Ο θηλασμός των δίδυμων μωρών είναι εξίσου σημαντικός και εφικτός όπως και στα μονήρη νεογέννητα. Όπως σε όλα τα μωράκια μια καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός και πολύ βοηθητική για την ομαλή συνέχισή του σύμφωνα με τον επιθυμητό σας στόχο. Μάθετε το μυστικό για μια καλή αρχή στον θηλασμό των διδύμων.
Μπορεί μια μανούλα να θηλάσει δίδυμα μωρά;
Η απάντηση είναι ναι, φυσικά και μπορεί! Η παραγωγή του γάλακτος και το στήθος της μητέρας από την εγκυμοσύνη θα μπορέσει να ανταποκριθεί κατάλληλα στις απαιτήσεις και των δύο εμβρύων- νεογέννητων. Τις πρώτες ημέρες τις ζωής, το γάλα στο στήθος έχει ήδη παραχθεί από την εγκυμοσύνη μέσω της επιρροής των ορμονών του πλακούντα στο σώμα της μητέρας. Έτσι κάθε μητέρα που κυοφορεί είναι σε θέση να θηλάσει τα μωρά της με γάλα επαρκές σε ποσότητα και κατάλληλο σε ποιότητα τουλάχιστον για τις πρώτες 2 έως 14 ημέρες από την γέννηση. Η διαθεσιμότητα του γάλακτος αρχίζει να εξαρτάται δευτερογενός από την ζήτηση των μωρών, μετά τις πρώτες 48-72 ώρες. Οπότε και στην περίπτωση των διδύμων δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε γάλα για τα μωράκια σας τα πρώτα 24ωρα μετά τον τοκετό. Έτσι ο θηλασμός είναι εφικτός και στην περίπτωση των διδύμων.
Ειδικά όταν μιλάμε για τελειόμηνα δίδυμα μωράκια , η ανταπόκρισή τους στο στήθος είναι ομοίως εντυπωσιακή από την γέννηση όπως και στα μονήρη νεογέννητα. Χρειάζεται απλώς να τους προσφέρουμε το στήθος τακτικά, όποτε θέλουν και για όσο θέλουν. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την ομαλή εξέλιξη του θηλασμού. Η ανάγκη συμπληρώματος ξένου γάλακτος μπορεί να εμφανιστεί στο μαιευτήριο όταν υπάρχουν οι ίδιες ενδείξεις χορήγησης και σε ένα μονήρες μωράκι, δηλαδή η απώλεια άνω του 10% του αρχικού βάρους, ο υψηλός ίκτερος,εμφάνιση πυρετού κ.λ.π. Δεν συνίσταται στα δίδυμα μωρά η αντιμετώπιση να είναι διαφορετική για κάποιο λόγο και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε με πολυπραγμωσύνη την μικρή αυτή ιδιαιτερότητά τους να έχουν δηλαδή γεννηθεί με παρέα!
Ποιες δυσκολίες μπορεί να παρουσιαστούν στο θηλασμό των δίδυμων μωρών;
Τρεις είναι οι βασικές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν για τον θηλασμό των διδύμων.
Η πρώτη αφορά τον τρόπο τοκετού. Καθώς οι περισσότερες δίδυμες κυήσεις θα επιλέξουν ως τρόπο γέννησης την καισαρική τομή, ο μετεγχιερητικός πόνος και οι δυσκολίες στην κίνηση της νέας μητέρας μπορεί να δυσκολέψει το έργο της την πρώτη εβδομάδα. Ωστόσο με λίγη καλή θέληση και βοήθεια από τον σύντροφο ή συνοδό σας και την καθοδήγηση ενός έμπειρου σύμβουλου θηλασμού τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν ομαλά.
Η δεύτερη δυσκολία που συχνά εμφανίζεται είναι προβλήματα στην υγεία της μητέρας που μπορεί να εμφανίστηκαν στην κύηση ή προϋπήρχαν και μπορεί να επιβάλλουν την παρατεταμένη νοσηλεία της σε μονάδα εντατικής νοσηλείας ενηλίκων, την λήψη φαρμακευτικής αγωγής που μειώνει ή καθυστερεί το γάλα της και τέλος η εμμηνόπαυση. Τα ανωτέρω παρουσιάζονται συχνότερα με την προχωρημένη ηλικία της μητέρας και αφορούν συχνά κυήσεις που προέρχονται από εξωσωματική.
