Τι να κάνεις για να μειώσεις έως και 100% τις ιώσεις

Τι να κάνεις για να μειώσεις έως και 100% τις ιώσεις

ιώσεις

Ο χειμώνας δυστυχώς φέρνει μαζί του πολλές και διάφορες ιώσεις, που αναπόφευκτα μεταφέρονται από το ένα παιδί στο άλλο σε κλειστούς χώρους, όπως το σχολείο και το σπίτι. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος να “θωρακίσουν” τα παιδιά τους και ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης δίνει βασικές και καθοριστικές οδηγίες!

ΧΡΥΣΟ βραβείο στην κατηγορία «Top Branded Export Product 2016» για την εταιρία που μεγάλωσε χιλιάδες μωρά στη χώρα μας!

[babyPostAd]Καθημερινή απορία και ερώτηση των περισσότερων μαμάδων είναι τι θα μπορούσαν να κάνουν προκειμένου να μην κολλάει το παιδί τους τις εποχικές ιώσεις ή πώς να μειώσουν τις πιθανότητες στο ελάχιστο. Να μην το βγάζουν έξω; Να το ντύνουν περισσότερο; Να του δίνουν βιταμίνες;

Μερικοί από τους πιο καθοριστικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις των ιών είναι:

Καλός και πολύς ύπνος
Η ξεκούραση του οργανισμού μέσω του ύπνου είναι πολύ σημαντική και καθοριστική. Κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνονται πολύ σημαντικές ορμόνες, οι οποίες βοηθούν την ενίσχυση του αμυντικού και ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού, ώστε να μπορεί να “πολεμάει” καλύτερα τις ιώσεις. Οι ώρες του ύπνου διαφέρουν από ηλικία σε ηλικία. Το μωρά πρέπει να κοιμούνται μέχρι και 15 ώρες την μέρα, ενώ οι μαθητές πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον για 7 με 8 ώρες. Επίσης, πιο ωφέλιμος είναι ο ύπνος όταν ξεκινάει κατά τις 21.00-22.00, καθώς τις πρώτες ώρες του ύπνου εκκρίνεται και η αυξητική ορμόνη, η οποία ως γνωστόν βοηθάει στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού.


Σωστή διατροφή

Ένας σοφός έλεγε: “Πες μου τι τρως για να σου πω πόσο υγιής θα είσαι”! Η αλήθεια είναι ότι η σωστή διατροφή συμβάλλει παρά πολύ στη δυνατή υγεία και την αντιμετώπιση των ιώσεων. Αν η διατροφή είναι προσεγμένη, τότε δεν χρειάζεται να παίρνει βιταμίνες σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Πού θα βρείτε τις φυσικές βιταμίνες;
Βιταμίνη C: Την βρίσκουμε στα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τις πιπεριές, το λάχανο, την ντομάτα και γενικά σε όλα τα φρούτα και τα ωμά χόρτα και λαχανικά.
Βιταμίνη Ε: Την βρίσκουμε στο λάδι ελιάς, τις ελιές, τα αμύγδαλα και τα καρύδια και στα έγχρωμα λαχανικά.
Ω3 λιπαρά οξέα: Είναι πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, όπως τόνο, σολωμό ιχθυοτροφείου, σαρδέλες, καθώς και στο αβοκάντο, τον κουρκουμά, τον κρόκο Κοζάνης, την κανέλα, τα οποία μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο στο μαγείρεμα.
Προβιοτικά: Είναι τα λεγόμενα “καλά μικρόβια”, δηλαδή ζυμομύκητες που βρίσκονται στο γιαούρτι, το ξινό γάλα και το κεφίρ, τα οποία βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού για την καταπολέμηση των ιώσεων.


Προσωπική υγιεινή

Αν κάποιος μπορούσε να καθορίσει το “χρυσό κανόνα” για την πρόληψη των λοιμώξεων θα το έλεγε με έναν τρόπο: πλύσιμο χεριών, πλύσιμο χεριών και πλύσιμο χεριών! Έχει μελετηθεί και αποδειχθεί ότι το καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να συμβάλει μέχρι και 80-100% στην εμπόδιση της μετάδοσης των μικροβίων από παιδί σε παιδί, αλλά και από το ίδιο το παιδί στον εαυτό του. Τα παιδιά από μικρή ηλικία μαθαίνουν εύκολα να πλένουν τα χέρια τους πριν το φαγητό, όταν επιστρέφουν από το σχολείο ή το παιχνίδι. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση αντισηπτικών. Το απλό σαπούνι και το χλιαρό νερό είναι αρκετά όταν η χρήση είναι συχνή και αφιερώνονται τουλάχιστον ένα με δύο λεπτά για το πλύσιμο.


Προσοχή όταν βήχει

Έχει μελετηθεί ότι όταν το παιδί βήχει, τα σταγονίδια με τα μικρόβια, εκτοξεύονται από το στόμα του με ταχύτητα που φτάνει τα 120-150 km/h, με αποτέλεσμα να φτάνουν μέχρι και 1-1.5 μέτρα μακρυά από αυτό. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μάθουν τα παιδιά όταν βήχουν να το κάνουν βάζοντας μπροστά τον αγκώνα τους ή ένα χαρτομάντιλο το οποίο αμέσως να πετάνε.


Το κάπνισμα μέσα στο σπίτι

Αν καπνίζετε μέσα στο σπίτι, τότε κόψτε αμέσως αυτή την κακιά συνήθεια! Η επιβάρυνση του αέρα που αναπνέει ένα παιδί με τις βλαβερές ουσίες του καπνού, επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημά του και μειώνουν την άμυνα. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αερίζετε κάθε μέρα και πολλές φορές τα δωμάτια του σπιτιού, ακόμη και τον χειμώνα, καθώς μέσα σε αυτά “φωλιάζουν” τα μικρόβια και είναι αιτία να αρρωσταίνουν πιο συχνά τα παιδιά.

Πηγή:  tlife.gr

Διαβάστε ακόμη:

Μηνιγγίτιδα Β: Ερώτηση πότε θα ενταχθεί το εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα

Εμβόλιο εναντίον Διφθερίτιδας – Τετάνου – Κοκκύτη – Ηλικία χορήγησης – Πιθανές επιπλοκές

Λαρυγγίτιδα: Απλοί τρόποι για να την αντιμετωπίσετε