμότητα βάρους.
Αυτό πολλές φορές βάζει σε αγωνία τη μητέρα για το αν φτάνει το γάλα της, αν χρειάζεται συμπλήρωμα ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η παραπάνω πορεία του βρέφους είναι συμβατή με το μοντέλο ανάπτυξης για τα θηλάζοντα βρέφη και αποτυπώνεται στις καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχουν μέχρι στιγμής υιοθετηθεί από πολλές χώρες. Οι καμπύλες αυτές είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο: http://www.who.int/childgrowth/standards/en/
Άλματα ανάπτυξης
Τα άλματα ανάπτυξης είναι περίοδοι, που το μωρό χρειάζεται συχνά γεύματα γιατί παρουσιάζει ραγδαία αύξηση στην ανάπτυξή του.
Τα άλματα ανάπτυξης συνήθως παρατηρούνται την 3η και την 6η εβδομάδα καθώς και τον 3ο και 6ο μήνα ζωής. Διαρκούν 4-7 ημέρες και μοιάζουν κάπως με την περίοδο της εδραίωσης.
Τα μωρά κάνουν και πάλι συχνούς και ακατάστατους θηλασμούς και μοιάζουν να μη χορταίνουν. Η λύση είναι οι συχνοί θηλασμοί, που θα οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγής. Μετά από λίγες μέρες η παραγωγή επανέρχεται στα επιθυμητά για το μωρό επίπεδα.