Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας
Γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την λευχαιμία περιλαμβάνουν το σύνδρομο Down και την έκθεση στον ιό Epstein-Barr ή την ιονίζουσα ακτινοβολία. Ωστόσο, η πλειοψηφία των παιδιών που διαγιγνώσκονται με λευχαιμία δεν παρουσιάζουν κάποιον από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.
Για τη νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Χάιφα, στο Ισραήλ, εξέτασαν στοιχεία από 18 επιμέρους μελέτες επάνω στις επιπτώσεις του θηλασμού ως προς τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι, με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία σε αυτές τις μελέτες, ο θηλασμός για 6 μήνες ή περισσότερο συνδέεται με 19% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν θηλάζουν καθόλου, ή που θηλάζουν για μικρότερο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει για οποιαδήποτε διάρκεια είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο για την παιδική λευχαιμία, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν θηλάσει καθόλου.
Πώς το μητρικό γάλα προστατεύει από την παιδική λευχαιμία
Οι συγγραφείς εξηγούν ότι το μητρικό γάλα επηρεάζει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους, καθώς περιέχει ανάμικτα ανοσολογικά δραστικά συστατικά και αντιφλεγμονώδεις μηχανισμούς άμυνας. Οι μηχανισμοί αυτοί βελτιώνουν το εντερικό μικροβίωμα του παιδικού οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα τον εφοδιάζουν με πολύτιμα βλαστικά κύτταρα.
Πηγή: Iatropedia.gr