Τα παιδιά που περπατάνε νωρίτερα έχουν πιο γερά οστά στην εφηβεία

Τα παιδιά που περπατάνε νωρίτερα έχουν πιο γερά οστά στην εφηβεία

περπατάνε νωρίτερα

Οι ερευνητές είχαν στοιχεία για την κινητικότητα των ατόμων αυτών στην ηλικία των 18 μηνών, ενώ αξιολόγησαν με διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις την κατάσταση των οστών τους στην ηλικία των 17 ετών

Όσα παιδιά αρχίζουν να βαδίζουν και να πηδάνε νωρίτερα, είναι πιθανότερο να έχουν πιο γερά κόκαλα αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον δρα ‘Αλεξ ‘Αϊρλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Journal of Bone and Mineral Research”, ανέλυσαν στοιχεία για 2.327 νέους και νέες που είχαν γεννηθεί στη δεκαετία του ΄90.

Το πολύ φυλλικό οξύ στις εγκύους αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού στο μωρό

Οι ερευνητές είχαν στοιχεία για την κινητικότητα των ατόμων αυτών στην ηλικία των 18 μηνών, ενώ αξιολόγησαν με διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις την κατάσταση των οστών τους στην ηλικία των 17 ετών.

Τα παιδιά ενάμισι έτους που περπατούσαν, πηδούσαν και έτρεχαν καλύτερα από τα άλλα, ήσαν αυτά που στην εφηβεία είχαν τα πιο γερά οστά. Το όφελος ήταν πιο αισθητό στην περίπτωση των αγοριών από ό,τι των κοριτσιών.

Τα παιδιά που είχαν πρόωρη κινητικότητα, συνήθως εμφάνιζαν μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα και στην εφηβεία. Η πρόωρη κινητικότητα δυναμώνει έγκαιρα τους μυς ενός παιδιού και αυτό βοηθά στο να γίνουν και τα οστά πιο γερά, όσο μεγαλώνει ένα παιδί.

Αντίθετα, τα οστά των λιγότερο κινητικών νηπίων είχαν αναπτυχθεί λιγότερο μετά από χρόνια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση του κινδύνου για οστεοπόρωση ή κατάγματα.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αναψυκτικά στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος για το παιδί

Το επίμονο παιδικό άσθμα αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια