Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να τρώει και τι να αποφεύγει μία μέλλουσα μητέρα

Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να τρώει και τι να αποφεύγει μία μέλλουσα μητέρα

Εγκυμοσύνη

Όταν μία γυναίκα είναι έγκυος ή ακόμη καλύτερα πριν μείνει έγκυος, είναι ιδανική περίοδος για να μάθει τους κανόνες της καλής διατροφής και να αρχίσει να τους εφαρμόζει.

[babyPostAd]Σε γενικές γραμμές, οι αρχές της υγιεινής διατροφής για την εγκυμοσύνη είναι οι ίδιες με αυτές που ισχύουν για να έχουμε καλή υγεία και περιλαμβάνουν τα εξής:

– Γαλακτοκομικά προϊόντα λίγων λιπαρών ή άπαχα: 2 μερίδες την ημέρα (1 μερίδα είναι 250 ml γάλα ή 30 γραμμάρια τυρί ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι).

– Μη επεξεργασμένα ή ολικής αλέσεως δημητριακά (μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι, δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως): 8 μερίδες την ημέρα (λ.χ. 3 λεπτές φέτες ψωμί, 4 κουταλιές της σούπας δημητριακά και 1,5 φλυντζάνι ζυμαρικά ή ρύζι).

– Πρωτεΐνες (όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, ξηροί καρποί): 1 μερίδα την ημέρα (2-3 φορές την εβδομάδα πρέπει να είναι ψάρι, 2 φορές την εβδομάδα πουλερικά, 2 φορές την εβδομάδα όσπρια, 3-4 φορές την εβδομάδα 100 γραμμάρια ξηροί καρποί, 1 φορά την εβδομάδα κρέας).

– Λαχανικά (ωμά και μαγειρεμένα): καθημερινά 2-3 σαλάτες

– Φρούτα: 3 την ημέρα

Τι πρέπει να αποφεύγουν

Πολλά δημοφιλή τρόφιμα είναι δυνητικά επικίνδυνα στη διάρκεια της κύησης, γι’ αυτό και συνιστάται στις εγκύους να αποφεύγουν:

– Ωμά ψάρια και όστρακα, γιατί ενδέχεται να αποτελούν πηγή του παρασίτου τοξόπλασμα που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και εγκεφαλικές βλάβες στο έμβρυο.

– Μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας, γιατί μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου.

– Μισομαγειρεμένα ή ωμά φαγητά για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τροφικής δηλητηρίασης. Η έγκυος πρέπει να χρησιμοποιεί θερμόμετρο κρέατος και να μαγειρεύει το χοιρινό και τον κιμά έως τους 160 βαθμούς Φαρενάϊτ (θερμοκρασία στο εσωτερικό τους), το μοσχάρι, το αρνί και το κατσίκι έως τους 145 βαθμούς, τα ολόκληρα πουλερικά έως τους 180 και το στήθος από κοτόπουλο έως τους 170 βαθμούς.

– Το μη παστεριωμένο γάλα και το μη παστεριωμένο μαλακό τυρί (όπως η φέτα, το μπρι, το καμαμπέρ, το ροκφόρ). Όταν τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι παστεριωμένα, ενδέχεται να περιέχουν το βακτήριο λιστέρια που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση και μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, πρόωρο τοκετό, θνησιγένεια ή μοιραίες ασθένειες του νεογέννητου μωρού.

– Τα χοτ ντογκ και τα προμαγειρεμένα κρέατα, εκτός κι αν μαγειρευτούν κανονικά. Επίσης μπορεί να μολυνθούν με λιστέρια μετά την επεξεργασία τους.

– Τα κάθε είδους πατέ, προϊόντα κρέατος για άλειμμα και καπνιστά θαλασσινά, εκτός κι αν μαγειρευθούν πριν από την κατανάλωση.

– Τα μελάτα αυγά και οτιδήποτε παρασκευάζεται με ωμά αυγά. Η έγκυος πρέπει να τρώει μόνο σφικτά αυγά, με συμπαγή κρόκο, για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση με σαλμονέλα.

– Τους ωμούς βλαστούς λαχανικών, όπως τα ραδίκια και τα μπιζέλια.

– Τα αφεψήματα και τα συμπληρώματα βοτάνων, διότι δεν έχει μελετηθεί η ασφάλειά τους στην εγκυμοσύνη. Ορισμένα, όπως οι μεγάλες ποσότητες χαμομηλιού, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

– Το αλκοόλ, διότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο, όπως νοητική υστέρηση. Αν και ένα ποτό που και που ενδέχεται να μην δημιουργεί πρόβλημα, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ποια ποσότητα αλκοόλ είναι ασφαλής.

Πηγή:   onmed.gr