“Ο μακροχρόνιος θηλασμός μπορεί να είναι ασυνήθιστος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος”

“Ο μακροχρόνιος θηλασμός μπορεί να είναι ασυνήθιστος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος”

μακροχρόνιος θηλασμός

  • «Ο μακροχρόνιος θηλασμός μπορεί να είναι ασυνήθιστος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος»: οι ειδικοί λένε ότι είναι ωφέλιμος για την υγεία των παιδιών ως και τα έξη τους χρόνια.
  • Η Amy Brown είναι βοηθός καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Swansea.
  • Το μητρικό γάλα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντισώματα μετά τον πρώτο χρόνο.
  • Όσο πιο πολύ καιρό θηλάζει μια γυναίκα, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού.
  • Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες λιγότερο από το 1/3 των μωρών θηλάζουν μετά τον 6ο μήνα. 

Σας το προτείνουμε… Μια ωδή στη μητρική αγάπη και τη ζωή!

Το θέμα του θηλασμού στις μέρες είναι ένα ναρκοπέδιο και αυτή η τόσο φυσιολογική διαδικασία βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Από τις γυναίκες που καλούνται να καλυφθούν ή να φύγουν όταν θηλάζουν σε δημόσιους χώρους, μέχρι τις γυναίκες που αισθάνονται ότι στοχοποιούνται αν δεν θηλάσουν.

Και κάθε τόσο, κάποιο άρθρο για μια γυναίκα που θηλάζει ως τα 5 ή 6 χρόνια, προκαλεί αναταραχή και ατέλειωτους καυγάδες. Γονείς, ειδικοί και άλλοι, διαπληκτίζονται για το αν αυτή η πρακτική είναι υγιής για το παιδί ή όχι. Αλλά γιατί; Μπορεί ο θηλασμός μετά την βρεφική ηλικία να αυξάνει την νοσηρότητα του παιδιού; Όχι. Προκαλεί κάποιο ψυχολογικό τραύμα στο παιδί; Όχι. Μήπως προκαλεί κακό σε κάποιους άλλους; Και πάλι όχι.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: ο ΠΟΥ συστήνει το θηλασμό μέχρι τα δύο χρόνια ή και περισσότερο. Επιπλέον, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία δηλώνει πως «δεν υπάρχει ανώτατο όριο στη διάρκεια του θηλασμού και καμία απόδειξη ψυχικού ή αναπτυξιακού τραυματισμού από το θηλασμό, ακόμα και στον τρίτο χρόνο ζωής ή και αργότερα».

Αν και οι άνθρωποι της Δύσης δεν είναι συνηθισμένοι να βλέπουν μεγαλύτερα παιδιά να θηλάζουν, αυτό δεν σημαίνει ότι ο θηλασμός δεν είναι μια φυσιολογική πρακτική. Πολλές μη δυτικές κοινωνίες έχουν μέση διάρκεια θηλασμού περίπου τρία χρόνια ή και περισσότερο. Έρευνες που έγιναν σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά σχετικά με τον χρόνο αποθηλασμού, έδειξαν ότι αυτός συμπίπτει περίπου με την ηλικία που βγαίνουν τα πρώτα μόνιμα δόντια. Αυτό για τον άνθρωπο σημαίνει περίπου 5-6 ετών.

Οι φυσιολογικές πρακτικές έχουν πάντα οφέλη για την υγεία και ο θηλασμός δεν αποτελεί εξαίρεση. Το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του δεύτερου χρόνου προσφέρει 94% της απαιτούμενης βιταμίνης Β12, 75% της απαιτούμενης βιταμίνης Α και 60% της βιταμίνης C. Δωρεάν. Το οποίο είναι πολύ χρήσιμο όταν το τρίχρονο παιδί σας δεν θέλει ούτε να βλέπει κάθε άλλη πηγή βιταμινών. Το μητρικό γάλα αυξάνει σε αντισώματα μετά τον πρώτο χρόνο, κάτι που σημαίνει λιγότερες αρρώστιες για τα παιδιά. Και όσο πιο πολύ καιρό θηλάζει μια γυναίκα, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού για την ίδια.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, οι έρευνες δείχνουν ότι ο μακροχρόνιος θηλασμός αυξάνει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του παιδιού και ακόμα βοηθάει στην κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Παρόλα αυτά, μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ εύκολα μας δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι και πολύ υπέρ του μακροχρόνιου θηλασμού. Αλλά αν δεν χρειάζεται να το κάνουν οι ίδιοι, τι τους πειράζει στ’ αλήθεια; Γιατί είναι τόσο αντίθετοι; Προφανώς φταίει το πώς οι άνθρωποι της Δύσης βλέπουν το θηλασμό. Οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι να βλέπουν ούτε καν μικρά μωρά να θηλάζουν, οπότε όταν βλέπουν μεγαλύτερα παιδιά, σοκάρονται.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η Μ.Βρετανία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά θηλασμού στον κόσμο. Λιγότερο από το 1/3 των μωρών θηλάζουν μετά τους 6 μήνες, και μόνο 1 στα 200 μωρά θηλάζει μετά τον πρώτο χρόνο. Το τάισμα με γάλα φόρμουλα έχει γίνει ο κανόνας για τους περισσότερους, ειδικά αν μιλάμε για μωρά μερικών εβδομάδων.

