Ήταν Δευτέρα πρωί, ημέρα με καύσωνα στην Αθήνα. Ευτυχώς το ραντεβού μας ήταν νωρίς, όχι τόσο όμως που να μη σε πνίγει η ζέστη. Χτύπησα το κουδούνι του All4Baby και μόλις άνοιξε η πόρτα, αισθάνθηκα σαν στο σπίτι μου.
Ίσως να ήταν οι μεγάλες μαξιλάρες πουφ πάνω στο ξύλινο πάτωμα που φαίνονταν από την είσοδο κιόλας. Ίσως το air-condition που έκανε δροσιά. Ίσως το χαμόγελο της κυρίας Γεωργίας Λεζέ καθώς άνοιγε την πόρτα, κρατώντας στα χέρια της την 6 μηνών κόρη της. Δεν είμαι σίγουρος.
Καθώς συστηνόμασταν, μου ζήτησε να βγάλω τα παπούτσια μου όσο θα βρισκόμουν εκεί, μιας και ο χώρος φιλοξενεί και μωρά. “Σε λίγο θα έρθουν οι πρώτες μητέρες με τα μωρά τους για τη συνάντηση ‘γιόγκα για εγκύους’ που έχουμε”, άκουσα μια φωνή να μου λέει. Ήταν της κυρίας Νάνσυ Σταμπέλου, συνεργάτιδας της κας Λεζέ, η οποία ετοίμαζε το χώρο και εκείνη την ώρα χαμήλωνε τον ήχο από το laptop της που έπαιζε μουσική από το ραδιόφωνο του babyradio. Γέλασα! Κατάλαβα, όμως, ότι θα έπρεπε να μεταφερθούμε στο δωμάτιο λίγο πιο μέσα άμεσα.
Ο σκοπός της συνάντησής μας ήταν ενημέρωση και συνεργασία στα πλαίσιο της ημερίδας με τίτλο “Τα πάντα για την μητέρα και το μωρό“, που οργανώνουν για τις 12 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Είχαμε ήδη ανταλλάξει 2-3 emails και από αυτές τις επικοινωνίες είχα ήδη καταλάβει ότι οι στόχοι και οι προσεγγίσεις μας όσον αφορά στην προσφορά στη νέα μητέρα και γενικότερα στη ζωή ταίριαζαν.
Αν και η συνάντηση δεν είχε χαρακτήρα συνέντευξης, χάρηκα όταν η κα Λεζέ συμφώνησε να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις που όλοι έχουμε σχετικά με τη μαία, τη σημασία της και την προσφορά της σε μια μητέρα, μιας και “για μια γυναίκα που γεννάει, η μαία είναι σαν την καλύτερή της φίλη στην αίθουσα τοκετού”.
1Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη μαιευτική; Πότε ήταν η πρώτη σας εμπειρία σε τοκετό;
Έχουμε οικογενειακή παράδοση στη μαιευτική και μέσω της μητέρας μου και της οικογένειάς μου είχα την τύχη να βρεθώ σε μαιευτήριο και να δω πού και πώς εργάζονται από τότε που ήμουν 16 χρονών. Παρ’ όλα αυτά, ενώ οι καθηγητές μου με προέτρεπαν να γίνω δικηγόρος ή κάτι σχετικό, μιας και ήμουν πολύ καλή μαθήτρια, εγώ επέλεξα να δώσω Πανελλήνιες και να δηλώσω μόνο τη μαιευτική Αθηνών και Θεσσαλονίκης στο μηχανογραφικό μου. Είχα ήδη κατασταλάξει ότι θέλω στη ζωή μου να δίνω στις γυναίκες χαρά, φροντίδα και δύναμη…
2Ξεκινήσατε τη μαιευτική στο Λονδίνο. Πώς αντιμετωπίζουν μια μαία στην Αγγλία και ποιες οι διαφορές με την Ελλάδα;
Στο εξωτερικό μια μαία έχει άλλη θέση από αυτή που έχει στην Ελλάδα. Τα πράγματα δεν είναι εξαιρετικά διαφορετικά από εδώ, παρ’ όλα αυτά το επίπεδο της Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία και η πληροφόρηση που έχει η μητέρα είναι άλλου επιπέδου.
Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι η μαία βοηθάει τη γυναίκα, όχι το γιατρό. Παρακολουθεί τη γυναίκα και το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού και είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία με το γιατρό. Ο γιατρός ελέγχει και παρεμβαίνει στον τοκετό όταν χρειαστεί. Όμως σε φυσιολογικό τοκετό, η μαία ξεγεννάει, όχι ο γιατρός,. Η μαιευτική είναι η ιατρική της πρόληψης και όχι της αντιμετώπισης.
3Πώς συνδυάστηκε η επιστροφή σας στην Ελλάδα με αυτό που σας ώθησε να ανοίξετε το δικό σας Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας, το All4Baby;
Επέστρεψα στην Ελλάδα για προσωπικούς λόγους και με την επιστροφή μου ξεκίνησα εκ νέου ως βοηθός, αρχικά, της μητέρας μου. Είδα όμως ότι η Ιδιωτική Υγεία στην Ελλάδα δεν παρέχει ούτε το ένα εικοστό από όσα παρέχει η δωρεάν υγεία στο εξωτερικό και θέλησα να το αλλάξω αυτό. Στην Ελλάδα οι αναίτιες ιατρογενείς παρεμβάσεις (όπως οι καισαρικές τομές) είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό και θέλησα να βοηθήσω τις γυναίκες να βρουν την πραγματική τους αλήθεια. Να έχουν μια επιστημονική ενημέρωση και τη δική τους επιλογή για τον τοκετό τους, όπως και βιώσιμες λύσεις για το θηλασμό. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να πιστέψουν στον εαυτό τους και όχι να αφήνονται στις επιλογές υπολοίπων, να μην τις κοροϊδεύουν.
4Είστε υπέρμαχος του φυσικού και φυσιολογικού τοκετού. Τι είναι φυσικός τοκετός και σε τι διαφέρει από τον φυσιολογικό;
Ο φυσικός τοκετός είναι ο τοκετός χωρίς φάρμακα. Είναι ο τοκετός που μπορεί να γίνει και στο σπίτι. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι αυτός που γίνεται με πρόκληση, ιατρική παρέμβαση για την αποπεράτωσή του ή για λόγους ασφάλειας ή χρήση φαρμακευτικής αναλγησίας (π.χ. επισκληρίδιος).
5Είναι ο φυσικός τοκετός για όλες τις γυναίκες;
Ναι, εκτός από όσες έχουν ενδείξεις για το αντίθετο. Δηλαδή 8 στις 10 γυναίκες μπορούν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό. Μία περίπτωση στις 10 διαγιγνώσκεται πριν από τον τοκετό ότι χρειάζεται καισαρική και 1 στις 10 υπάρχει ανάγκη για καισαρική ενώ βρίσκεται ήδη σε τοκετό. Γενικά 6 στις 10 περιπτώσεις γίνονται με φυσικό τοκετό.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι ο φυσικός τοκετός είναι και ο πιο ανώδυνος. Δεν υπάρχει ανώδυνος τοκετός και η ίδια η φύση θέλει εμάς τις γυναίκες να βάζουμε δύναμη για να γεννηθεί το μωρό. Ο πιο ανώδυνος, όμως, συγκριτικά είναι ο φυσικός τρόπος. Στην καισαρική τομή υπάρχουν οι πόνοι στη γυναίκα μετά, οι οποίοι δεν υπάρχουν στο φυσικό τοκετό, καθώς μετά την γέννηση του μωρού τα ενοχλήματα παύουν. Αυτοί μάλιστα οι πόνοι της καισαρικής είναι που δεν επιτρέπουν στη γυναίκα να έχει την αυτονομία και την άνεσή που χρειάζεται ώστε να αναπτύξει τις δεξιότητες μητρότητας, να αφοσιωθεί στο μωρό της τις πρώτες ημέρες που το έχει ανάγκη.
6Τι προτείνετε στις γυναίκες που ο γιατρός τους προτιμάει την καισαρική ακόμα κι όταν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι;
Ξεκάθαρα προτείνω το δεδομένο ότι θα γεννήσουν οι ίδιες και όχι κάποιος άλλος και οι ίδιες θα πρέπει να αποφασίσουν για τον εαυτό τους. Χρειάζεται να γνωρίζουν τα επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα ώστε να μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Ο ρόλος της μαίας είναι να ενημερώσει και να προετοιμάσει τις γυναίκες για την ημέρα του τοκετού, ώστε να γνωρίζουν ό,τι χρειάζεται. Φυσικά η ενημέρωση συμπεριλαμβάνει και το πότε είναι σημαντική η καισαρική.
Η κάθε γυναίκα χρειάζεται να επιλέξει η ίδια τον γιατρό της, όπως και να επιλέξει η ίδια και τη μαία της. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα να ξέρει και να επιλέγει μια γυναίκα τη μαία της. Η μαία είναι ο άνθρωπος που μια γυναίκα στον τοκετό στρέφεται και λαμβάνει στήριξη, καθοδήγηση και συναισθηματική προστασία. Η μαία θα τη βοηθήσει στη γέννα της σε φυσιολογικές συνθήκες και όχι ο γιατρός.
7Πολλοί ιατροί όμως προτιμούν να έχουν τη δική τους ομάδα, τα εργαλεία που οι ίδιοι γνωρίζουν και στο χώρο/μαιευτήριο που οι ίδιοι επιλέγουν.
