Η εγκυμοσύνη σας “τραβάει” τα μαλλιά!

Η εγκυμοσύνη σας “τραβάει” τα μαλλιά!

shutterstock_519427204

Είναι πολύ συνηθισμένο, στην εγκυμοσύνη να ξεχνάτε να φροντίζετε τα μαλλιά σας. Αρχικά, γιατί σας απασχολούν πολύ σοβαρότερα πράγματα και στη συνέχεια γιατί περνούν την καλύτερη τους φάση, οπότε νιώθετε ότι δεν χρειάζεται.

[babyPostAd]Ο λόγος που τα μαλλιά σας είναι τόσο δυνατά, είναι απλός και έχει να κάνει με τις ορμόνες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της τρίχας.

Συγκεριμένα, η αύξηση της τεστοστερόνης προκαλεί την πτώση της τρίχας ενώ η αύξηση των οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τριχοφυΐας. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης , η παραγωγή των οιστρογόνων αυξάνεται θεαματικά ενώ η τεστοστερόνη πέφτει θεαματικά,  με αποτέλεσμα δυνατά και λαμπερά μαλλιά.  Κι όχι μόνο. Μαλλιά που μακραίνουν πολύ γρήγορα, γερά, πλούσια και ίσως τα μαλλιά που ονειρευόσασταν πάντα.

Μετά όμως τον τοκετό, η παραγωγή τεστοστερόνης επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα και τα οιστρογόνα πέφτουν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα μια έντονη και ξαφνική τριχόπτωση.

‘Οσες τρίχες έπρεπε να είχαν πέσει το διάστημα των εννέα μηνών που πέρασαν, τώρα χάνονται μαζικά.  Τους πρώτους 2 με 6 μήνες, μάλιστα, η νέα μητέρα χάνει σχεδόν διπλάσια ποσότητα  μαλλιών από ότι πριν την εγκυμοσύνη!

Αν και πρόκειται για φυσιολογική και αναμενόμενη διαδικασία,  πανικοβάλει τις περισσότερες γυναίκες. Κάποιες κατηγορούν το θηλασμό και συχνά τον διακόπτουν ενώ άλλες επιλέγουν προϊόντα του εμπορίου για την τριχόπτωση.

Μην κάνετε αυτό το λάθος. Το αποτέλεσμα θα είναι απλά να επιβαρυνθείτε σωματικά (λόγω των επιβλαβών χημικών συστατικών) αλλά και οικονομικά (λόγω του υψηλού κόστους).

Χρειάζεται υπομονή, φροντίδα των μαλλιών, σωστή διατροφή ( συχνά σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής και βιταμινών)  και φυσικά φαρμακευτικά προϊόντα για την τριχόπτωση. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε βαριά προϊόντα styling και βαφές, για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να “ξεκουραστούν” .

Αν παρόλα αυτά, η τριχόπτωση συνεχίσει, τότε  θα πρέπει να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις και να εντοπίσετε τους πιθανούς παθολογικούς παράγοντες. 

Πιθανοί παράγοντες τρίχοπτωσης είναι:

  1. χαμηλά επίπεδα σιδήρου και φεριτίνης
  2. έλλειψη φυλλικού οξέος
  3. δυσλειτουργία του θυροειδούς
  4. γυροειδής αλωπεκία( αυτοάνοσο νόσημα)
  5. κληρονομικότητα

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να μην βιαστείτε, γιατί τα καλά αποτελέσματα χρειάζονται χρόνο.

mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος ωοθηκών: Πώς θα μειώσετε κατά 31% τον κίνδυνο

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ξυπνάτε με πονοκέφαλο