Μπορώ να θηλάσω αν υιοθετήσω ή γίνω ανάδοχη μητέρα; Αν κάνω υστερεκτομή;

Οι επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων ετών λένε ΝΑΙ στο θηλασμό για όλα τα παιδιά και όλες τις μητέρες! Με τη μέθοδο της επαγόμενης γαλουχίας μπορεί να θηλάσει τόσο ένα υιοθετημένο παιδί, όσο και μια μητέρα ανάδοχη ή με υστερεκτομή.

Ο θηλασμός μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στη μητέρα και το μωρό. Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ένα μωρό για να αναπτυχθεί σωματικά και πνευματικά, ενώ ο θηλασμός βοηθά τον ψυχικό δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Τι συμβαίνει όμως σε περιπτώσεις που δεν έρχονται όλα με τον πιο εύκολο τρόπο; Υπάρχει τρόπος να θηλάσει μια μητέρα το υιοθετημένο της μωρό; Μια γυναίκα που αναλαμβάνει ένα παιδί χωρίς να το έχει κυοφορήσει, γιατί η βιολογική μητέρα είναι αδύνατο να θηλάσει για λόγους υγείας ή γιατί δυστυχώς φεύγει από τη ζωή; Ή αν μια μητέρα χρειαστεί να υποβληθεί σε υστερεκτομή μετά τον τοκετό, μπορεί να προσφέρει στο μωρό της το δώρο του θηλασμού;

Η σύγχρονη επιστήμη απαντά σε όλες τις περιπτώσεις πως ναι, είναι εφικτό να απολαύσουν όλα τα παιδιά και όλες οι μητέρες τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

Τι είναι η Επαγόμενη Γαλουχία;

Γαλουχία είναι η παραγωγή γάλακτος από τη μητέρα, έπειτα από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Η παραγωγή μητρικού γάλακτος από μια γυναίκα χωρίς αυτή να έχει περάσει τα στάδια της εγκυμοσύνης ονομάζεται επαγόμενη γαλουχία.

Μπορεί πολλοί να παραξενεύονται με αυτή την ιδέα και να αναρωτιούνται σχετικά με την επιτυχία της μεθόδου, τη χρονική διάρκεια που χρειάζεται ώστε να δουν αποτελέσματα και να διερωτώνται ποια γυναίκα θα ήταν διατεθειμένη να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία.

Γιατί να προκαλέσουμε τη γαλουχία;

Η επαγόμενη γαλουχία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις γυναίκες που γίνονται μητέρες με άλλες μεθόδους από την εγκυμοσύνη. Αυτό περιλαμβάνει οικογένειες που σχεδιάζουν να υιοθετήσουν ένα μωρό ή να προσφύγουν στη λύση της παρένθετης μητρότητας. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επαγόμενη γαλουχία μπορεί να είναι ξαφνική και απροσδόκητη λύση, λόγω ασθένειας ή θανάτου της βιολογικής μητέρας και της ανάγκης για συνέχιση του θηλασμού υπό τη φροντίδα άλλης γυναίκας.

Είναι αποτελεσματική;

Η επιτυχία της επαγόμενης γαλουχίας μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και ψυχικής κατάστασης της γυναίκας, καθώς και από τη διαδικασία ή τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για την επαγωγή.

Ωστόσο, αν ακολουθήσετε τη διαδικασία με υπομονή και επιμέλεια, η επαγόμενη γαλουχία ολοκληρώνεται με επιτυχία για τις περισσότερες γυναίκες.

Ανάλογα με τη μέθοδο που θα επιλεχθεί, το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται μεταξύ 50%-89% (είναι υψηλότερο αν η γυναίκα έχει ήδη θηλάσει στο παρελθόν).

Πόσος καιρός χρειάζεται;

Αντίστοιχα με το ρυθμό επιτυχίας, το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πρόκληση της γαλουχίας θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία που ακολουθείται.

Χρειάζεται να υπολογίσετε 2-3 μήνες προετοιμασίας πριν ξεκινήσετε το θηλασμό.

Κάποιες γυναίκες μπορεί να μην έχουν τόσο διαθέσιμο χρόνο μπροστά τους, ειδικά αν δεν γνωρίζουν πότε περιμένουν να έρθει το μωρό τους, όπως σε περιπτώσεις υιοθεσίας ή αναδοχής.

