Λέμε ΝΑΙ στο θηλασμό γιατί…

Λέμε ΝΑΙ στο θηλασμό γιατί…

mom-breastfeeding

Ο θηλασμός συνιστά αναφαίρετο δικαίωμα κάθε βρέφους, καθώς η υπεροχή του μητρικού γάλακτος έναντι του ζωικού ή μεταγενέστερα του “βιομηχανικού” έχει επιβεβαιωθεί από την αρχαιότητα, εμπειρικά, αλλά και επιστημονικά, κατά τα νεότερα χρόνια. Εμείς, εδώ παραθέτουμε πιο αναλυτικά τις ευεργετικές του συνέπειες, χωρίς να σημαίνει ότι τα βρέφη που δεν θήλασαν αρκετά ή καθόλου, ότι δεν θα αναπτυχθούν σωστά.

[babyPostAd]1) Προστασία κατά των αλλεργιών

Ειδικά σε οικογένειες που ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί κάποια αλλεργία και στο παιδί. Ήδη, από την εγκυμοσύνη, μπορεί το έμβρυο να ευαισθητοποιηθεί σε κάποιους παράγοντες, που προκαλούν αλλεργίες. Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο γάλα της αγελάδας, ευθύνονται για πολλές αλλεργίες που εμφανίζονται για πρώτη φορά ανάμεσα στον πρώτο και τον έκτο μήνα. Ακόμα, λοιπόν, και ένα μπουκάλι ξένο γάλα, είναι στους πρώτους έξι μήνες αρκετό για να προκαλέσει μια αλλεργία. Γι’ αυτό το λόγο, ειδικά σε οικογένειες με αλλεργικούς γονείς, ο θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες είναι εξαιρετικά απαραίτητο.

2)Σωστή ανάπτυξη σαγονιού και δοντιών

Αντίθετα με το μπουκάλι, όπου το γάλα ρέει σχεδόν από μόνο του, ο θηλασμός απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά του μωρού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γυμνάζονται συστηματικότερα οι μύες του προσώπου, με μακροχρόνιες επιδράσεις στην ανάπτυξη των οστών, στην οδοντοφυΐα, και φυσικά στην ανάπτυξη του λόγου, ιδίως σε περιπτώσεις παιδιών με σχιστίες χείλους (διαχωρισμός μίας ή και των δύο πλευρών του άνου χείλους και αρκετά συχνά και του φατνίου, δηλαδή της περιοχής της άνω γνάθου που φέρει τα δόντια.) ή υπερώας (άνοιγμα στην οροφή του στόματος). Επιπλέον, το γεγονός ότι το μητρικό γάλα δεν περιέχει ζάχαρη, σε αντίθεση με το τροποποιημένο γάλα αγελάδας, συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας.

3)Προστασία από λοιμώξεις (κυρίως του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος), ιώσεις, αναιμία, άσθμα, διαβήτη
Το μητρικό γάλα παρέχει στο βρέφος έτοιμα αντισώματα, τις ανοσοσφαιρίνες, καθώς και τα μακροφάγα, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το πρώτο διάστημα της ζωής του ανθρώπου δεν υπάρχει ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

4) Η πιο κατάλληλη τροφή για πολυάριθμες αρρώστιες της νεογνικής, βρεφικής και παιδικής ηλικίας
Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, η διάσπαση και ο μεταβολισμός του δεν επιβαρύνει τα νεφρά και το συκώτι του μωρού. Τα μωρά που θηλάζονται, έχουν λιγότερους κωλικούς και δερματικούς ερεθισμούς στην περιοχή της πάνας, γιατί το μητρικό γάλα, με την ειδική του σύνθεση, ευννοεί την ανάπτυξη των γαλακτοβακίλλων στο έντερο του μωρού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ΡΗ των κοπράνων του παιδιού να είναι όξινο, πράγμα που δεν ερεθίζει την επιδερμίδα. Επιπροσθέτως, μειώνει τον κίνδυνο του νεογνικού ίκτερου, όπως επίσης και του συνδρόμου δυσαπορρόφησης, δυσανεξίας στο γάλα της αγελάδας, επίμονης διάρροιας, ελκώδης κοιλίτιδας, νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, σηψαιμίας.

Αυξήθηκε ο μητρικός θηλασμός λόγω της κρίσης

5) Προλαμβάνει την παχυσαρκία
Αυτό οφείλεται στη διαφορετική σύσταση του μητρικού γάλακτος και του ζωικού, αλλά και στη διαφορετική σύνθεση του μητρικού στην αρχή του θηλασμού (μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες) και προς το τέλος (περισσότερο λίπος), που καλύπτει ακριβώς τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες του μωρού. Τα μωρά κατά το θηλασμό έχουν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και σταματούν μόνα τους. Ωστόσο, όταν τρέφονται με ξένο γάλα, πιέζονται από τη μητέρα να αδειάσουν το μπουκάλι και, καθώς αυτό τους φαίνεται πιο εύκολο, καταναλώνουν όλη την ποσότητα, και κατ’επέκταση περισσότερες θερμίδες.

6) Βελτιωμένες μαθητικές επιδόσεις και μεγαλύτερος δείκτης νοημοσύνης
Έχει παρατηρηθεί ότι ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιά που θήλαζαν εξελίσσεται γρηγορότερα, συνεπώς δέχονται και επεξεργάζονται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα τα οποιασδήποτε φύσης εξωτερικά ερεθίσματα, όπως για παράδειγμα τις πληροφορίες που λαμβάνουν μετέπειτα στο σχολικό περιβάλλον.

7) Μειωμένος κίνδυνος θνησιμότητας
Κρίνεται αναγκαίος ο θηλασμός καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι τα μωρά που θηλάζονται κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τον ξαφνικό νεογνικό θάνατο, οι ακριβείς αιτίες του οποίου δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί. Εννοείται ότι θεωρείται δεδομένος στις περιπτώσεις των πρόωρων βρεφών.

8)Ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού με τη μητέρα

Πράγματι, η μητέρα έρχεται σε στενή επαφή με το μωρό της, το νιώθει, και αυτό με τη σειρά του τη νιώθει περισσότερο, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται μεταξύ τους με άμεσο τρόπο αμοιβαία οικειότητα και εμπιστοσύνη

Πηγή: all4mama.gr

Διαβάστε ακόμη:

Θηλασμός. Πώς να δημιουργήσεις τον τέλειο χώρο για τους δυο σας.

Απογαλακτισμός ή αποθηλασμός;