Τα μωρά θα πρέπει να κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών τους!

Τα μωρά θα πρέπει να κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών τους!

θα πρέπει να κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών

Την τακτική αυτή θα πρέπει να ακολουθούν οι γονείς για τους πρώτους έξι μήνες, ακόμη και για τον πρώτο χρόνο

Τα νεογέννητα θα πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους, σε μια κούνια, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος θνησιμότητας στη διάρκεια του ύπνου, όπως το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας (AAP).

Την τακτική αυτή θα πρέπει να ακολουθούν οι γονείς για τους πρώτους έξι μήνες, ακόμη και για τον πρώτο χρόνο, διευκρινίζει η αμερικανική ιατρική ένωση, υπογραμμίζοντας ότι όταν τα νεογέννητα και τα βρέφη κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου μειώνεται έως και κατά 50%.

Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε σήμερα στο ετήσιο συνέδριο του AAP που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας και δημοσιεύθηκε και στο Διαδίκτυο στο ιατρικό περιοδικό Pediatrics.

Πρόκειται για την πρώτη σύσταση που κάνει η AAP από το 2011 με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος ύπνου για τα βρέφη.

«Θέλουμε να φτιάξουμε έναν ξεκάθαρο και απλό οδηγό για τον τρόπο κα τον τόπο που θα πρέπει να κοιμάται», εξήγησε η Ρέιτσελ Μουν μια από τις συντάκτριες της έκθεσης.
Περίπου 3.500 μικρά παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ την ώρα που κοιμούνται εξαιτίας του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου ή από πνιγμό.

Η θνησιμότητα στα νεογέννητα στις ΗΠΑ είχε μειωθεί τη δεκαετία του 1990 έπειτα από μια εθνική εκστρατεία για τη βελτίωση της ασφάλειάς τους στη διάρκεια του ύπνου, όμως μετά έμεινε στάσιμη.

To 46% των μαμάδων κάνουν συγκοίμηση και λένε ψέματα γι’ αυτό! Εσείς;

Η έκθεση της AAP συνιστά τα νεογέννητα να κοιμούνται ανάσκελα, σε μια σκληρή επιφάνεια στην κούνια τους, τυλιγμένα με ένα καλά τεντωμένο σεντόνι. Αντίθετα δεν θα πρέπει μέσα στην κούνια να υπάρχουν κουβέρτες, μαξιλάρια και μαλακά παιχνίδια.

Παράλληλα η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία τονίζει ότι αμέσως μετά τη γέννηση και για τουλάχιστον μία ώρα το νεογέννητο θα πρέπει να είναι σε επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα του, ανεξάρτητα από το αν θηλάζει ή όχι και ανεξαρτήτως από το αν γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική. Με αυτό τον τρόπο το νεογέννητο αισθάνεται πιο ασφαλές, η θερμοκρασία του σώματός του διατηρείται πιο σταθερή, όπως και οι καρδιακοί του παλμοί.

Επίσης φαίνεται ότι ο θηλασμός προσφέρει επιπλέον προστασία εναντία στο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου. Μετά το τάισμα η APP συνιστά το μωρό να μεταφέρεται στην κούνια του.
Τα βρέφη κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου μεταξύ του πρώτου και του τέταρτου μήνα της ζωής τους, όμως νέες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κουβέρτες, τα μαξιλάρια και τα μαλακά παιχνίδια μπορεί να είναι επικίνδυνα και για βρέφη μεγαλύτερα των τεσσάρων μηνών.

Έρευνες έδειξαν επίσης ότι ο ύπνος ανάσκελα μείωσε κατά 53% τα ποσοστά αιφνίδιου θανάτου από το 1992 ως το 2001.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τα παιδιά “πρέπει να κοιμούνται με τους γονείς μέχρι τα πέντε τους”

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς για τη συγκοίμηση με τα παιδιά τους