Μέλλουσα μαμά στο τιμόνι!
«Είναι ασφαλές να οδηγώ τώρα που είμαι έγκυος;» αναρωτιέστε, ιδιαίτερα αν χρειάζεται να οδηγείτε καθημερινά και μάλιστα για αρκετή ώρα, για να πάτε στο γραφείο ή σε διάφορες άλλες υποχρεώσεις.
Για να το ξεκαθαρίσουμε, ο γυναικολόγος σας είναι αυτός που θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, αφού η απάντηση εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Παραδείγματος χάρη…
- Αν δεν έχετε επιβαρυμένο ιστορικό, π.χ. επαναλαμβανόμενες αποβολές, και η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά, είναι ευνόητο ότι μπορείτε να οδηγήσετε.
- Αν όμως υπάρχουν επιπλοκές, πρόκειται για εγκυμοσύνη υψηλού ρίσκου, κυοφορείτε δίδυμα ή και περισσότερα, ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει ανάλογα.
- Επίσης, ρόλο παίζει και ο μήνας της εγκυμοσύνης, αφού άλλες συστάσεις θα σας δώσει ο γιατρός στην αρχή της εγκυμοσύνης, άλλες στη μέση κι άλλες στο τέλος.
Πριν πιάσετε το τιμόνι…
Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε αν είστε έγκυος και οδηγείτε.
- Μην περιμένετε τον ερχομό του μωρού για να βάλετε το τρίγωνο αυτοκόλλητο στο παράθυρο του αυτοκινήτου. Αναζητήστε εκείνο με την ένδειξη της εγκύου, έτσι ώστε να διασφαλίσετε την προσοχή και των υπόλοιπων οδηγών.
- Ρυθμίστε τη θέση του καθίσματος ανάλογα με το μήνα της εγκυμοσύνης που διανύετε, ώστε να είστε άνετα και να υπάρχει απόσταση του τιμονιού από την κοιλιά σας (να μην πιέζεται δηλαδή από το τιμόνι).
- Φοράτε πάντα τη ζώνη σας είτε είστε στη θέση του οδηγού είτε του συνοδηγού ή ακόμα κι αν κάθεστε στο πίσω κάθισμα. Φροντίστε το κάτω μέρος της ζώνης να είναι κάτω από την κοιλιά κι όχι πάνω σ’ αυτήν.
- Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές ζώνες για την εγκυμοσύνη, οι οποίες είναι και πιο άνετες αλλά και πιο ασφαλείς.
- Μην απενεργοποιείτε τους αερόσακους του αυτοκινήτου.
- Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλαράκι, για να στηρίζετε τη μέση σας, ιδιαίτερα αν έχετε ενοχλήσεις.
- Φροντίστε να είστε συμβεβλημένη με οδική βοήθεια και να έχετε πάντα μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο (εννοείται όμως ότι δεν θα το χρησιμοποιείτε ποτέ κατά τη διάρκεια της οδήγησης).
Τι να προσέχετε στην οδήγηση…
Το γνωρίζετε ήδη ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να είστε περισσότερο προνοητική σχετικά με πιθανούς κινδύνους. Όταν οδηγείτε λοιπόν, πρέπει να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:
- Αποφύγετε την πολύωρη οδήγηση, γιατί η ακινησία δεν είναι καλός σύμμαχος. Aν η απόσταση για να πάτε στη δουλειά είναι μεγάλη, καλό είναι να κάνετε μια στάση για να ξεμουδιάζουν τα πόδια σας, ιδιαίτερα αν είστε στο τρίτο τρίμηνο που η κατακράτηση είναι πιο έντονη.
- Αποφεύγετε τις λακκούβες και τους χωματόδρομους, γιατί οι κραδασμοί μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.
- Μην αναπτύσσετε μεγάλη ταχύτητα και αποφεύγετε να κάνετε προσπεράσεις.
- Αποφεύγετε την οδήγηση τις βραδινές ώρες ή σε ερημικούς δρόμους, όπου είναι δύσκολο να σας βοηθήσει κάποιος, αν το αυτοκίνητό σας πάθει βλάβη.
- Μην οδηγείτε όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα (π.χ. καταιγίδα) και ακραίες θερμοκρασίες (π.χ. υπερβολική ζέστη). Αν βρέχει, οδηγείτε ιδιαίτερα προσεχτικά.
- Προσπαθήστε να μην εκνευρίζεστε ή αγχώνεστε, αν έχετε φρακάρει σε κίνηση. Ενημερώστε ότι θα αργήσετε και χαλαρώστε ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική.
- Μην οδηγείτε την περίοδο που έχετε ζαλάδες ή ναυτία (συνήθως αυτό συμβαίνει κατά το πρώτο τρίμηνο).
- Μην οδηγήσετε, αν έχετε συσπάσεις ή αιμορραγία, έστω και λίγη. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως για τα συμπτώματα και, αν χρειάζεται να πάτε στο νοσοκομείο και δεν μπορεί κάποιος άλλος να οδηγήσει, καλέστε ταξί.
- Το τελευταίο τρίμηνο και ιδιαίτερα το τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης καλύτερα να αναλάβει κάποιος άλλος την οδήγηση κατά τις μετακινήσεις σας.
Μην πας στην δουλειά μαμά…
Aπαγορεύεται η οδήγηση αν:
- Έχετε κάνει πρόσφατη αμνιοπαρακέντηση.
- Έχετε κάνει περίδεση τραχήλου.
- Έχετε κάνει πρόσφατα εξωσωματική γονιμοποίηση.
- Έχετε αιμορραγία (έστω και λίγο ή περιστασιακά)
- Έχετε πόνους στην κοιλιά ή στη μέση.
- Έχετε εμετούς, ζαλάδες ή ναυτία.
Ποτέ χωρίς τη ζώνη σας!
Μπορεί, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες που η κοιλίτσα μεγαλώνει, να νιώθετε ότι η ζώνη, σας καταπιέζει, όμως δε θα να παραλείπετε να τη φοράτε σε κάθε μετακίνηση με το αυτοκίνητο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζώνη του αυτοκινήτου συμβάλλει στην προστασία τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου κατά τη διάρκεια ατυχήματος.
Οι δύο τροχοί επιτρέπονται;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγετε γενικά τις μετακινήσεις με δίκυκλα. Δεν κινδυνεύετε τόσο από τους κραδασμούς, όσο από ένα πέσιμο ή ένα ατύχημα, που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την εγκυμοσύνη.
Και με τα ταξίδια τι γίνεται;
Το πράσινο φως για το αν μπορείτε να ταξιδέψετε ή όχι θα σας το δώσει ο γυναικολόγος σας. Πάντως, μεγάλο ρόλο παίζει και ο μήνας της κύησης αφού οι πιο επικίνδυνοι θεωρούνται οι πρώτοι και οι τελευταίοι μήνες.
- Δεδομένου ότι το 80% των αποβολών γίνονται πριν την 12η εβδομάδα, καλό θα ήταν να μην ταξιδεύετε μόνη, αν βρίσκεστε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
- Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται τα ταξίδια στον 8ο και στον 9ο μήνα της κύησης, γιατί αυτούς τους μήνες ξεκινούν κάποιες πρώτες συσπάσεις, που μπορεί λόγω των πιθανών τρανταγμάτων ή της ταλαιπωρίας του ταξιδιού να επιδεινωθούν, οδηγώντας σε πρόωρο τοκετό.
- Το καλύτερο διάστημα για να ταξιδέψετε, εφόσον σάς το επιτρέπει ο γιατρός σας και όλα πάνε καλά με την εγκυμοσύνη, είναι στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου (τους μεσαίους δηλαδή μήνες της εγκυμοσύνης).
Ακόμα πάντως και αν δεν οδηγείτε εσείς και στο τιμόνι είναι ο σύντροφός σας, θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια, που διαρκούν πάνω από πέντε-έξι ώρες. Σε περίπτωση που ο προορισμός είναι μακρινός θα πρέπει να προγραμματίσετε να κάνετε πολλές στάσεις με το αυτοκίνητο.
Επίσης, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση πριν ταξιδέψετε να ενημερωθείτε για τον καιρό, καθώς ένα ταξίδι με κακοκαιρία ανεβάζει το ρίσκο οδικού ατυχήματος. Από την άλλη, δε θα πρέπει να ταξιδεύετε σε συνθήκες ζέστης (π.χ. μεσημεριανές ώρες), ιδιαίτερα αν το αυτοκίνητο δεν έχει κλιματιστικό, γιατί κινδυνεύετε να αναπτύξετε υπέρταση της εγκυμοσύνης.
Αν πάλι υποφέρετε από ναυτία λόγω της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι το ταξίδι με το αυτοκίνητο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Αν παρόλα αυτά χρειάζεται να ταξιδέψετε, φροντίστε να έχετε γευματίσει δυο ώρες πριν το ταξίδι με στεγνές τροφές. Πάρτε επίσης μαζί σας σνακ, όπως φρυγανιές ή κράκερς, για να μη μένει το στομάχι σας πολύ ώρα άδειο. Πίνετε τακτικά νερό (αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες), για να μην αφυδατωθείτε.
Πηγή: happymom.gr