Η τρίτη δυσκολία που απαντάται και πολύ σημαντική είναι η προωρότητα των διδύμων μωρών. Τα δίδυμα πολύ συχνότερα από τον γενικό πληθυσμό μπορεί να γεννηθούν νωρίτερα ή με μικρό βάρος. Αυτό επηρεάζει σημαντικά την ανταπόκριση τους στο στήθος και την ωριμότητα των θηλαστικών τους κινήσεων και κατ’ επέκταση την παραγωγή του γάλακτος. Επηρεάζει όμως σημαντικά και την ψυχολογία της μητέρας.
Τι δεν αναφέρεται και παίζει ρόλο στον θηλασμό των διδύμων;
Ο παράγοντας που συχνά δεν αναφέρεται για την σοβαρότητα της επιρροής του στο θηλασμό είναι συχνά η ψυχολογία και ενημέρωση της μητέρας.
Συχνά η νέα μητέρα διδύμων μαστίζεται από πληροφορίες σχετικά με την μη επάρκεια του γάλακτος λόγω της απόκτησης διδύμων. Αυτό όπως εξηγήθηκε και ανωτέρω είναι μόνο μύθος και δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνει από το έργο σας. Το γάλα σας θα είναι επαρκές αρκεί να το ζητάτε από το σώμα σας και να είστε συστηματική σε αυτό σας το στόχο , όπως και εάν είχατε ένα μωρό.
Ο χρόνος ενασχόλησης με το τάισμα των διδύμων επίσης απασχολεί την νέα μητέρα. Ο θηλασμός των πρώτο περίπου μήνα ίσως είναι χρονοβόρος σε σύγκριση με το μπουκάλι ή τον θηλασμό των επόμενων μηνών. Μέχρι την εγκατάσταση της παραγωγής του γάλακτος και την εδραίωση του θηλασμού η νέα μητέρα κλείνεται συχνά να θηλάζει αρκετή ώρα κάθε μωρό ενώ δεν είναι όλοι οι θηλασμοί ταυτόχρονοι. Είναι σημαντικό να έχετε κάποια τακτική και συστηματική βοήθεια άλλου ενήλικα που θα φροντίζει εσάς και τις δικές σας ανάγκες για να μπορείτε να ανταπεξέλθετε. Αξίζει να τονιστεί ωστόσο ότι εάν επιλέγατε την σίτιση με μπουκάλι με ξένο γάλα ο χρόνος ενασχόλησής σας με το φαγητό του μωρού σας θα ήταν ίσως μικρότερος, αλλά άλλα θέματα όπως κολικοί, παλινδρόμηση, δυσκοιλιότητα, ασθένειες κ.λ.π. έρχονται να υπερδιπλασιάσουν την κόπωσή σας και την αναγκαία ενασχόληση με τα μωράκια σας. Σκεφτείτε πολύ πριν επιπόλαια αποφασίσετε βάση μη εμπεριστατωμένων πληροφοριών. Σας συμβουλεύουμε ισχυρά να επιμείνετε τις πρώτες εβδομάδες κάνοντας ( όπως όλες οι μανούλες) μια θυσία για την εδραίωση του θηλασμού που στο μέλλον θα σας ξεπληρώσει.
Τέλος αλλά πολύ συχνό , οι μητέρες των διδύμων την σημερινή εποχή κυρίως προέρχονται μετά από δύσκολες εγκυμοσύνες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όλοι γνωρίζουμε και μπορούμε να καταλάβουμε και να συμμεριστούμε το συσσωρευμένο άγχος και φόβο της απόκτησης αυτών των μωρών,και την ανάγκη της μητέρας να νιώθει σιγουριά και αυτοπεποίθηση ότι τα πολυπόθητα μωρά της τρώνε καλά και αναπτύσσονται σωστά. Η σκέψη αυτή συχνά μπορεί να σας κάνει να στοχεύσετε περισσότερο στα γραμμάρια παρά στο μωρό σας και αυτό συχνά σας κάνει να υπερδραστηριοποιείστε με την χρήση συμπληρώματος ξένου γάλακτος. Είναι καλό να σταματήσουμε , κάνοντας ένα βήμα πίσω και σκεπτόμενες τι θέλουμε να πετύχουμε και πως θα πετύχουμε το καλύτερο για τα μωρά μας. Σίγουρα πρέπει να μεγαλώνουν αλλά το δικό σας γάλα θα τα μεγαλώσει σωστά και υγιειή! Δώστε μια παραπάνω ευκαιρία στην φύση σας να σας το αποδείξει. Ζητείστε επαγγελματική βοήθεια από σύμβουλο θηλασμού για να τα καταφέρετε.
Πως θα καταφέρετε να κάνετε μια καλή αρχή στο θηλασμό για τα δίδυμα μωρά σας;
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και στο θηλασμό αυτό είναι εξίσου σημαντικό. Για να πάνε καλά τα πράγματα στο θηλασμό τον διδύμων
1Περίπτωση 1: Τα μωράκια σας είναι τελειόμηνα, ώριμα και υγιή και βρίσκονται μαζί σας από την πρώτη στιγμή.
