Τα do’s και τα don’ts της συγκοίμησης με το παιδί!

bedsharing

Do’s

  • Τοποθετήστε το παιδί σας ανάσκελα στην αγκαλιά σας . Αυτή είναι η ασφαλέστερη θέση για το μωρό και με εσάς αγκαλιά γύρω του (στάση κουτάλι), θα αισθάνεται πολύ ασφαλές και ήσυχο ολόκληρη τη νύχτα . Αυτό είναι επίσης μια εύκολη θέση για να μπορείτε να θηλάσετε μόλις το παιδί σας βολευτεί. Είναι σε θέση να γυρίσει το κεφάλι του να σας ψάξει και το στήθος σας είναι εκεί για το ταΐσει. Έτσι, το νυχτερινό ξύπνημα γίνεται λιγότερο παρεμβατικό, με αποτέλεσμα όλοι να κοιμούνται καλύτερα! 
  • Χρησιμοποιήστε μια κουβέρτα φασκιώματος ή έναν υπνόσακο, αντί να το σκεπάσετε με σεντόνια και τοποθετήστε το μωρό σας πάνω από το σεντόνι σας. Αυτό αποτρέπει το ενδεχόμενο φραγής των αεραγωγών.

  • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν είναι κοντά στην άκρη του κρεβατιού. Δεν θέλετε να πέσει κάτω (αν και ακόμα κι αν συμβεί αυτό, τα μωρά είναι γενικά εντάξει , αλλά γιατί να το διακινδυνεύσουμε;). Επίσης, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κομοδίνα στα οποία θα μπορούσε να χτυπήσει το μωρό αν όντως πέσει. Δεν θέλετε να χτυπήσει το κεφάλι του, σε περίπτωση ατυχήματος. ( Φυσικά, σκοπός μας είναι να μην πέσει το παιδί, αλλά ας λάβουμε επιπλέον επίπεδα της προφύλαξης για τυχόν ατυχήματα.)
  • Χρησιμοποιήστε σκληρό στρώμα. Αν παρατηρήσετε ένα παιδικό στρώμα θα καταλάβετε οτι είναι αρκετά σκληρό και αυτό συμβαίνει για έναν λόγο – τα μωρά μπορούν εύκολα να πνιγούν από ένα στρώμα αν το κεφάλι και κατ’ επέκταση το στόμα τους βυθιστεί σε αυτό (είναι ο ίδιος λόγος που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στρώμα νερού για ένα μωρό). Όσο πιο σκληρό το στρώμα , τόσο το καλύτερο !
  • Κρατήστε τη θερμοκρασία του δωματίου λίγο κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου. Αυτή είναι η βέλτιστη θερμοκρασία για μωρά. Οποιαδήποτε  αύξηση ή μείωση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει είτε σε υπερθέρμανση (η οποία μπορεί να προκαλέσει θάνατο ) ή στο να κρυώσει το παιδί.

  • Τοποθετήστε το μωρό σας ανάμεσα στη μητέρα και έναν τοίχο ή την κούνια του. Αυτό θα προστατέψει το μωρό από πιθανή πτώση, αλλά ταυτόχρονα το προστατεύει από κάθε άλλο άτομο στο κρεβάτι ( συνήθως τον πατέρα) από το να γυρίσει στον ύπνο του και να πέσει πάνω στο μωρό.

Don’ts

  • Μην καπνίζετε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και αυτό που θα αναφέρεται ως «καπνός από τρίτο χέρι » ( το υπολειπόμενο καπνού στα ρούχα και το δέρμα σας ) επηρεάζει τα βρέφη και συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου του ΣΑΒΘ . Έτσι, εάν είστε καπνίστρια, προσπαθήστε να το κόψετε γιατί είναι φρικτό για το μωρό σας έτσι κι αλλιώς , αλλά σίγουρα μην κάνετε συγκοίμηση. Κρατήστε το παιδί σας στο δωμάτιο, αλλά μην το έχετε ακριβώς δίπλα σας ώστε να εισπνέει καπνό από τρίτο χέρι .

  • Μην κάνετε χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ . Αυτό θα έπρεπε πραγματικά να είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν είναι, με αποτέλεσμα να αποτελεί την αιτία για θανάτους παιδιών κάθε χρόνο. Η ουσία είναι , οτι κανείς δεν πρέπει να κοιμάται δίπλα σε ένα μωρό, ενώ βρίσκεται σε κατάσταση μέθης . Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό , αλλά σε περίπτωση που τύχει να πιείτε περισσότερο αποφύγετε την συγκοίμηση. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε φάρμακα που θέτουν σε κίνδυνο την κρίση ή την ψυχική σας κατάσταση , ειδικά αυτά που σας προκαλούν υπνηλία.

  • Μην κάνετε συγκοίμηση όταν είναι εξαιρετικά κουρασμένοι. Δυστυχώς , πολλές μαμάδες πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους αρκετά σύντομα μετά τον τοκετό, ενώ το μωρό τους εξακολουθεί να ξυπνάει μέσα στη νύχτα τακτικά για τάισμα . Έτσι μπορεί να καταλήξετε στο κρεβάτι πολύ κουρασμένες, γεγονός που είναι εξίσου επικίνδυνο όσο το να πιείτε ένα μπουκάλι κρασί και να πάτε στο κρεβάτι με το παιδί σας . Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σας και την επίγνωση του εαυτού σας ώστε να αποφασίσετε πόσο κουρασμένες είστε. Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά , είναι καλύτερα να αποφύγετε την συγκοίμηση και να προτιμήσετε το να κοιμηθείτε απλά στο ίδιο δωμάτιο.
  • Μην κοιμάστε στον καναπέ με το παιδί σας. Οι γονείς που κοιμούνται στον καναπέ κρατούν το μωρό στην αγκαλιά τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει η περίπτωση να πιεστεί το μωρό από το σώμα του γονέα και πνιγεί.
  • Μην χρησιμοποιείτε παπλώματα ή μαξιλάρια στο παιδί. Και τα δύο είναι αρκετά μαλακά και μεγάλα για το μωρό, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.
  • Μην κάνετε συγκοίμηση αν είστε παχύσαρκη. Δυστυχώς, αν η μαμά είναι παχύσαρκη, μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στο μωρό σε περίπτωση που αυτό κολλήσει πάνω της ή στο στήθος της. Ειδικά για τα μικρά μωρά που δεν μπορούν ούτε να γυρίσουν το κεφάλι τους, αυτό μπορεί να αποτελέσει μια παγίδα θανάτου.
  • Μην αφήνετε το μωρό να κοιμηθεί με κανέναν άλλον. Όσο κι αν οι μπαμπάδες μπορεί να θέλουν να κοιμηθούν με το μωρό τους, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μπαμπάδες συμπεριφέρονται διαφορετικά στον ύπνο από τις μαμάδες. Συγκεκριμένα, οι μπαμπάδες δεν ξυπνάνε τόσο συχνά και τόσο εύκολα όσο οι μαμάδες και τείνουν να τοποθετούν το μωρό σε λιγότερο ασφαλή θέση.

Eπιμέλεια κειμένου για το Babyradio:  Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακόμη:

Οι γονείς μπορεί να έχουν αδυναμία σε κάποιο παιδί τους χωρίς να το ξέρουν

Για πρώτη φορά τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική αποκτούν τα καλά του φυσιολογικού τοκετού

«Δεν είμαι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία μαμά! Θα τα καταφέρω! »