Εγκυμοσύνη, λοχεία και… θάλασσα!

Δροσερό, χαλαρωτικό, ανακουφιστικό το νερό της θάλασσας ή της πισίνας φαντάζει όαση μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού. Μπορείτε όμως να τα χαρείτε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

θάλασσα
Μέλλουσα μαμά πάει θάλασσα

Δροσερό, χαλαρωτικό, ανακουφιστικό, το νερό της θάλασσας ή της πισίνας φαντάζει όαση μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού. Μπορείτε όμως να χαρείτε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Επιτρέπεται ή όχι το κολύμπι στην εγκυμοσύνη;

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, οι γνώμες των γυναικολόγων διίστανται. Θυμάμαι πως έκανα μπάνιο στη θάλασσα και στις δύο εγκυμοσύνες μου, με μόνο περιορισμό να κολυμπώ κάπου που τα νερά θεωρούνται καθαρά. Άλλες φίλες μου πήραν… απαγορευτικό για τη θάλασσα και την πισίνα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αλήθεια είναι πως αρκετοί γυναικολόγοι δεν συνιστούν μπάνιο σε θάλασσα ή πισίνα, γιατί υπάρχει πάντα κίνδυνος να κολλήσει η έγκυος κάποιο μικρόβιο που θα περιπλέξει την κύηση, καθώς δεν είναι πάντα εύκολη η αντιμετώπισή του με φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συμβουλή μας είναι να συζητήσετε το θέμα με τον γυναικολόγο σας που είναι ο πιο αρμόδιος να σας καθοδηγήσει.

Θάλασσα ή πισίνα;

Η θάλασσα συνήθως θεωρείται πιο καθαρή. Φροντίστε όμως να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής:

  • Αλλαγή του βρεγμένου μαγιό αμέσως μόλις βγείτε από το νερό.
  • Κάθισμα μόνο σε καθαρή πετσέτα που θα απλώσετε στην ψάθα ή στην καρέκλα της παραλίας.

Να θυμάστε πως όσο πιο ανοιχτή είναι η περιοχή που κολυμπάτε τόσο πιο καθαρά είναι τα νερά. Δηλαδή, είναι πιθανότερο να είναι βρόμικα τα νερά σε έναν κλειστό κόλπο με πολύ κόσμο παρά σε μια παραλία που «βλέπει» στο ανοιχτό πέλαγος. Εννοείται βέβαια πως θα αποφύγετε το κολύμπι στην περίπτωση που υπάρχει ορατή βρομιά στην επιφάνεια της θάλασσας (σκουπίδια, φυσαλίδες κ.λπ.).

Αντίθετα με ό,τι πολλοί πιστεύουμε, τα φύκια δεν είναι δείγμα βρομιάς. Είναι πολύ ευαίσθητοι οργανισμοί και επιβιώνουν μόνο στα πολύ καθαρά νερά! Από την άλλη πλευρά, η πισίνα ενός ξενοδοχείου δεν θεωρείται συνήθως κατάλληλη για να κολυμπάτε άφοβα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το χλώριο και η πιθανή συγκέντρωση μικροβίων δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αν λοιπόν υπάρχει κοντά θάλασσα, είναι πιο σοφό να την προτιμήσετε για τα μπάνια σας.

Πόση ώρα μπορώ να κολυμπώ;

Αυτό εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Αν είστε γυμνασμένη και η άσκηση είναι για σας τρόπος ζωής, μπορείτε να κολυμπάτε σε μέτρια ένταση ώσπου να νιώσετε πως αρχίζετε να κουράζεστε. Προσοχή όμως, βγείτε από το νερό προτού νιώσετε εξάντληση, γιατί αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι επικίνδυνη τόσο για σας όσο και για το αγέννητο μωρό σας. Αν δεν γυμναζόσασταν ιδιαίτερα προτού μείνετε έγκυος, σίγουρα η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε. Φυσικά μπορείτε να απολαμβάνετε τη θάλασσα, να κάνετε ίσως και μερικές ήπιες ασκήσεις στο νερό, αλλά με μέτρο. Στην περίπτωση που γνωρίζετε περισσότερα από ένα στιλ κολύμβησης, το καλύτερο για σας είναι το πρόσθιο που θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε τους προσαγωγούς σας. Ωστόσο, κάθε είδος κολύμβησης είναι ευεργετικό γιατί σας βοηθά να διατηρήσετε την καλή φυσική σας κατάσταση και τη δυναμική των μυών σας.

Ποιες ώρες είναι καταλληλότερες;

Σε αυτό το θέμα συμφωνούν όλοι οι γιατροί κάθε ειδικότητας: μέχρι τις 10 (το αργότερο 11) το πρωί και μετά τις 4 το μεσημέρι. Ακόμη όμως και αυτές τις ώρες καλό είναι να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία (που μπορεί να επιτείνει το χλόασμα ή «μάσκα της εγκυμοσύνης» και τις πανάδες που ίσως έχετε εμφανίσει στο δέρμα σας), να φοράτε καπέλο και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Πόσες εβδομάδες μετά τον τοκετό μπορώ να κάνω μπάνιο;

Η περίοδος της λοχείας δεν είναι κατάλληλη για διακοπές ή για μπάνια στη θάλασσα. Το πότε θα μπορείτε να κολυμπήσετε ξανά μετά τον τοκετό θα το συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας κατά την επίσκεψη των 6 εβδομάδων. Αν όλα έχουν πάει φυσιολογικά, θα μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα όταν σταματήσουν τα λόχεια.