Η πρόκληση της γαλουχίας μπορεί να γίνει σε μικρότερο χρονικό διάστημα, αλλά θα επηρεαστεί το ποσοστό επιτυχίας.

Πώς προκαλείται η Γαλουχία

Ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες τις μεθόδους και διαδικασίες επαγωγής, ώστε να μπορέσετε να βρείτε αυτό ταιριάζει σε εσάς περισσότερο.

Στην επαγόμενη γαλουχία είναι σαν να λέμε ότι μια γυναίκα ξεγελάει το σώμα της, ώστε να παράγει γάλα με φυσικό τρόπο.

Με την εγκυμοσύνη, οι ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της κύησης και μετά τον τοκετό, μαζί με τη σωματική διέγερση μέσω του θηλασμού ενός μωρού βοηθούν το σώμα να αντιληφθεί ότι είναι ώρα να παράγει γάλα.

Τεχνικά υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά πρωτόκολλα ή διαδικασίες για την πρόκληση της γαλουχίας, αλλά εμπίπτουν σε τρεις βασικές κατηγορίες ή μεθόδους.

  • Συνηθισμένες και Ταχείες διαδικασίες περιλαμβάνουν ιατρική παρέμβαση μέσω φαρμακευτικής αγωγής, ορμονικών θεραπειών ή φυτικών συμπληρωμάτων.
  • Το Πρωτόκολλο Εμμηνόπαυσης χρησιμοποιείται μετά από εμμηνόπαυση ή πλήρη υστερεκτομή.
  • Το Ανεξάρτητο Πρωτόκολλο.

Τα παραπάνω πρωτόκολλα μπορούν να συμπεριλαμβάνουν οποιαδήποτε από τις παρακάτω μεθόδους που βοηθούν τη διέγερση της παραγωγής γάλακτος.

Φαρμακευτική αγωγή

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός παράγει υψηλά επίπεδα οιστρογόνου, προγεστερόνης και προλακτίνης και μόλις το βρέφος γεννηθεί και αρχίσει να θηλάζει, μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης και αυξάνεται η προλακτίνη για να διατηρηθεί η γαλουχία.

Ο σκοπός των ορμονικών θεραπειών για την πρόκληση της γαλουχίας είναι να μιμηθούν αυτή τη διαδικασία.

Αν και το Ανεξάρτητο Πρωτόκολλο προτιμάται από τις περισσότερες γυναίκες -ιδιαίτερα από όσες αντιτίθενται στην ιατρική παρέμβαση- τα ποσοστά επιτυχίας είναι μεγαλύτερα με την προετοιμασία και τη φαρμακευτική αγωγή.

Η προετοιμασία μπορεί να ξεκινήσει με ένα χάπι ελέγχου των γεννήσεων (αντισυλληπτικό). Λαμβάνοντας το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα, κατά κάποιον τρόπο ξεγελάμε τον οργανισμό να νομίσει ότι βρισκόμαστε ήδη σε εγκυμοσύνη. Άλλωστε τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Εκτός από τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων, πιθανότατα ο γιατρός θα χρειαστεί λήψη και άλλου φαρμάκου προκειμένου να τονωθεί η παραγωγή προλακτίνης.

Η χορήγηση δομπεριδόνης στον Καναδά και σε άλλα μέρη του κόσμου είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα, ένω άλλες φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται είναι η μετοκλοπραμίδη ή η σουλπιρίδη.

Συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα βοτάνων είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή τόσο για τις γυναίκες που έχουν θηλάσει φυσικά όσο και με επαγόμενη γαλουχία.

Αυτά τα συμπληρώματα, τα οποία ονομάζονται επίσης γαλακταγωγά, παρέχουν έναν πιο ήπιο και φυσικό τρόπο αύξησης ή πρόκλησης παραγωγής γάλακτος.

Ενώ χρειάζεται να διεξαχθούν επιπλέον έρευνες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους, υπάρχουν αρκετές μητέρες που έχουν δει αύξηση της προσφοράς γάλακτος λόγω της χρήσης γαλακταγωγών.

Ως εκ τούτου, συνιστάται η λήψη ενός γαλακταγωγού εκτός από την ορμονική φαρμακευτική αγωγή και/ή τη φυσική διέγερση για να προκληθεί παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Θήλαστρο

Μια νοσοκομειακή αντλία μαστού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην παραγωγή ή τη διέγερση της παραγωγής του μητρικού γάλακτος.

