Μπορώ να θηλάσω όταν έχω πυρετό;
Ναι, είναι απολύτως ασφαλές να θηλάζουμε όταν έχουμε πυρετό, όσων βαθμών κι αν είναι αυτός. Ο πυρετός είναι αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού μας απέναντι στα παθογόνα, μέσω αύξησης της θερμοκρασίας και ΔΕΝ μεταδίδεται. Συνοδεύει κοινές ιογενείς λοιμώξεις, καθώς και μικροβιακές λοιμώξεις (μαστίτιδα).
[babyPostAd]Είναι γνωστό πια ότι ελάχιστοι ιοί μεταφέρονται μέσω του μητρικού γάλακτος και η θεωρία των πυρετογόνων ουσιών στο μητρικό γάλα, απλά δεν ισχύει. Οι κοινές λοιμώξεις μεταδίδονται κυρίως με την επαφή. Αλλά ακόμα και το γεγονός ότι είμαστε σε άμεση επαφή με το μωρό μας θηλάζοντας, το μητρικό γάλα θα το προστατέψει από την μετάδοση της ασθένειας. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για το μωρό μας όταν έχουμε πυρετό, είναι να συνεχίσουμε να θηλάζουμε.
Για την ακρίβεια, όταν πάσχουμε από ένα ήπιο, εμπύρετο, μεταδοτικό νόσημα όπως γρίπη, κρύωμα, κλπ, το μωρό μας έχει ήδη εκτεθεί στον ιό πριν ακόμα εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα και καταλάβουμε ότι είμαστε άρρωστες. Το γάλα μας δεν μεταφέρει τον πυρετό στο μωρό, αλλά του μεταφέρει τα συγκεκριμένα αντισώματα που παρήγαγε το σώμα μας για την συγκεκριμένη νόσο. Μ’ αυτόν τον τρόπο προφυλάσσουμε το μωρό μας από την ασθένεια, ή, αν τελικά αρρωστήσει, το μητρικό γάλα θα το βοηθήσει να ξεπεράσει την ασθένεια πιο εύκολα και γρήγορα, εξαιτίας αυτών των ίδιων αντισωμάτων.
Ακόμα κι αν ο πυρετός προέρχεται από μαστίτιδα (λοίμωξη του μαστού), και πάλι ο θηλασμός συνεχίζεται και δεν διακόπτεται.
Τρεις πολύ χρήσιμες συμβουλές για τον θηλασμό
Η διακοπή του θηλασμού εξαιτίας του πυρετού δεν είναι καλή ιδέα, αφού αυξάνεται έτσι η πιθανότητα το μωρό να αρρωστήσει τελικά και του στερεί επίσης την πρόσβαση στα αντισώματα από το μητρικό γάλα, καθώς και την ανακούφιση και θαλπωρή μέσω του θηλασμού.
Παράλληλα με το θηλασμό, ο οποίος δεν πρέπει να διακοπεί κατά την διάρκεια του πυρετού, καλό θα ήταν να εφαρμόσουμε και τα υπόλοιπα συνηθισμένα μέτρα πρόληψης ώστε να μην κολλήσει το μωρό: καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφεύγουμε να φτερνιζόμαστε ή/και να βήχουμε πάνω στο μωρό, κλπ.
Όταν έχουμε πυρετό και αισθανόμαστε εξαντλημένες, ο καλύτερος τρόπος θηλασμού είναι να θηλάσουμε ξαπλωμένες με το μωρό ξαπλωμένο κι αυτό δίπλα μας. Καλό είναι επίσης να καταναλώνουμε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια του πυρετού, για να μην αφυδατωθούμε και έχουμε μείωση στην παραγωγή μας.
Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι η αναίτια και ξαφνική διακοπή του θηλασμού εξαιτίας του πυρετού, μπορεί να προκαλέσει πολύ περισσότερα προβλήματα στη μητέρα, αφού αν σταματήσει να θηλάζει ή να αδειάζει το στήθος της με θήλαστρο, θα οδηγηθεί σε φραγμένους πόρους και μαστίτιδα, κάτι που θα επιδεινώσει ραγδαία την κατάστασή της. Η χρήση του θήλαστρου επίσης με βρίσκει αντίθετη, αφού πρακτικά θεωρώ τις αντλήσεις πολύ πιο δύσκολες για μια άρρωστη μητέρα. Και φυσικά κινδυνεύουμε πάντα από μείωση της παραγωγής, ακόμα και αν κάνουμε συστηματική χρήση του θήλαστρου.
Τα γνωστά φάρμακα για την ανακούφιση του πυρετού είναι συμβατά με το θηλασμό. Για την συμβατότητα των φαρμάκων με το θηλασμό, συμβουλευτείτε αυτό το site: e-lactancia.org/en
Οι αντενδείξεις θηλασμού έχουν δημοσιευτεί από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής το 1997 και αναθεωρήθηκαν το 2005 και το 2012. Σε καμία από αυτές τις δημοσιεύσεις δεν περιλαμβάνεται ο πυρετός ως αντένδειξη για το θηλασμό.
γράφει η Βίκυ Φαρδογιάννη–Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC
Πηγή:4yourfamily.gr