Ναι, είναι αλήθεια πως ένας μπαμπάς δεν μπορεί ο ίδιος να θηλάσει, ωστόσο μπορεί ενεργά να επηρεάσει τη σύντροφό του σχετικά με την επιλογή και την πορεία του θηλασμού. Η στάση του πατέρα έναντι του θηλασμού και η υποστήριξή του είναι ο δεύτερος συχνότερος λόγος για τον οποίο οι μητέρες συνεχίζουν ή όχι το θηλασμό. Οι έρευνες δείχνουν πως, όταν και ο μπαμπάς μοιράζεται τις ίδιες αντιλήψεις, προσδοκίες και στόχους σχετικά με το θηλασμό, αυτός πάει καλύτερα και κρατά περισσότερο. Η στάση του πατέρα είναι τόσο σημαντική ώστε μητέρες με μη υποστηρικτικό σύζυγο εγκαταλείπουν το θηλασμό με την πρώτη δυσκολία.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 12 Οκτωβρίου στην ημερίδα “Τα πάντα για την μητέρα και το μωρό” θα έχεις την ευκαιρία να πάρεις όσες πληροφορίες χρειάζεσαι για τον μητρικό θηλασμό και όχι μόνο.
Μπαμπάδες, υπάρχουν πολύ τρόποι να επηρεάσετε θετικά το θηλασμό. Εμείς σας προτείνουμε:
- Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό, ενημερωθείτε μαζί με τη σύζυγό σας για το θηλασμό και όλη τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται έτσι ώστε να έχετε την πλήρη εικόνα του.
- Η μαμά χρειάζεται στήριξη από όλους όσοι την περιβάλλουν. Ειδικά για κάτι που απαιτεί τόσο χρόνο και κόπο όπως η φροντίδα ενός μωρού. Θέλει να σας νιώθει δίπλα της να την ακούτε με κατανόηση σχετικά με τις ανησυχίες και αμφιβολίες που μπορεί να αισθάνεται. Δεν έχει ανάγκη την κριτική ή την εύκολη λύση, αλλά την έμπρακτη παρουσία σας στη ζωή της νέας οικογένειας. Να θυμάστε πως είναι η πρώτη που κουράζεται και ίσως ταλαιπωρείται, όμως στόχος της είναι να δώσει το καλύτερο στο μωρό σας! Αξίζει να της θυμίζετε όσα έχετε μάθει μαζί και όσα ίσως η ίδια δεν βλέπει να είναι προφανή.
- Η μαμά, θηλάζουσα ή όχι, έχει ανάγκη από φροντίδα. Αναλάβετε εσείς τις οικιακές εργασίες, τις υποχρεώσεις και επισκέψεις. Η ίδια πρέπει να είναι αφοσιωμένη στο έργο της. Δεν έχει χρόνο για οικιακές εργασίες, κοινωνικοποίηση ή άλλες υποχρεώσεις. Χρειάζεται να την προστατεύετε από ό,τι την ταράζει και διασπά τη γαλήνη της. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να την απομονώσετε αλλά να την προστατεύετε από αυτά που δεν είναι απαραίτητα ή μπορεί να αποδειχτούν ενοχλητικά.
- Το μωρό που θηλάζει μπορεί πολλές φορές να σε καθηλώσει, ειδικά τον πρώτο καιρό, για μεγάλο χρονικό διάστημα στην καρέκλα, μέχρι να ολοκληρώσει το γεύμα του και να κοιμηθεί. Είναι σχεδόν αδύνατο η μαμά να εξυπηρετήσει σε δόκιμο χρόνο μόνη της την ανάγκη της σε νερό και τροφή. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να της προσφέρετε λίγο νερό ή ρόφημα ή ένα σνακ κατά τη διάρκεια εκείνων των ωρών κατά τις οποίες δεν μπορεί να μετακινηθεί.
- Δείξτε υπομονή και συγκρατήστε τον εκνευρισμό σας. Η ζωή στο σπίτι έχει αλλάξει για όλους αλλά σίγουρα έχει και κάποιες πολύ όμορφες στιγμές που δεν θα αλλάζατε με τίποτα. Μην αφήνετε τις εντάσεις να εξελίσσονται. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και σε λίγο καιρό να είστε βέβαιος πως τα πράγματα θα είναι πολύ πιο απλά.
- Προσπαθήστε κι εσείς να συμβάλετε στη φροντίδα του μωρού σας. Αλλάξτε του μια πάνα, κάντε το ένα μπανάκι μαζί με τη μαμά, λίγο μασαζάκι , αλλάξτε του ρουχαλάκια και προσπαθήστε να το διασκεδάσετε ή να το κοιμίσετε. Αυτό θα σας δημιουργήσει την ευκαιρία της επικοινωνίας και θα σας κάνει να αισθάνεστε πολύ ωραία. Έτσι έστω και για λίγο η μαμά θα μπορεί να ασχοληθεί με τη δική της ξεκούραση, προσωπική φροντίδα και ενδυνάμωση.
Μην ξεχνάτε ότι κάθε βοήθεια είναι πολύ σημαντική και μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μη διστάζετε να συμμετέχετε στο θηλασμό. Με τις δικές σας πράξεις χτίζετε μια ακόμη πιο δυνατή σχέση με τη μαμά και το μωρό και δημιουργείτε γερά θεμέλια για τη δική σας οικογένεια.