Εγκυμοσύνη: Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η έγκυος ανά μήνα κύησης

Εγκυμοσύνη: Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η έγκυος ανά μήνα κύησης

Εγκυμοσύνη στο κρεβάτι

Υπάρχουν συγκεκριμένα προειδοποιητικά συμπτώματα και σημεία τα οποία υποψιάζουν μία γυναίκα για ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Μπορεί να ποικίλλουν και να εμφανίζονται με διαφορετική ένταση σε κάθε περίπτωση, γεγονός που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ορμονικό προφίλ της γυναίκας.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα και προειδοποιητικά σημεία που θέτουν την υποψία εγκυμοσύνης

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Παρακάτω, αναλύονται τα γενικά συμπτώματα που έχει μία έγκυος γυναίκα στην αρχή της εγκυμοσύνης (κατά κύριο λόγο τον πρώτο μήνα), η οποία διευκρινίζεται ότι μπορεί να μην εμφανίζει το σύνολο, αλλά μερικά μόνο από αυτά. Επιπλέον, αρκετές φορές είναι δυνατόν να απουσιάζουν εντελώς τα τυπικά συμπτώματα (περίπου στο ένα τέταρτο των εγκύων) που αφορούν μία εγκυμοσύνη και η γυναίκα να υποψιαστεί ότι είναι έγκυος μόνο από την καθυστέρηση στον κύκλο της.

Αρκετές φορές, είναι δυνατή η εμφάνιση συμπτωμάτων από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της σύλληψης. Μερικά τέτοια πρώιμα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

Κράμπες χαμηλά στην περιοχή της κοιλιάς, οι οποίες μπορεί να μιμούνται ενοχλήματα της περιόδου και συμπίπτουν συνήθως χρονικά με την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου μέσα στη μήτρα. Το τελευταίο γεγονός μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια αίματος με τη μορφή κηλίδων, οπότε εμφανίζεται χρονικά σε περίπου δύο εβδομάδες από την έναρξη της κύησης.

Ακόμη, μπορεί να παρουσιαστεί αιμορραγία που μπορεί να μιμείται την έμμηνο ρύση. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να πραγματοποιείται από τον γυναικολόγο διερεύνηση της αιτίας που υπάρχει αιμορραγία, ώστε να αποκλείονται καταστάσεις επικίνδυνες για την εξέλιξη της κύησης, αλλά και για την υγεία της γυναίκας.

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος, η οποία διαπιστώνεται κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες της κύησης.

Έντονη λαχτάρα για φαγητό και αλλαγές στην όσφρηση. Η αυξημένη όρεξη μπορεί να αφορά συγκεκριμένα φαγητά και η μυρωδιά τους και μόνο μπορεί να είναι αρκετή, ώστε να αυξήσει την όρεξη της εγκύου. Άλλοτε, πάλι μπορεί να παρατηρηθεί αποστροφή για συγκεκριμένα φαγητά, η οποία μπορεί να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τις περισσότερες φορές παρατηρούνται αίσθημα κόπωσης (ήδη από την πρώτη εβδομάδα μετά τη σύλληψη), λόγω των αυξημένων επίπεδων προγεστερόνης, καθώς επίσης ζάλη και λιποθυμία.

Πρωϊνή αδιαθεσία με την έννοια της ναυτίας (από τις πρώτες 2 με 8 εβδομάδες της κύησης). Αν και η ναυτία είναι εντονότερη το πρωΐ, εντούτοις είναι δυνατόν να παρατηρείται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και είναι γενικά εντονότερη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ημικρανίες

Πόνοι στην πλάτη

Αίσθημα ευαισθησίας και πρήξιμο στο στήθος, κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες της κύησης.

Συχνοουρία, που εμφανίζεται μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων κύησης και οφείλεται στην πίεση της ουροδόχου κύστης από τη συνεχώς διογκούμενη μήτρα

Σκούρο χρώμα των θηλών και στο δέρμα γύρω από αυτές, αλλά και αυξημένη ευαισθησία αυτών με την πίεση

Εναλλαγές του συναισθήματος και γενικά αλλαγές στη διάθεση και γενικότερα στην ψυχολογία της γυναίκας, στο πλαίσιο των ορμονικών μεταβολών (μεγάλη αύξηση στην παραγωγή ορμονών)

Το χαρακτηριστικότερο προειδοποιητικό σημείο για μία κύηση είναι η απουσία έμμηνου ρύσης. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι δυνατή η εμφάνιση περιόδου συνήθως με μικρότερη από το κανονικό ποσότητα αίματος. Αυτό είναι περισσότερο σύνηθες σε γυναίκες με μη σταθερό κύκλο.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα ανάλογα με τον μήνα κύησης