Προσπαθείστε να εφαρμόσετε στο έπακρο τα βασικά βήματα για την επιτυχία στον μητρικό θηλασμό όπως και εάν είχατε ένα μωράκι. Δηλαδή:
- Θηλάστε μέσα στην πρώτη ώρα από την γέννηση
- Θηλάστε όποτε θέλουν τα μωρά σας
- Θηλάστε με απεριόριστη διάρκεια όσο θέλουν τα μωρά σας
- Ζητείστε βοήθεια αν κάτι σας προβληματίζει από σύμβουλο θηλασμού
- Εφαρμόστε σωστά το στοματάκι των μωρών σας πάνω στο στήθος
- Ζητείστε από τον μπαμπά να συμμετέχει και να εκπαιδευτεί στον τρόπο τοποθέτησης των μωρών πάνω στο στήθος σας έτσι ώστε όταν οι θηλασμοί είναι ανάγκη να γίνουν ταυτόχρονα να σας βοηθά στην τοποθέτηση του δεύτερου μωρού.
- Μην δώσετε συμπλήρωμα ξένο γάλα εάν δεν έχετε σαφή ιατρική ένδειξη
- Κάντε room in – συνδιαμονή με τα μωρά σας
- Θηλάστε δέρμα με δέρμα
- Μην δώσετε πιπίλα ή μπουκάλι στα μωράκια σας. Ακόμη και με την χρήση συμπληρώματος η χορήγησή του θα πρέπει να γίνετε με εναλλακτικούς τρόπους όπως η σύριγγα, το ποτηράκι, το κουταλάκι ή ιδανικότερα με συσκευή μικροσωλήνα.
2Περίπτωση 2: Τα μωράκια σας γεννήθηκαν πρόωρα ή με μειωμένο βάρος ή και νοσηλεύονται στην μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών
Μην αποθαρρύνεστε ή εγκαταλείπετε τις προσπάθειες σας. Η κατάσταση των μωρών σας είναι παροδική και σύντομα θα είστε όλοι μαζί χαρούμενοι στο σπίτι. Τότε η μανούλα θα πρέπει να έχει γάλα για τα μωράκια της και τότε το ενδιαφέρον προς το στήθος θα ακμάσει μέρα με τη μέρα. Ο πρώτος σας στόχος θα πρέπει να είναι να εξασφαλίσετε επαρκή παραγωγή. Για να το πετύχετε εφαρμόστε τα παρακάτω
- Συστηματικές αντλήσεις με το χέρι από την πρώτη ώρα της γέννησης και για 6-8 φορές την ημέρα μέχρι να κατέβει το δεύτερο γάλα. Κάθε σταγόνα μετράει και όσο λίγο και να σας φαίνεται, θα γίνει πολύ σε πολύ λίγες μέρες. Συνεχίστε! Ζητείστε άμεσα την βοήθεια συμβούλου θηλασμού για να μπορέσει να σας δείξει πως θα τα καταφέρετε με αυτές τις αντλήσεις. Είναι σημαντικό να ενεργοποιήσετε το στήθος σας άμεσα.
- Συνεχίστε με συστηματικές αντλήσεις με την χρήση ειδικού επαγγελματικού θήλαστρου διπλής άντλησης, όταν πλέον το γάλα σας κατέβει (μετά τις πρώτες 48 ώρες). Κάντε 8-10 αντλήσεις την ημέρα. Αποθηκεύστε το γάλα σας και δίνετέ το στα μωράκια σας. Στόχος σας είναι να επιτύχετε έως την 10η ημέρα παραγωγή περίπου ίση με 700 ml.
- Ζητείστε από την μονάδα που νοσηλεύονται τα μωράκια σας να κάνετε kangaroo care. Να παίρνεται δηλαδή τα μωράκια σας αγκαλίτσα από την θερμοκοιτίδα. Αυτό θα βοηθήσει και τα ίδια να προσανατολιστούν καλύτερα προς το στήθος σας και να αποκτήσουν ενδιαφέρον.
- Πριν φύγετε από την μονάδα νεογνών για το σπίτι πρέπει τα μωράκια σας να έχουν δοκιμάσει να σιτιστούν με θηλασμό απευθείας από εσάς για τουλάχιστον ένα 24ωρο.
- Στο σπίτι συνεχίστε αναπόσπαστη σε σταθερό ρυθμό την προσπάθειά σας. Πολύ σύντομα τα μωράκια σας θα μεγαλώνουν επαρκώς και με υγεία θηλάζοντας μόλις 7-10 λεπτά την φορά.