Προκλήσεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού και η σωστή διαχείρισή τους

Προκλήσεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού και η σωστή διαχείρισή τους

mother breast feeding her child

Γράφουν οι Βίκυ Μπαζούλα-Παπαδάκη
και Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου,

Σύμβουλοι Θηλασμού της LLLI

Υπάρχουν δεκάδες ερωτήματα και προβληματισμοί των μητέρων, ειδικά από τις νέες μητέρες που ξεκινούν το ταξίδι του θηλασμού και της μητρότητας.
Κάθε χρόνο, οι Ελληνίδες Σύμβουλοι της La Leche League απαντούν συνολικά σε πάνω από 5.000 τηλεφωνήματα μητέρων, πάνω από 5.000 emails/SMS/προσωπικά μηνύματα, πραγματοποιούν πάνω από 100 Μηνιαίες Συναντήσειςστις πόλεις όπου υπάρχουν Ομάδες της La Leche League και αρκετές Έκτακτες Συναντήσεις σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν Ομάδες της La Leche League, ενώ συμμετέχουν και σε Εκδηλώσεις για ενημέρωση του κοινού σε θέματα θηλασμού.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ Χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 500€

Μερικές από τις πιο συχνές προκλήσεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι οι παρακάτω:

  • Το μωρό μου πίνει αρκετό γάλα; έχω αρκετό γάλα;

Μερικές ενδείξεις ότι το μωρό πίνει αρκετό γάλα είναι το να έχει 5-6 υγρές πάνες σε ένα 24ωρο, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 κενώσεις σε ένα 24ωρο, κατά τη διάρκεια των 4-6 πρώτων εβδομάδων και το μωρό να παίρνει βάρος και να μεγαλώνει (ακολουθώντας την καμπύλη της γέννησής του).
Δοκιμάστε να θηλάζετε σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού (ΟΧΙ με το ρολόι), αναγνωρίζοντας έγκαιρα τα σημάδια πείνας (μην περιμένετε έως ότου το μωρό σας να κλάψει για να του προσφέρετε το στήθος).
Επικοινωνήστε με μια Σύμβουλο να συζητήσετε για τη διαδικασία του θηλασμού, δηλαδή το πώς προσκολλάται το μωρό στο στήθος, την τοποθέτησή του, τη θηλαστική κίνηση, τη συχνότητα αλλά και τη διάρκεια του θηλασμού.
Ειδικά τις πρώτες μέρες, είναι σημαντικό να παρατηρείτε τις αλλαγές συμπεριφοράς και θηλασμού του μωρού και να ζητάτε βοήθεια εάν νιώθετε ανησυχία.

  • Πονάω όταν θηλάζω

Ο θηλασμός δεν πονάει.
Αν πονάτε στο θηλασμό ξεκινήστε βελτιώνοντας την προσκόλληση και την τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Δοκιμάστε να βγάλετε το μωρό από το στήθος σας βάζοντας απαλά το δάχτυλό σας στη γωνία του στόματος του, ώστε να μην βεντουζάρει και επανατοποθετείστε το μωρό στο στήθος έτσι ώστε η γωνία του στόματος του να είναι εκεί που έχετε πληγή (για να επουλώνεται). Θα βοηθήσει να είστε αντικριστά με το μωρό σας (κοιλιά με κοιλιά), το μωρό να είναι στο ύψος της θηλής σας ώστε να μην χρειάζεται να γυρίσει το κεφάλι ή να τεντώσει τον λαιμό για να θηλάσει, και να έχετε μια καλή υποστήριξη στο σώμα σας.
Εάν ο πόνος είναι συνεχόμενος και δεν δείτε αλλαγή μετά τη βελτίωση της θέσης θηλασμού, επικοινωνήστε με μια Σύμβουλο για να συζητήσετε πιθανές άλλες αιτίες πόνου (λάθος οδηγίες περιποίησης θηλών, μυκητιάση, κοντό χαλινό, και άλλα).