Αφού έχει πια διαγνωστεί η εγκυμοσύνη, η έγκυος γυναίκα βιώνει μία σειρά συμπτωμάτων, που άλλοτε διαφοροποιούνται ανάλογα με τον μήνα της κύησης και άλλοτε εξελίσσονται προοδευτικά καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δεύτερος μήνας κύησης: παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω και συχνά παρατηρούνται ταχυκαρδίες

Τρίτος μήνας κύησης: εξακολουθούν να εμφανίζονται με ιδιαίτερη ένταση τα παραπάνω συμπτώματα, όπως είναι η ναυτία και το αίσθημα ζάλης. Επιπλέον, είναι το χρονικό διάστημα της εγκυμοσύνης κατά το οποίο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για αποβολή. Στην τελευταία περίπτωση, είναι δυνατόν να παρατηρηθούν σχετικά συμπτώματα και σημεία (π.χ. αιμορραγία, πόνος).

Τέταρτος μήνας κύησης: Η κοιλιά της εγκύου μεγαλώνει και αρχίζει πλέον να είναι εμφανής, ενώ το βάρος της αυξάνεται. Παρατηρείται ύφεση της ναυτίας, ενώ άλλα συμπτώματα που αφορούν την εμφάνιση των θηλών και τη δυσκοιλιότητα εξακολουθούν να επιμένουν. Ταυτόχρονα, κάνουν την εμφάνισή τους άλλα συμπτώματα που σχετίζονται κυρίως με την προοδευτική ανάπτυξη του εμβρύου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δύσπνοια. Τέλος, μπορεί να παρατηρηθούν ρινορραγία ή αιμορραγία από τα ούλα, καθώς και αίσθημα ζάλης.

Πέμπτος μήνας κύησης: Η έγκυος αρχίζει πια να αισθάνεται κινήσεις του εμβρύου, οι οποίες περιγράφονται σαν ήπιες εντερικές κινήσεις ή σαν κινήσεις πεταλούδας και φτερουγίσματα και στο στομάχι. Οι μαστοί διογκώνονται υπερβολικά, ενώ αρκετά συμπτώματα από τους προηγούμενους μήνες εξακολουθούν να παρατηρούνται (όπως πεπτικά ενοχλήματα αιμορραγίες από τη μύτη και τα ούλα, λιποθυμική τάση) και άλλα να βελτιώνονται (όπως η συχνοουρία).

Έκτος μήνας κύησης: Αρχίζει να παράγεται το πρωτόγαλα, ενώ η μήτρα μπορεί να κάνει κατάλληλες συσπάσεις στο πλαίσιο προετοιμασίας για τη διαδικασία τοκετού.

Έβδομος μήνας κύησης: Το αίσθημα ζάλης αρχίζει να μειώνεται, ενώ η μήτρα διογκώνεται αρκετά

Όγδοος μήνας κύησης: Αρχίζουν να γίνονται εμφανή σημάδια της εγκυμοσύνης στο σώμα της γυναίκας, ενώ η ίδια έχει έντονη συμπτωματολογία που σχετίζεται με τη μετακίνηση της μήτρας προς τα πίσω. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στη μετακίνηση, ενώ υποφέρει από αίσθημα κόπωσης. Στην κοιλιά μπορεί να εμφανιστούν ραγάδες και στα πόδια φλεβίτιδα.

Ένατος μήνας κύησης: Τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τον όγδοο μήνα γίνονται όλο και πιο έντονα και ενοχλητικά για την έγκυο, η οποία δυσκολεύεται ακόμα και να κοιμηθεί. Ανάλογα με το αν το έμβρυο έχει μετακινηθεί ή όχι χαμηλά μέσα στην πύελο κατά το τέλος της εγκυμοσύνης, τα συμπτώματα, όπως η δύσπνοια και η δυσκοιλιότητα, βελτιώνονται ή εξακολουθούν με την ίδια ένταση αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση, μάλιστα, μπορεί να εμφανιστεί και πάλι ενοχλητική συχνοουρία. Επιπλέον, λίγες εβδομάδες πριν τον τοκετό, ο τράχηλος του κόλπου αρχίζει να διαστέλλεται, οπότε η έγκυος αισθάνεται έντονο πόνο.

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος στη φυσιολογία του γυναικείου οργανισμού με ιδιαίτερες σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η υποστήριξη της εγκύου από την οικογένειά της ή και από ειδικούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται και να εξασφαλίζεται η ομαλή πορεία της κύησης.

Πηγή: Med24.gr

Το διαβάσαμε στο: Enallaktikidrasi.com