Αυτό το θεωρώ πολύ αναχρονιστικό. Ο καλός γιατρός είναι αυτός που μπορεί να λειτουργήσει σε όλες τις συνθήκες και φυσικά αυτού του οποίου οι σκοποί είναι ανιδιοτελείς σε σχέση με τον τρόπο τοκετού.Σημαντικό είναι η ομάδα να έχει κοινό τρόπο σκέψης. Γι αυτό και δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ με κάποιον ο οποίος έχει στόχο την καισαρική και όχι τη βοήθεια της γυναίκας.
8Πότε ξεκινάτε να προετοιμάζετε μια γυναίκα για τον τοκετό και γιατί μια γυναίκα να επιλέξει τη δική της μαία;
Από την 20ή εβδομάδα και μετά την εξέταση β’ επιπέδου είναι σημαντικό μια γυναίκα να αναζητήσει τη μαία της. Η μαία είναι σαν την καλύτερή της φίλη στην αίθουσα τοκετού και θα πρέπει να έχει τους ίδιους στόχους με εκείνη.
9Είστε μητέρα δύο μικρών παιδιών, έχετε το δικό σας Κέντρο και σας καλούν συνεχώς και όλες τις ώρες σε τοκετούς. Πώς καταφέρνετε να τα συνδυάσετε όλα αυτά στην καθημερινότητά σας;
Έχω έναν πανάξιο και λατρεμένο σύζυγο και τον καλύτερο πατέρα, που με βοηθάει πάρα πολύ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η σχέση μας πήγε σε άλλο επίπεδο από τότε που αποκτήσαμε τα παιδιά μας, πολύ προς το καλύτερο…
10Πώς βοηθάτε τις μέλλουσες μητέρες στο All4Baby; Τι υπηρεσίες παρέχετε;
Στο κέντρο μαιευτικής φροντίδας All4Baby δημιουργούμε και εκπληρώνουμε την επιλογή και ανάγκη της κάθε μαμάς στην αρχή της μητρότητας. Η νέα μανούλα μπορεί να μας επιλέξει για να ενημερωθεί και να προετοιμαστεί για την μητρότητα με μαθήματα τοκετού, θηλασμού , φροντίδας μωρού και Yoga για εγκύους. Μπορεί να μας επιλέξει για την υποστήριξη της στον φυσιολογικό τοκετό, σπίτι ή στο μαιευτήριο, και την εξειδικευμένη βοήθεια που προσφέρουμε στο θηλασμό. Για οποιαδήποτε πρόβλημα σχετικά με τον ύπνο του μωρού της, την διαπαιδαγώγηση του παιδιού αργότερα ή την γενικότερη εκπαίδευσή σε θέματα γονεϊκότητας όπως η ενημέρωση από παιδίατρο, ειδικό ψυχικής υγείας, διατροφολόγο, πρώτο βοηθό κ.λ.π.
Τέλος και πολύ σημαντικό είναι οι ομάδες νέων μαμάδων που διοργανώνονται μετά τον τοκετό για την υποστήριξη της νέας μαμάς και συνδυάζονται με διδασκαλία στο βρεφικό μασάζ και αλληλεπίδραση με άλλες μανούλες. Γιατί στο All4Baby όλες είμαστε μανούλες και ξέρουμε πως είναι και τι μπορεί να βοηθήσει. Στο all4baby θα βρεις τον δικό σου σύμμαχο στην μητρότητα!
11Ερώτηση από τη 10χρονη Δανάη: Έχει μια μαία τη δική της μαία στους τοκετούς της;
Αμέ! Εγώ είχα 2 μαίες στους τοκετούς μου. Είχα τη μητέρα μου μεν, αλλά η διαίσθησή μου μου έλεγε ότι πρέπει να έχω και μια άλλη και πολύ καλά έκανα. Και οι δύο μου τοκετοί ήταν φυσιολογικοί και δύσκολοι, όχι φυσικοί. Ήθελα να ήταν φυσικοί, αλλά δεν ήθελαν τα παιδιά μου… Ο πρώτος μου τοκετός ήταν πολύ δύσκολος και ευτυχώς που ακολούθησα τη διαίσθησή μου και είχα και δεύτερη μαία τότε, μια εκπληκτική επαγγελματία. Επειδή ήταν δύσκολος ο τοκετός μου η μητέρα μου, λόγω του ότι ήταν μητέρα μου, δεν άντεχε να με βλέπει να πονάω. Η άλλη μαία, όμως, με βοήθησε πραγματικά να ξεπεράσω τους πόνους μου και να συνεχίζω. Ήταν πολύ δύσκολος τοκετός!
Διαβάστε ακόμα:
11 λόγοι να αποφύγεις την πιπίλα και πώς να τη χρησιμοποιήσεις με ασφάλεια