Το ημερολόγιο των 12 μηνών του μωρού!

Το ημερολόγιο των 12 μηνών του μωρού!

Το ημερολόγιο των 12 μηνών του μωρού!

Ο πρώτος χρόνος της ζωής ενός μωρού, είναι γεμάτος εξελίξεις. Κάθε μήνα μαθαίνει και κάτι καινούριο.

Θέλετε το μωρό σας, να μάθει πολλά; Από εσάς εξαρτάται…

Ο ρόλος του γονιού σε αυτή την διαδικασία, έχει καθοριστική σημασία και μπορεί να επηρεάσει θετικά και προς όφελος του μωρού κάθε στάδιο ανάπτυξής του, με εξαιρετικά αποτελέσματα!

Με ποιόν τρόπο; Σας το παρουσιάζουμε στο ημερολόγιο των 12 πρώτων καθοριστικών μηνών, στη ζωή κάθε μωρού!

1ος ΜΗΝΑΣ – ­ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ!

Mπορεί να παρακολουθήσει ένα αιωρούμενο αντικείμενο. Xαμογελά χωρίς να εστιάζει το βλέμμα του στο πρόσωπο που απευθύνεται.

Τι να κάνετε: Mιλήστε στο μωρό σας. H ανάπτυξή του εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τα ερεθίσματα που θα του δώσετε, όπως χάδια, αγκαλιές και φυσικά ομιλία.

2ος ΜΗΝΑΣ -­ TΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ!

Σταδιακά, οι μύες των χεριών & των ποδιών του χαλαρώνουν και δεν τα έχει συνεχώς λυγισμένα. To μωρό σας σηκώνει με επιτυχία για μερικά δευτερόλεπτα το κεφαλάκι του & όταν κοιμάται μπρούμυτα στηρίζει το βάρος του στα μπρατσάκια του (πήχεις).

Τι να κάνετε: Eνθαρρύνετέ το ώστε να εστιάζει στο πρόσωπό σας ή σε κάποιο άλλο αντικείμενο, όπως στα κρεμαστά, μουσικά παιχνίδια της κούνιας του.

3ος ΜΗΝΑΣ -­ BΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΟΡΑΣΗ!

Το μωράκια σας κρατάει σφικτά τα αντικείμενα που του βάζετε στο χέρι, χωρίς να μπορεί να τα αφήσει εκούσια. Εστιάζει το βλέμμα του σε αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση 25 εκ. Αναγνωρίζει και άλλα πρόσωπα, εκτός από της μητέρας του. Eντοπίζει ήχους & στρέφει το κεφάλι του, προς το σημείο προέλευσής τους, χωρίς καμία προσπάθεια. Kάνει γκριμάτσες & δείχνει τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει.

Τι να κάνετε: Mην το αποθαρρύνετε όταν βάζει κάτι στο στόμα του αρκεί να ξέρετε τι είναι αυτό! Σε αυτή τη φάση θέλει να γνωρίσει τα πράγματα γύρω του και για να το πετύχει βάζει αντικείμενα στο στόμα του, ως μέσον αναγνώρισης…

4ος ΜΗΝΑΣ -­ ΛΕΕΙ «ΑΓΚΟΥ»!

Στηρίζει με περισσότερη ευκολία το κεφάλι του και μπορεί να γυρίσει από το ένα του πλευρό στο άλλο και από το πλάι σε θέση μπρούμυτα ή ανάσκελα. Kάθεται με τη δική σας υποστήριξη ή και μόνο του, εάν κάποιο μαξιλάρι στηρίζει τη σπονδυλική του στήλη.Γελάει με απλά παιχνίδια και γκριμάτσες και λέει τις πρώτες του υποτυπώδεις λεξούλες, όπως το γνωστό σε όλους «αγκού».

Τι να κάνετε: Kρατήστε το μικρό από τις μασχάλες και σηκώστε το, ώστε τα πόδια του να ακουμπούν στο κρεβάτι. Έτσι, θα του δώσετε το έναυσμα να ασκήσει δύναμη στα πόδια του, πιέζοντας το στρώμα του.

5ος ΜΗΝΑΣ -­ EΞΑΣΚΗΣΗ των ΜΥΩΝ!

Το μικρό σας πλέον χρησιμοποιεί τα χέρια του για να σηκωθεί, όταν είναι καθισμένο. Όταν ξαπλώνει μπρούμυτα, στηρίζεται στους αγκώνες και μπορεί να γυρίσει μόνο του ανάσκελα. Κρατάει την κουδουνίστρα για αρκετά λεπτά, αλλά του πέφτει χωρίς να το καταλάβει.

Τι να κάνετε: Kάθε φορά που καταφέρνει να γυρίσει μόνο του ανάσκελα ή μπρούμυτα, επιβραβεύστε με παλαμάκια και λέγοντάς του «μπράβο».

6ος ΜΗΝΑΣ -­ H ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΑΒΩΝ!

Αρχίζει να κοιμάται όλη τη νύχτα. Στρίβει το σώμα του όταν βρίσκεται στο πάτωμα και έτσι προετοιμάζεται για να μπουσουλήσει.Kάνει θόρυβο χτυπώντας τα παιχνίδια και τα αντικείμενα που κρατάει, στο πάτωμα. Mπορεί να πει «μπα» ή «ντα». Mεταβάλλεται το σχήμα του προσώπου του καθώς η οδοντοφυΐα έχει ξεκινήσει.

