Διευθύντρια νηπιαγωγείου επέπληξε μητέρα επειδή θηλάζει!
Πριν από μερικές μέρες σε δημόσιο νηπιαγωγείο της Λευκωσίας, η διευθύντρια του σχολείου επέπληξε σε έντονο ύφος μητέρα νηπίου, επειδή θηλάζει το τρίχρονο αγοράκι της.
Την αντίδραση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής» προκάλεσε το περιστατικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Politis-news, η διευθύντρια κάλεσε τη μητέρα στο γραφείο της και της έκανε αυστηρές συστάσεις να τερματίσει τον θηλασμό, παρόλο που η μητέρα δεν θήλασε ποτέ το παιδί της στο σχολείο.
Η μητέρα είναι αποφασισμένη να διαμαρτυρηθεί επίσημα σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μητρικού Θηλασμού επισημαίνει ότι νοοτροπίες σαν κι αυτή αντιβαίνουν κάθε επιστημονική λογική.
Το περιστατικό έρχεται να τονίσει την πολύ ασθενή κουλτούρα υπέρ του θηλασμού που επικρατεί στην Κύπρο, παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι το μητρικό γάλα πρέπει να είναι η αποκλειστική τροφή των παιδιών για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και ακολούθως να συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τα δύο έτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «A BrEaST start in life» που διεξήχθη το 2014 στην Κύπρο, για κάθε δέκα νέες μητέρες, οι δύο δεν θήλασαν καθόλου ενόσω ακόμα στο μαιευτήριο, ενώ από τις υπόλοιπες μόνο δύο θήλασαν αποκλειστικά το παιδιά τους.
Σε ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού, η πρόεδρός του, παιδίατρος Ειρήνη Παφίτη, επισημαίνει ότι εν έτει 2016, ο μακροχρόνιος θηλασμός δεν είναι αποδεκτός στην κυπριακή κοινωνία λόγω έλλειψης γνώσης και πληροφόρησης. «Η κοινωνία δεν είναι συνηθισμένη σε εικόνες θηλασμού. Οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι να βλέπουν ούτε καν μικρά μωρά να θηλάζουν, οπότε όταν βλέπουν μεγαλύτερα παιδιά, σοκάρονται».
Παρόλα αυτά, ο θηλασμός θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητος και περί τούτου η δρ. Παφίτη παραθέτει επιστημονική αλήθεια του ζητήματος, με βάση διεθνείς πηγές και τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Όπως επισημαίνει, το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για το νεογνό με πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων τόσο για το ίδιο όσο και για τη μητέρα (AAP, 1997). «Η βιβλιογραφία επιβεβαιώνει συνεχώς τα ψυχοκοινωνικά, αναπτυξιακά, διατροφικά και ανοσολογικά οφέλη του μητρικού θηλασμού (Dennis, 2002)».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα βρέφη συνίσταται να θηλάζουν αποκλειστικά για έξι μήνες, έπειτα δοκιμάζουν στερεές τροφές συνεχίζοντας παράλληλα να θηλάζουν για ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δύο χρόνια, χωρίς ανάγκη επιβολής κάποιου ανώτερου ορίου στη διάρκεια του θηλασμού.
Ο θηλασμός κατά το δεύτερο χρόνο της ζωής
Ο θηλασμός κατά το δεύτερο χρόνο της ζωής, προσφέρει στο παιδί κατά μέσο όρο 450ml την ημέρα -με ελεύθερο, ανεμπόδιστο θηλασμό κατά απαίτηση του παιδιού– και μεταξύ άλλων, το 30% της απαιτούμενης ενέργειας, το 45% των πρωτεϊνών που χρειάζεται, το 35% των απαιτήσεων σε ασβέστιο, το 75% των αναγκών σε βιταμίνη Α, το 95% της βιταμίνης Β12 και το 60% της αναγκαίας ποσότητας βιταμίνης C.
«Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανώριμο κατά τα πρώτα τρία με τέσσερα χρόνια της ζωής. Το γάλα της μαμάς προσφέρει τις κατάλληλες ορμόνες, ένζυμα, αυξητικούς παράγοντες, αντιφλεγμονώδεις ουσίες, αντισώματα και λεμφοκύτταρα για να συμπληρώσει την άμυνα του νηπίου και να δώσει ώθηση στην ωρίμανσή της.
Ο μακροχρόνιος θηλασμός δημιουργεί παιδιά πιο ασφαλή και ανεξάρτητα σε βάθος χρόνου. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία δηλώνει πως δεν υπάρχει ανώτατο όριο στη διάρκεια του θηλασμού και καμία απόδειξη ψυχικού ή αναπτυξιακού τραυματισμού από το θηλασμό, ακόμα και στον τρίτο χρόνο ζωής ή και αργότερα», προσθέτει η δρ. Παφίτη.
Στόχος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής» είναι η προαγωγή και προώθηση του μητρικού θηλασμού, με βάση τις προωθητικές ενέργειες της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για το Μητρικό Θηλασμό (WABA) και σε στενή συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού Κύπρου.
To διαβάσαμε στο: mitrikosthilasmos.com