11 λόγοι να αποφύγεις την πιπίλα & πώς να τη χρησιμοποιήσεις με ασφάλεια

Μάθε τι χρειάζεται να κάνεις για την ασφαλή χρήση της πιπίλας στο παιδί, αλλά και 11 λόγους για να την αποφύγεις.

πιπίλα ή το πιπίλισμα

Συμβουλές από τη Μαία Γεωργία Λεζέ*

Αν και η χρήση της πιπίλας δεν είναι απαραίτητη και εγκυμονεί κινδύνους, πολλοί γονείς μπορεί να επιλέξουν την χρήση της.

Γιατί η χρήση της πιπίλας δεν είναι απαραίτητη και εγκυμονεί κινδύνους;

Η πιπίλα είναι ένα αξεσουάρ που έχει συνδεθεί με την εικόνα ενός μωρού και η εικόνα αυτή έχει περάσει αναπόσπαστη και χωρίς κριτική στο υποσυνείδητο των νέων γονέων. Όμως κρύβει κάποιους κινδύνους που είναι σκόπιμο να λάβετε υπόψιν πριν ξεκινήσετε την χρήση της.

11 λόγοι για να αποφεύγεται την χρήση της πιπίλας.

  1. Η χρήση πιπίλας πριν την εγκατάσταση του θηλασμού (6-8 πρώτες εβδομάδες) προκαλεί συχνά σύγχυση θηλών και άρνηση θηλασμού από το μωρό σας.
  2. Η χρήση πιπίλας πριν την 4η εβδομάδα της ζωής μειώνει τον αριθμό των γευμάτων και την συνολική διάρκεια του θηλασμού με αποτέλεσμα να βάζει σε ρίσκο την παραγωγή γάλακτος και την πορεία του θηλασμού.
  3. Οι έρευνες δείχνουν πως η διάρκεια και η επιτυχία του θηλασμού μειώνεται αισθητά με την χρήση πιπίλας.
  4. Η χρήση μπουκαλιών και πιπίλας αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων από μύκητες ή γαστρεντερολογικά προβλήματα λόγω συσσώρευσης μικροβίων.
  5. Η χρήση πιπίλας αυξάνει κατά 50% την εμφάνιση ωτίτιδας στο μωρό σας.
  6. Οι ανωμαλίες διάπλασης των δοντιών είναι συχνότερες με την χρήση μπουκαλιού ή πιπίλας όπως και η τερηδόνα.
  7. Η ανατομία του προσώπου αλλοιώνεται με τους κοπτήρες να προεξέχουν όπως και το βάθος του προσώπου στην κατακόρυφη και οβελιαία διάμετρο.
  8. Η κίνηση της γνάθου είναι μεγαλύτερη αλλά η γωνία του στόματος μικρότερη.
  9. Οι μασητήρες εμφανίζουν μικρότερο εύρος κίνησης και δραστηριότητα.
  10. Η χρήση πιπίλας ΔΕΝ προστατεύει από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, ο θηλασμός προστατεύει και η διατροφή με το εύπεπτο μητρικό γάλα, που δίνει την δυνατότητα αφύπνισης σε περίπτωση πνιγμονής του μωρού σας.
  11. Αν χρησιμοποιείται την πιπίλα ως παυσίπονο κατά την διάρκεια ιατρικών πράξεων στο μωρό σας ή επεμβάσεων στον παιδίατρο τότε είναι καλύτερο να γνωρίζετε πως το καλύτερο παυσίπονο στο μωρό σας είναι το γάλα σας και άρα ο απευθείας θηλασμός είναι προτιμητέος.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Δοκιμάστε να αναγνωρίσετε την αιτία της ανάγκης θηλαστικής κίνησης από το μωρό σας πριν του δώσετε πιπίλα ως υποκατάστατο.Συνήθως είναι η ανάγκη θηλασμού ή επαφής με την μαμά που υποδηλώνει την ανάγκη του μωρού σας να αναζητά την θηλαστική κίνηση ή το πιπίλισμα.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιπίλα “με ασφάλεια”;

Για να αποφύγετε τους κινδύνους για τον θηλασμό και την γενικότερη υγεία του μωρού σας προτείνονται ειδικές συστάσεις για την ορθή χρήση της:

  • Η πιπίλα που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι από σιλικόνη και όχι καουτσούκ.
  • Η πιπίλα που χρησιμοποιείται πρέπει να καθαρίζεται συστηματικά και έως και τον 6ο μήνα της ζωής του μωρού και να αποστειρώνεται σύμφωνα με τους κανόνες αποστείρωσης για τα βρέφη.
  • ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε πιπίλα πριν την 6η εβδομάδα της ζωής ή πριν εγκαταστήσετε τον θηλασμό χωρίς προβλήματα.
  • Χρησιμοποιείστε την πιπίλα ΜΟΝΟ κατά την διάρκεια του ύπνου του μωρού σας
  • Καταργήστε σταδιακά την πιπίλα μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού σας για να μειώσετε επιπτώσεις στην ανατομία του προσώπου και των δοντιών του.

Η πιπίλα δεν είναι η λύση στην αναζήτηση προσοχής ή ασφάλειας του μωρού σας και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη για φαγητό ή αγκαλιά. Δώστε προσοχή στα αίτια που κάνουν το μωρό σας να αναζητά θηλαστική κίνηση και εκπληρώστε αυτή του την ανάγκη χωρίς υποκατάστατα.

*Η Γεωργία Λεζέ είναι Μαία και υπεύθυνη του πρότυπου Κέντρου Μαιευτικής Φροντίδας All4Baby, έναν χώρο στον οποίο κάθε νέα μητέρα μπορεί να βρει ολοκληρωμένη υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.