1

  • Το μωρό μου κλαίει συνέχεια, είναι πολύ ανήσυχο

Τα μωρά έχουν τη φυσική ανάγκη να αισθάνονται συνέχεια τη μητέρα τους, πρωί και βράδυ. Συχνά, οι νέες μητέρες πιέζονται να βάλουν σε ένα πρόγραμμα το μωρό τους κι ακούνε σχόλια από τον περίγυρο που τους προτρέπει να μην κακομάθουν το μωρό με την πολύ αγκαλιά.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη διαδικασία μάθησης του θηλασμού από τη μητέρα αλλά και από το μωρό, μπορεί να είναι πολύ στρεσσογόνο. Ένα μωρό μόνο του, μακριά από την αγκαλιά, μπορεί να κλαίει έντονα και να μην μπορεί να θηλάσει. Δοκιμάστε να ηρεμήσετε πρώτα το μωρό. Δοκιμάστε να αλλάξετε στάση θηλασμού. Προσφέρετε και τον άλλο μαστό. Αυξήστε την επαφή δέρμα με δέρμα.
Τα μωρά είναι αρκετά ευαίσθητα σε αλλαγές περιβάλλοντος, τρόπου ζωής και διατροφής οπότε κάποια αλλαγή στην καθημερινότητα σας, κάποια αλλαγή στην διατροφή σας, μπορεί να το επηρεάσουν.
Επικοινωνήστε με μια Σύμβουλο εάν η ασυνήθιστη συμπεριφορά του μωρού σας συνεχίζεται, το μωρό σας έχει εξάνθημα/ έκζεμα, κλαίει απαρηγόρητα μετά το θηλασμό, έχει πράσινα βλεννώδη κόπρανα.

  • Νιώθω πόνο στο στήθος, νιώθω το στήθος βαρύ

Αν αισθάνεστε τα στήθη σας βαριά, γεμάτα, να πονάνε, διογκωμένα, ζεστά, πιθανόν με σκληρά ογκίδια, τότε πιθανό να έχετε φραγμένους πόρους. Αν έχετε και γενικά συμπτώματα γρίπης όπως ρίγη, πόνο και πυρετό, τότε είστε στην αρχή της μαστίτιδας.
Δοκιμάστε να θηλάζετε συχνά και για μεγάλη διάρκεια και αν είναι απαραίτητο αντλήστε με το χέρι ή θήλαστρο. Χρησιμοποιήστε ζεστά/χλιαρά επιθέματα πριν και κρύα μετά το θηλασμό. Ένα απαλό μασάζ στις σκληρές περιοχές του μαστού και το να θηλάζετε με το σαγόνι του μωρού να βλέπει προς τις πιθανές σκληρές περιοχές, θα βοηθήσει. Μην αμελήσετε να ξεκουραστείτε επαρκώς και εάν μπορείτε ζητήστε βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού. Μη διακόπτετε το θηλασμό.
Αν δε δείτε κάποια βελτίωση μέσα σε 24 ώρες παρόλο που έχετε πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, έχετε πυρετό > 38.5 oC για πάνω από 24 ώρες, το μωρό σας αρνείται να θηλάσει από τον προσβεβλημένο μαστό ή έχουν προσβληθεί και οι δυο μαστοί, επικοινωνήστε με μια Σύμβουλο, αλλά και τον επαγγελματία υγείας, ώστε να σας καθοδηγήσει για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

syndesmos_thylasmou_ellados

Βίκυ Μπαζούλα-Παπαδάκη, Σύμβουλος Θηλασμού της LLLI
Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου , Σύμβουλος Θηλασμού της LLLI

Πηγή: mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Το σώμα σας ξέρει καλύτερα.. θηλάστε!

«Δυο λόγια σε όσους κρίνουν την γυναίκα μου επειδή δεν θήλασε τον γιο μας…»