Oι νέες μητέρες φοβούνται να παραδεχτούν οτι κάνουν συγκοίμηση για να μην τις κρίνουν.
Βρετανική έρευνα έδειξε οτι σχεδόν οι μισες έχουν πει ψέματα ακόμα και σε γιατρό σχετικά με τις επιλογές τους για τον ύπνο τους μαζί με το παιδί.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 600 Βρετανοί γονείς, αποκάλυψε οτι τι 46% από αυτούς κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τα βρέφη τους και λένε ψέματα στους άλλους γονείς και στους γιατρούς σχετικά με αυτό.
Έτσι όμως, οι νέες μητέρες χάνουν ζωτικής σημασίας συμβουλές από επαγγελματίες του τομέα της υγείας σχετικά με το πώς να κοιμηθούν με ασφάλεια δίπλα στο παιδί τους.
“Σε αυτήν την χώρα δεν μας αρέσει η συγκοίμηση γιατί νομίζουμε οτι δημιουργεί εξαρτημένα παιδιά, προσκολλημένα στους γονείς“, λέει η ειδικός στην ανατροφή παιδιών και συγγραφέας του βιβλίου”Why Your Baby’s Sleep Matters“, Sarah Ockwell-Smith.
Και η λύση που βρίσκουν οι νέες μητέρες, οι οποίες πιστεύουν στα πλεονεκτήματα της συγκοίμησης, αλλά φοβούνται να το παραδεχτούν, είναι το να λένε ψέματα.
Τα μωρά έχουν τις δικές τους ανάγκες στον ύπνο: Ας τις σεβαστούμε!
Για όλες τις μητέρες είναι βολική η συγκοίμηση, καθώς διευκολύνει πολύ τον θηλασμό και δεν χρειάζεται να ξυπνάει η μαμά και να πηγαινοέρχεται στο διπλανό δωμάτιο. Επίσης, προσφέρει ασφάλεια στο παιδί καθώς βρίσκεται δίπλα από τη μητέρα του.
Παρ’ όλα αυτά όμως η συγκοίμηση θα πρέπει αν γίνεται με κάποια μέτρα ασφαλείας. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ενημερώνει οτι είναι επικίνδυνο για βρέφη κάτω των 6 μηνών να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς και προτείνει εναλλακτική λύση τη συγκοίμηση στο ίδιο δωμάτιο – και όχι στο ίδιο κρεβάτι. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κούνια του μωρού, με βγαλμένο κάγκελο από τη μια μεριά, και κολλημένο στο κρεβάτι των γονιών. Με αυτόν τον τρόπο και το μωρό είναι ασφαλές και πραγματοποιείται η συγκοίμηση.
Στην Αγγλία και την Ουαλία, περισσότερα από 200 μωρά πεθαίνουν κάθε χρόνο απροσδόκητα στον ύπνο τους από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου.
Μια έρευνα ισχυρίζεται ότι η συγκοίμηση, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, θα μπορούσε να έχει ένα ρόλο σε αυτό.
Ο Mark Baker, διευθυντής του Κέντρου για την κλινική πρακτική, δήλωσε: «Δεν ξέρουμε τι προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο σε αυτά τα μωρά, αλλά ξέρουμε ότι εάν ένας γονέας καπνίζει, πίνει ή παίρνει ναρκωτικά παίρνει τότε το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου είναι δυνητικά πολύ πιο πιθανό να συμβεί στην περίπτωση της συγκοίμησης“.
Μετάφραση για το Babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή