Με τι κριτήρια αξιολογούν τον κίνδυνο τα παιδιά σχολικής ηλικίας;

Με τι κριτήρια αξιολογούν τον κίνδυνο τα παιδιά σχολικής ηλικίας;

αξιολογούν τον κίνδυνο

από τη Μαριάννα Σπυράκου
[babyPostAd]Κάθε γονέας πασχίζει να προστατεύσει το παιδί του από κάθε πιθανό κίνδυνο που μπορεί να βρεθεί στο δρόμο του. Το ζήτημα της ασφάλειας και της αποφυγής των κινδύνων δε σταματάει ποτέ, αντιθέτως όσο το παιδί μεγαλώνει και φεύγει από τον γονικό έλεγχο, κάθε μητέρα και πατέρας αισθάνονται ακόμα πιο υπεύθυνοι να το εκπαιδεύσουν. Όπως φάνηκε, όμως, από νέες μελέτες, η γνώμη των γονιών ως προς το τι είναι επικίνδυνο ή όχι δεν είναι η πιο σημαντική.

Πιο συγκεκριμένα, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου UCL έδειξε πως τα παιδιά σχηματίζουν γνώμη για το τι είναι επικίνδυνο και τι όχι λαμβάνοντας περισσότερο υπόψην τους το τι πιστεύουν οι συνομήλικοί τους, παρά το τι τους έχουν πει οι γονείς τους. Όπως έδειξαν τα πειράματα που έγιναν από τους επιστήμονες, τα παιδιά αξιολογούν ως πιο σημαντική τη γνώμη των φίλων τους, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα γεγονότα που ενέχουν κίνδυνο.

ΠΟΤΕ μην ταρακουνάτε το μωρό σας – Είναι πολύ επικίνδυνο!

Για παράδειγμα, τα πειράματα έδειξαν ότι η διέλευση ενός δρόμου όταν το φανάρι είναι κόκκινο θεωρείται στο μυαλό ενός παιδιού επικίνδυνη όταν οι φίλοι του πιστεύουν το ίδιο, ενώ αν στην παρέα επικρατεί η άποψη ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, τότε επηρεάζεται αναλόγως. Το ίδιο συμβαίνει ακόμα και αν οι γονείς του έχουν προσπαθήσει πολύ να του δώσουν να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβαίνει, με αποτέλεσμα κάθε τους προσπάθεια να υποβιβάζεται μπροστά στην κοινή γνώμη της παρέας.

Η έρευνα μας οδηγεί στο να συμπεράνουμε κάποια βασικά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι σαφώς πρέπει να τονίζουμε τους κινδύνους στα παιδιά μας, ώστε να μπορούν να είναι προετοιμασμένα να τους αποφύγουν ή να τους αντιμετωπίσουν. Κάνοντας κάτι τέτοιο, τα εκπαιδέυουμε αναλόγως ώστε όταν βρεθούν σε μια παρέα να μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν την ανησυχία τους ως προς κάτι επικίνδυνο και  να επηρέασουν όπως φάνηκε και τους συμμαθητές τους. Έτσι, ακόμα και αν η γνώμη μας είναι λιγότερο σημαντική στο μυαλό του παιδιού, κάνοντας παρέα με παιδιά που οι γονείς τους τα εκπαίδευσαν ανάλογα, ξέρουμε ότι η δική τους γνώμη-που μετράει παραπάνω- έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συνάδει με τη δική μας.

Πηγή: dearmom.gr

Διαβάστε ακόμη:

Βρίσκεται σε κάθε σπίτι και δεν γνωρίζουμε τους κινδύνους που κρύβει!

Η καισαρική αυξάνει τον κίνδυνο το παιδί να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο