Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Ο θηλασμός «ασπίδα» ενάντια στο σύνδρομο βρεφικού θανάτου

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Ο θηλασμός «ασπίδα» ενάντια στο σύνδρομο βρεφικού θανάτου

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Το μητρικό γάλα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), δείχνει μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics.

Βρείτε μοναδικές προτάσεις & προσφορές για όλο το σπίτι – Χαλιά – Λευκά Είδη – Φωτιστικά – Έπιπλα

[babyPostAd]Όταν τα μωρά θηλάζουν για τουλάχιστον δύο μήνες, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος για το παιδί είναι μειωμένος σχεδόν κατά 50%.

Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι για να επωφεληθούν τα παιδιά δεν χρειάζεται να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό για τις μητέρες που δεν έχουν αρκετό γάλα ή που δεν μπορούν να θηλάζουν αποκλειστικά το μωρό τους για πρακτικούς λόγους.

bigstock 150158807

«Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι εξαιρετικά ισχυρά! Η μελέτη μας έδειξε ότι τα μωρά που θηλάζουν για τουλάχιστον δύο μήνες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από το SIDS» αναφέρει η Kawai Tanabe, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. «Ο θηλασμός είναι ωφέλιμος για πολλούς λόγους και αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς».

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου στα παιδιά ηλικίας 1 μηνός έως 1 έτους. Η σχέση θηλασμού και SIDS έχει αναδειχτεί και σε άλλες μελέτες στο παρελθόν, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη που προσδιορίζει πόσο μειώνεται ο κίνδυνος ανάλογα με τη διάρκεια του θηλασμού.

«Ο θηλασμός για μόλις δύο μήνες μειώνει τον κίνδυνο SIDS σχεδόν στο μισό και όσο περισσότερο θηλάζουν τα μωρά τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία που απολαμβάνουν» συμπληρώνει με τη σειρά της η Fern Hauck, από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και το Νοσοκομείο Παίδων του πανεπιστημίου. «Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης μας είναι ότι οποιαδήποτε ποσότητα μητρικού γάλακτος μειώνει τον κίνδυνο SIDS. Με άλλα λόγια, τόσο ο μερικός όσο και ο αποκλειστικός θηλασμός φαίνεται να παρέχουν αντίστοιχα οφέλη».

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε οκτώ παλαιότερες διεθνείς έρευνες σε σύνολο 2.259 περιστατικών SIDS και 6.894 παιδιών που δεν έχασαν τη ζωή τους από το σύνδρομο (ομάδα ελέγχου).

Αν και δεν μελετήθηκαν οι μηχανισμοί που καθιστούν το μητρικό γάλα προστατευτικό απέναντι στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα οφέλη προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη βελτίωση του ύπνου του παιδιού.

Πηγή:   onmed.gr