Οδηγός επιβίωσης για βροχερές ημέρες με παιδιά στο σπίτι

Οδηγός επιβίωσης για βροχερές ημέρες με παιδιά στο σπίτι

βροχερές ημέρες με παιδιά στο σπίτι

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της επιστροφής στο σχολείο αλλά και της πρώτης επιδείνωσης του καιρού.
Τα πρωτοβρόχια είναι πλέον γεγονός και τα παιδιά αναγκάζονται να “κλειστούν” στο σπίτι.

Πώς θα απασχολήσουμε, λοιπόν, δημιουργικά τα παιδιά στο σπίτι τις μέρες της κακοκαιρίας;

Παντομίμα
Ένα κλασικό αλλά αγαπημένο παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Ζητήστε από το παιδί να διαλέξει, ανάλογα με την ηλικία του, μια λέξη ή μία ταινία και να προσπαθήσει να σας την περιγράψει με παντομίμα, χωρίς να χρησιμοποιεί την ομιλία.

Κρυμμένος θησαυρός
Δημιουργήστε μια σειρά γρίφων/αινιγμάτων, που θα συνδέονται μεταξύ τους και θα καταλήγουν στην ανακάλυψη ενός “θησαυρού”. Για τις ανάγκες του παιχνιδιού, χρησιμοποιήστε ιδέες από τη  σχολική ύλη του παιδιού αλλά και από τις καθημερινές του εμπειρίες στους χώρους του σπιτιού σας.

Δημιουργία παραμυθιού 
Διαβάστε τις πρώτες σελίδες ενός γνωστού και αγαπημένου στο παιδί παραμυθιού. Πριν προχωρήσετε στην ανάγνωση της αναμενόμενης πλοκής της ιστορίας, παρακινήστε το παιδί να φανταστεί εναλλακτική εξέλιξη για τους ήρωες παραμυθιού. Αυτό το παιχνίδι θα εξασκήσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά σας!

Μαγειρική
Τα παιδιά αγαπούν τη συμμετοχή στις δουλειές των ενηλίκων, γι’ αυτό η ενασχόληση με την κουζίνα είναι κάτι που τα γοητεύει. Διαλέξτε μια εύκολη αλλά και νόστιμη συνταγή και μετά ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει . Ενδεικτικά και ανάλογα με την ηλικία του, ζητήστε του να σας διαβάζει τη συνταγή βήμα-βήμα και να σας καθοδηγεί, να συγκεντρώσει τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας, να πλύνει τα λαχανικά και φυσικά να δοκιμάσει  το αποτέλεσμα!!!

Χειροτεχνίες
Πάσης φύσεως κατασκευή από πολύχρωμα νήματα, χαρτιά ή πλαστελίνες, θα ξετρελάνει τα παιδιά και ιδιαίτερα τα μικρότερης ηλικίας παιδιά. Για τις πρώτες προσπάθειες, μπορείτε προμηθευτείτε ένα βιβλίο με ιδέες και χειροτεχνίες.

Παζλ και 3D κατασκευές.
Περάστε την ώρα σας φτιάχνοντας πάζλ ή συναρμολογώντας μία τρισδιάστατη κατασκευή. Τα παζλ οξύνουν την παρατηρητικότητα και τις συνδυαστικές δεξιότητες των παιδιών.

Μουσική και χορός
Τα παιδιά αγαπούν την κίνηση, οπότε ο χορός είναι ένα περίφημο υποκατάστατο του παιχνιδιού στην αυλή για τις βροχερές μέρες. Βάλτε χορευτική μουσική και κάντε πάρτι στο σπίτι σας!  Τα θρυλικά κομμάτια της ντίσκο είναι εξαιρετική πρόταση.

Bowling
Συγκεντρώστε πλαστικά μπουκάλια νερού και γεμίστε μέχρι με τη μέση με άμμο. Στήστε τις αυτοσχέδιες “κορίνες” στο τέλος ενός διαδρόμου του σπιτιού. Παίξτε bowling χρησιμοποιώντας λαστιχένιες μπάλες ή μπαλάκια του τένις.

Παιχνίδια με γράμματα και λέξεις
Πείτε μια συλλαβή και ζητήστε από τo παιδί να σκεφτεί λέξεις που να ξεκινούν με αυτή. Εναλλακτικά, πείτε μια λέξη και ζητήστε από το παιδί  να βρει μια νέα λέξη που να ξεκινά από το τελευταίο της γράμμα. Με τα πιο μεγάλα παιδιά που ξέρουν γραφή, μπορείτε να παίξετε και το κλασικό “πρόσωπο, ζώο ή πράγμα”.

Πηγή: mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

9 δραστηριότητες που θα το απομακρύνουν από την τηλεόραση

Απλές και έξυπνες δραστηριότητες για βρέφη από 0-6 μηνών