Ενώ οι ορμόνες είναι σημαντικές για την έναρξη της παραγωγής μητρικού γάλακτος, η σωματική διέγερση είναι σημαντική για τη διατήρηση της παροχής γάλακτος.

Το μητρικό γάλα παράγεται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, οπότε η άντληση συχνά είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει μια γυναίκα ότι θα συνεχίσει να παράγει την ίδια ποσότητα.

Μια νοσοκομειακή αντλία μαστού είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συνήθως έχουν πιο προηγμένες ρυθμίσεις από μια απλή αντλία.

Αυτές οι ρυθμίσεις, οι οποίες μιμούνται τα φυσικά μοτίβα πιπιλίσματος ενός μωρού, μπορούν να βοηθήσουν μια μητέρα να βρει την ιδανική άντληση για εκείνη και το μωρό της.

Ποιότητα του γάλακτος όταν προκαλείται η γαλουχία

Υπάρχουν μερικές διαφορές όσον αφορά τη σύσταση ή την ποιότητα του γάλακτος μεταξύ της επαγόμενης και της φυσικής γαλουχίας -ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι με την επαγόμενη γαλουχία η μητέρα δεν παράγει πρωτόγαλα εάν δεν έχει προηγηθεί κύηση.

Αν και αυτό δεν θα εμποδίσει απαραιτήτως το μωρό από το να αναπτυχθεί, εντούτοις θα χάσει μερικά αντισώματα που είναι απαραίτητα κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση.

Εάν αν μια μητέρα θηλάζει το μωρό της από τη γέννησή του και ανησυχεί για τη διατροφή του, δεδομένου ότι πιθανότατα θα έχει χαμηλό όγκο γάλακτος χωρίς πρωτόγαλα, μπορεί να εξετάσει τη χρήση Συμπληρωματικού Συστήματος Θηλασμού ή Συστήματος Παροχής Πρόσθετου Γάλακτος (ABS/SNS) στο στήθος.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λεπτό σωληνάκι που τοποθετείται στην κορυφή της θηλής, δεν γίνεται αντιληπτό από το βρέφος και είναι συνδεδεμένο με ένα δοχείο που περιέχει και παρέχει εμπλουτισμένο βρεφικό γάλα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ενισχύσουμε τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουμε στο μωρό, αλλά και να διεγείρουμε την παραγωγή γάλακτος.

Συχνές Ερωτήσεις για την επαγόμενη γαλουχία

Μπορώ να θηλάσω το μωρό μου έπειτα από ολική υστερεκτομή;

Οι ορμόνες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή μητρικού γάλακτος, η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη, παράγονται στην πρόσθια υπόφυση του εγκεφάλου και όχι στις ωοθήκες.

Επομένως, είναι εφικτό να θηλάσετε ακόμα και αν έχετε προβεί σε υστερεκτομή ή ακόμα και αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση ή έπειτα από αυτή.

Θα υιοθετήσω ένα μεγαλύτερο μωρό. Μπορώ να το θηλάσω;  

Ο μητρικός θηλασμός είναι ωφέλιμος σε κάθε ηλικία, αλλά συστήνεται ιδιαίτερα κατά το πρώτο έτος του μωρού.

Ανεξάρτητα αν το μωρό που θα υιοθετήσετε είναι νεογνό, λίγων μηνών ή σχεδόν ενός έτους, εφόσον τόσο εσείς όσο και το μωρό το επιθυμείτε, βεβαίως μπορείτε να το θηλάσετε.

Έχει η επαγόμενη γαλουχία παρενέργειες;

Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες.

Μολονότι οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής και των γαλακταγωγών υνήθως δεν είναι σοβαρές, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για οποιαδήποτε ανησυχία ίσως έχετε πρωτού ξεκινήσετε την επαγόμενη γαλουχία.

Εν κατακλείδι

Εάν υιοθετείτε, γίνεστε ανάδοχοι γονείς ή μοιράζεστε ευθύνες για τη διατροφή του βρέφους με μια άλλη γυναίκα, η επαγόμενη γαλουχία μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς.

Σας επιτρέπει να συνδεθείτε με το μωρό, παρέχοντας παράλληλα τα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται ώστε να επιβιώσει και να μεγαλώσει.

Μπορεί να χρειαστεί λίγη υπομονή, αλλά ακολουθώντας το πρωτόκολλο και με επιμονή, μπορείτε να τα καταφέρετε.