Πολλές θηλάζουσες μητέρες υποφέρουν κάποια στιγμή από πυρετούς που μπορεί να διαρκέσουν και πολλές μέρες. Σχεδόν όλες αναρωτιούνται αν μπορούν να θηλάσουν όταν έχουν πυρετό και αν αυτό μπορεί να είναι κακό για την υγεία του βρέφους. Ο θηλασμός δεν πρέπει να διακόπτεται ακόμα και όταν η θηλάζουσα μητέρα έχει πυρετό. Η διακοπή του θηλασμού για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να κάνει το βρέφος να χάσει τη σειρά του, να ξεσυνηθίσει δηλαδή, με αποτέλεσμα να χαθεί αυτή η πολύτιμη ευκαιρία. Ας μην ξεχνάμε ότι διακόπτοντας τον θηλασμός σταδιακά μειώνεται και η ποσότητα του μητρικού γάλακτος που παράγει η θηλάζουσα μητέρα.
Στην περίπτωση που η μητέρα υποφέρει από μια ιογενή λοίμωξη ή από κάποια ίωση και ανησυχεί ότι θα κολλήσει το βρέφος, μπορεί να φορέσει μια μάσκα, να φροντίσει την υγιεινή των χεριών και του δέρματός της σε σύνολο αφού οι ιοί μεταδίδονται ακόμα και με την επαφή με το δέρμα, αλλά σε καμία περίπτωση να μην διακόψει τον θηλασμό. Ο θηλασμός χαρίζει στο βρέφος αντισώματα που κανένα γάλα φόρμουλα δεν μπορεί να του προσφέρει. Από την άλλη πλευρά, το βρέφος από τη στιγμή που είναι στον ίδιο χώρο με τη μητέρα, έχει εκτεθεί στον ιό που εκείνη έχει. Συνεπώς ο θηλασμός μόνο προστατευτικά λειτουργεί για το βρέφος.
Η εξάντληση που συνεπάγεται ο πυρετός, είναι δυνατόν να κάνει τη θηλάζουσα μητέρα να μην αντέχει σωματικά να θηλάσει το μωρό της. Σε μια τέτοια περίπτωση η θηλάζουσα θα πρέπει να δοκιμάσει να θηλάσει το μωρό ξαπλωμένη ή αν και αυτό είναι αδύνατον, να πάρει το γάλα από το στήθος της με τη βοήθεια ενός θηλάστρου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει για την αποφυγή της μαστίτιδας που είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και επώδυνη κατάσταση για τη μητέρα.
Τέλος, αν η μητέρα είναι σε φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσει τον πυρετό της, καλό είναι να συμβουλευθεί τον γιατρό της για το αν μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει. Τα κοινά φάρμακα δεν περνούν στο μητρικό γάλα και δεν βλάπτουν το μωρό. Καλό είναι όμως να αποφασίσει ο γιατρός αν τα φάρμακα αυτά είναι συμβατά με τη συνέχιση του θηλασμού ή όχι.