Η αιτία είναι περίπλοκη και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βιολογικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων. Ωστόσο ο ισχυρότερος παράγοντας είναι το γεγονός ότι οι Δυτικές κοινωνίες δεν υποστηρίζουν το θηλασμό. Αυτή η έλλειψη υποστήριξης είναι τεράστιο θέμα γιατί για να πετύχει ο θηλασμός η μητέρα χρειάζεται υποστηρικτικό και προστατευτικό περιβάλλον. Όμως οι νέες μητέρες δεν έχουν  την υποστήριξη που χρειάζονται από τους γύρω τους, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο θηλασμός δεν είναι και τόσο σημαντικός ή ότι κάθε πρόβλημα θηλασμού λύνεται με ένα μπιμπερό.

ΤΑ ΣΤΗΘΗ ΩΣ ΥΠΕΡ-ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Άλλες γυναίκες εισπράττουν αρνητικά σχόλια όταν θηλάζουν σε δημόσιους χώρους, ένα δικαίωμα που, παρεμπιπτόντως, προστατεύεται από το νόμο. Σχόλια ότι ο θηλασμός είναι σεξουαλικός, επιδεικτικός ή αστείος, είναι πολύ συνηθισμένα. Τα στήθη φαίνονται τόσο υπερ-σεξουαλικά στα ΜΜΕ, που πολλοί  άνθρωποι πιστεύουν πως οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτά, είναι σεξουαλικό. Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι λιγότερες γυναίκες θηλάζουν και ακόμα λιγότερες θηλάζουν δημόσια, άρα λιγότεροι από εμάς βλέπουμε στ’ αλήθεια μωρά να θηλάζουν.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων έχει συμβάλει στην λάθος πληροφόρηση που έχουμε για το θέμα του θηλασμού μεγαλύτερων παιδιών. Στα μάτια του κόσμου ο θηλασμός ισοδυναμεί με το σεξ. Κι αν το συνδυάσεις αυτό με ένα «μεγάλο» παιδί που παρόλο που  τρώει στέρεες τροφές ζητάει να θηλάσει, τότε αυτό φαίνεται τελείως λάθος, σωστά; Όχι βέβαια!

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή, είναι επίσης επικοινωνία και ζεστασιά και επιβεβαίωση. Σκεφτείτε αυτό: ο περισσότερος κόσμος δεν ρίχνει ούτε βλέφαρο όταν ένα μεγαλύτερο παιδί πίνει απ’ το μπιμπερό, όταν έχει μια πιπίλα στο στόμα ή ένα «νάνι» στην αγκαλιά του για παρηγοριά. Από βιολογική σκοπιά, τα παιδιά χρειάζονται παρηγοριά και ανακούφιση και τελικά, είτε η κοινωνία μας θέλει να το παραδεχτεί είτε όχι, όλα τα παραπάνω αντικείμενα είναι υποκατάστατα του στήθους.

Ο μακροχρόνιος θηλασμός μπορεί να μην είναι ο κανόνας για την κουλτούρα μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σωστός ή ότι δεν είναι το φυσιολογικό.

Είναι κάτι που επηρεάζει θετικά την υγεία μας, την ανάπτυξη και ευημερία μας και σίγουρα δεν πρέπει να είναι κάτι που να προκαλεί στις γυναίκες που το κάνουν κριτική, σαρκασμό, αρνητισμό και ντροπή.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγή: dailymail.co.uk

Το διαβάσαμε στο thilasmos.com

Διαβάστε ακόμη:

Ο μητρικός θηλασμός «κλειδί» για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Μητρικός θηλασμός: Μπορεί να σώσει 823.000 ζωές