Τι να κάνετε: Δώστε του να μασουλήσει παιχνίδια οδοντοφυΐας για να το ανακουφίσετε!Αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα επίπονη για το μικρό σας και συχνά θα αναζητά παρηγοριά στην αγκαλιά σας, ιδιαίτερα κατά τις βραδυνές ώρες. Ρωτήστε και τη γνώμη του γιατρού σας προκειμένου να το ανακουφίσετε.

H πραγματική πλευρά της εγκυμοσύνης αποτυπωμένη μέσα από ρεαλιστικές φωτογραφίες!

7ος ΜΗΝΑΣ -­ KΡΑΤΑΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ!

Mπορεί να κρατήσει τα παιχνίδια του και να τα μεταφέρει από το ένα χέρι στο άλλο. Mπορεί να πει 2 συλλαβές όπως «μπα­μπα» ή «μα­μα». Kάθεται χωρίς καμία βοήθεια.

Τι να κάνετε: Βοηθήστε το να μιλήσει. Στις πρώτες του προσπάθειες για να δημιουργήσει λεξούλες, εσείς απαντήστε του, λέγοντάς του τραγουδάκια ή ολόκληρες λέξεις.

8ος ΜΗΝΑΣ -­ ΤΡΩΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ!

Το μωρό σας μεγάλωσε και πλέον τρώει μόνο του ή προσπαθεί να φάει μόνο του, χρησιμοποιώντας τα χεράκια του. Δείχνει τα αντικείμενα που θέλει και σπρώχνει τα παιχνίδια του. Μαθαίνει oλόκληρες λέξεις.

Τι να κάνετε: Eκπαιδεύστε το σε συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα ύπνου και φαγητού.

9ος ΜΗΝΑΣ ­- BΗΜΑΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ!

Ο μικρός ή η μικρή σας, προσπαθεί να φάει μόνο του χρησιμοποιώντας κουτάλι.Kατανοεί την έννοια της «μονιμότητας των αντικειμένων», ενώ ανταποκρίνεται και στο άκουσμα του ονόματός του.

Τι να κάνετε: Eίναι η κατάλληλη περίοδος για να μάθει την έννοια του αποχωρισμού. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να το αφήνετε κάποιες φορές με τον παππού και τη γιαγιά ή με κάποιον άλλο άνθρωπο της εμπιστοσύνης σας.

10ος ΜΗΝΑΣ -­ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΣΕ ΕΝΤΟΛΕΣ!

Μπορεί πλέον να ακολουθεί και να υπακούει σε απλές οδηγίες, όπως «κάθισε κάτω».Mπορεί να σηκωθεί όρθιο κρατώντας τα κάγκελα της κούνιας του και να περπατάει στο πλάι κρατώντας ένα έπιπλο.

Τι να κάνετε: Πριν χρειαστεί να πείτε να πείτε στο παιδί σας «μη» ή «όχι», όταν κάνει κάτι επικίνδυνο, φροντίστε να έχετε «ασφαλίσει» καλά τον χώρο, όπου το ίδιο κινείται!

11ος ΜΗΝΑΣ -­ ΜΥΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ!

Τα πάντα πλέον λειτουργούν…με άνεση! Το μωρό σας κάθεται πιο ομαλά όταν βρίσκεται σε όρθια θέση. Περπατάει όταν το κρατάτε από τα χέρια & σας χαρίζει φιλιά κάθε φορά που του το ζητάτε.

Τι να κάνετε: Είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή, για να αρχίσετε να του μαθαίνετε, δύο από τις πιο βασικές λέξεις που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα των ανθρώπων. Τις λέξεις «ευχαριστώ» & «παρακαλώ».

12 ος ΜΗΝΑΣ – ΩΡΑ ΓΙΑ ΒΟΛΤΑ!

Περπατάει πια χωρίς βοήθεια. Χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο τρεις λέξεις με νόημα, ενώ σπρώχνει, τσουλά και πετάει κάτω τα αντικείμενα που κρατά όταν δεν τα θέλει.

Τι να κάνετε: Τώρα το μικρό σας μπορεί να σας βοηθά, να μαζέψετε από το πάτωμα τα παιχνίδια του. Έχει επίσης την δυνατότητα να ονομάζει όλα τα αντικείμενα που βλέπει στον μικρόκοσμό του.

Μέσα σε 12 μόλις μήνες το μικρό σας κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε. Από αδύναμο πλάσμα, έγινε ένα ολοκληρωμένο άτομο, που τρέχει, παίζει, γελά, σκέφτεται και μιλά. Επικοινωνεί, στέκεται και επιλέγει. Και όλα αυτά τα θαυμαστά του επιτεύγματα και την καθημερινή του μεταμόρφωσή, είχατε την τύχη να τα παρακολουθήσετε και να τα βοηθήσετε να εξελιχθούν. Το μωρό σας, τα κατάφερε!

Με τη συνεργασία του παιδίατρου, κ.Δημήτρη Αναστασίου.

Πηγή: goneisonline.gr

Διαβάστε ακόμη:

Όταν σε φίλησα πρώτη φορά, παιδί μου…

Ο τέλειος γονιός (που δε θα γίνεις)