10 ερωτήσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη που δεν αισθανόμαστε άνετα να κάνουμε στο γιατρό μας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η περίοδος της εγκυμοσύνης, ιδίως την πρώτη φορά, είναι γεμάτη παράξενες, νέες και καμιά φορά ενοχλητικές παρενέργειες και φόβους.

Δεν είστε η μόνη, εάν αισθάνεστε άβολα να ρωτήσετε το γιατρό σας ερωτήσεις όπως, «μήπως κάνω κακά στη διάρκεια του τοκετού;» Δείτε τις απαντήσεις γυναικολόγου που ασφαλώς θα βοηθήσουν κάθε μέλλουσα μανούλα:

1Μήπως το έντερο μου θα κάνει αυτή την κίνηση κατά τη διάρκεια του τοκετού;

Ο τοκετός δεν είναι μία δημόσια πράξη. Έτσι πραγματικά δεν πρέπει να ανησυχείτε αν συμβεί κάτι τέτοιο. Το ορθό είναι κάτω από τη μήτρα και όταν πιέζετε θα ασκήσει και αυτό πίεση στην εν λόγω περιοχή. Έτσι όταν το έντερο είναι γεμάτο μπορεί να συμβεί. Όμως προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι οι άνθρωποι στην αίθουσα τοκετών είναι εκεί για να σας υποστηρίξουν και να σας βοηθήσουν, επίσης είναι επαγγελματίες και γνώστες της αξιοπρέπειας και της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων. Έτσι όλη η προσοχή τους είναι στραμμένη στο μωρό σας και όχι στο έντερό σας.

2Θα τεντωθώ άσχημα «εκεί κάτω;»

Όχι! Ο κόλπος είναι έτσι κατασκευασμένος για να τεντώνεται στη διάρκεια του τοκετού και μετά να συρρικνωθεί πίσω στο φυσιολογικό του μέγεθος. Οι γιατροί συνιστούν να κάνετε τις ασκήσεις Kegel για να ενισχυθούν αυτοί οι μύες. Μετά τον τοκετό μην ξεχνάτε να τις κάνετε τέσσερις με πέντε φορές την ημέρα.

3Έχω πάρει πολύ βάρος;

Είναι κάτι που φοβούνται οι περισσότερες γυναίκες και διστάζουν να το κουβεντιάσουν με το γιατρό τους. Όμως είναι λάθος. Συζητήστε το με το γυναικολόγο σας, είναι σημαντικό τόσο για τη δική σας υγεία όσο και για το μωράκι σας.

4Έχω ακούσει ότι δεν θα μπορώ να ελέγξω την ουροδόχο κύστη μου μετά την εγκυμοσύνη. Είναι αλήθεια;

Ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης τείνει να μειώνεται μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, δηλώνουν οι ειδικοί. Και όπως πλησιάζεται στο τέλος της εγκυμοσύνης αυτό θα γίνετε ίσως πιο δύσκολο. Αλλά μην ανησυχείτε. Συνήθως μετά από έξι εβδομάδες έως τρεις μήνες θα είναι όλα πάλι φυσιολογικά. Οι ασκήσεις Kegel θα βοηθήσουν πολύ. Αν διαπιστώσετε ότι το πρόβλημα συνεχίζεται μιλήστε με το γιατρό σας.

5Ο σύζυγός μου φοβάται να έχουμε σεξουαλική επαφή γιατί μπορεί να βλάψει το μωρό.

Τι πρέπει να του πω; Αυτό πράγματι συμβαίνει σε πολλούς συζύγους. Απλά πρέπει να τους διαβεβαιώσετε ότι δεν βλάπτουν τη μητέρα, ούτε το μωράκι.

6Γιατί είναι πιο επώδυνη η σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό;

Γεννήσατε και μάλλον υπάρχει ένα μικρό τραύμα που πρέπει να επουλωθεί. Για τις γυναίκες που θηλάζουν, τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν, ιδίως τα οιστρογόνα και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη ξηρότητα του κόλπου. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα λιπαντικό κατά τη συνουσία και δώστε λίγο χρόνο στο σώμα σας να προσαρμοστεί μετά το μωρό. Αν μετά από μερικούς μήνες δεν υπάρχει βελτίωση, μιλήστε με το γιατρό σας.

7Είναι φυσιολογικό να έχω τόσα πολλά ούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι. Οι ορμόνες της εγκύου τρελαίνονται. Επιπλέον θα υπάρχει μία αύξηση της ροής του αίματος προς τη λεκάνη της γυναίκας. Θα παρατηρήσετε πιθανώς μία σταθερή αύξηση των ούρων καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται. Αλλά να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, αν παρατηρήσετε κάποιο πόνο, κάψιμο, φαγούρα, οσμή ή είναι τα ούρα πολύ αραιά. Ίσως έχετε κάποια μόλυνση ή μόλις έσπασαν τα νερά σας.

8Έχω αέρια και δυσπεψία. Είναι φυσιολογικό;

Οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη, μειώνουν την αποτελεσματικότητα του γαστρεντερικού συστήματος. Η δυσφορία μπορεί να ξεκινήσει με ναυτία, τη γνωστή μας πρωινή αδιαθεσία και φούσκωμα. Περίπου το 85% των γυναικών βιώνουν αυτά τα συμπτώματα στην αρχή της εγκυμοσύνης. Και ίσως φτάσουν σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσπεψία αργότερα, κάτι απολύτως φυσιολογικό.

9Τι μπορώ να κάνω για να διευκολύνω την πέψη μου;

Για τη δυσκοιλιότητα φροντίστε να τρώτε άφθονες φυτικές ίνες, λαχανικά, φρούτα και πίνετε άφθονο νερό. Ένα χρειαστεί ρωτήστε το γιατρό σας και πάρτε κάποιο φάρμακο που θα σας βοηθήσει. Για την καούρα, τα μικρά και συχνότερα γεύματα είναι ότι καλύτερο, επίσης προσθέστε το βράδυ άλλο ένα μαξιλάρι στο κρεβάτι σας. Αποφύγετε τα όξινα και πικάντικα τρόφιμα. Αν χρειαστεί μιλήστε με το γιατρό σας.

10Τι θα συμβεί αν δεν καταλάβω ότι έφτασε η ώρα;

Είναι δυνατόν να μην καταλάβετε ότι έσπασαν τα νερά σας. Γιατί μπορεί να είναι μία πολύ μικρή ποσότητα ή και πολύ μεγάλη ποσότητα. Πολλές γυναίκες νομίζουν ότι είναι μία διαρροή ούρων. Αν δεν είστε σίγουρη επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Αλλά όταν πρόκειται για συσπάσεις στη διάρκεια του τοκετού, είναι αδύνατον να υπάρξει αμφιβολία γι’ αυτό. Το μωράκι σας έρχεται!