Οδηγίες θηλασμού για τις 40 πρώτες μέρες

Οδηγίες θηλασμού για τις 40 πρώτες μέρες

Και όμως: Ο μητρικός θηλασμός σώζει την μητέρα, το μωρό και την οικονομία!

Απο την Αννα Πατσούρου, Παιδίατρο Σύμβουλο θηλασμού IBCLC

Οι παρακάτω οδηγίες ισχύουν για υγιή τελειόμηνα νεογέννητα. Αν το μωρό σας είναι πρόωρο, χαμηλού βάρους γέννησης ή άρρωστο ισχύουν γενικώς τα ίδια, μόνο που ίσως χρειαστείτε βοήθεια για να το κάνετε να πιάσει σωστά και να θηλάσει για ώρα. Επίσης, εάν δεν είναι το πρώτο μωρό που θηλάζετε αποκλειστικά, οι ώρες θηλασμού θα είναι πολύ λιγότερες. Για οποιαδήποτε βοήθεια απευθυνθείτε στο Ιατρείο, στο Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδας (La Leche League) ή σε πιστοποιημένες Συμβούλους Θηλασμού και Γαλουχίας.

ΧΡΥΣΟ βραβείο στην κατηγορία «Top Branded Export Product 2016» για την εταιρία που μεγάλωσε χιλιάδες μωρά στη χώρα μας!

[babyPostAd]A. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

« Βάλτε το μωρό να θηλάσει το συντομότερο δυνατόν μετά τον τοκετό.

« Θηλάστε αποκλειστικά. Μη δίνετε συμπλήρωμα, τσάι, νερό ή πιπίλα τουλάχιστον για τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του μωρού.

« Θηλάστε πολύ συχνά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό θα περνά περισσότερες από 18 ώρες το 24ωρο θηλάζοντας, ώσπου να σαραντίσει. Κάτι τέτοιο είναι τελείως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Πρακτικά δε θα προλαβαίνετε να κάνετε τίποτα άλλο ώσπου το μωρό σας να σαραντίσει. Όποτε το μωρό ψάχνει με το στόμα, βάζει τα χέρια στο στόμα ή κλαίει βάλτε το αμέσως στο στήθος, ακόμα κι αν θήλαζε ακατάπαυστα για 3 ώρες μέχρι πριν από 5 λεπτά.

« Πρέπει να το ξυπνάτε ώσπου το μωρό να γίνει 2 εβδομάδων και να έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης και 200 γρ. επιπλέον και να κάνει τσίσα 8 φορές το 24ωρο. Ξυπνήστε ανά 2 ώρες από την έναρξη του προηγούμενου θηλασμού κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανά 3 ώρες την νύχτα και θηλάστε το. Αφού γίνουν τα παραπάνω, σταματήστε να το ξυπνάτε τη νύχτα και αν δεν ξυπνά μόνο του, ξυπνήστε το ανά 3ώρο την ημέρα.

« Θηλάστε σε κάθε γεύμα από ένα στήθος μόνο. Μην αλλάζετε στήθος όταν το μωρό θηλάζει καλά ή/και το ακούτε να καταπίνει, ακόμη κι αν έχουν περάσει τα πρώτα 10 λεπτά που σας είπαν (λανθασμένα) ότι είναι χρόνος για αλλαγή. Αν το μωρό γκρινιάζει ή χάσει το ενδιαφέρον του μπορείτε να το βάλετε να θηλάσει στο άλλο στήθος, ειδικά κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες της ζωής του. Αλλιώς, ολοκληρώνετε το θηλασμό από το ίδιο στήθος. Όταν το μωρό κοιμηθεί βαθιά και ξυπνήσει, τότε αλλάζετε στήθος.

« Έχω αρκετό γάλα; Εκτός του να ακούτε το μωρό να καταπίνει, να φαίνεται ικανοποιημένο και να διψάτε πολύ η ίδια, όταν ένα μωρό χορταίνει έχει 6-8 βρεγμένες (με τσίσα) πάνες το 24ωρο. Επειδή οι πάνες είναι πολύ απορροφητικές και τα τσίσα του μωρού πολύ λίγα, βάζετε μέσα σε κάθε καθαρή πάνα ένα κομμάτι χαρτοπετσέτα. Αν το πιάσετε σε λίγο και είναι βρεγμένο σημαίνει πως το μωρό σας έκανε τσίσα. Επίσης θέλουμε το μωρό τις πρώτες ημέρες της ζωής του να κάνει κακά σε ποσότητα περίπου 4 κουταλιές της σούπας συνολικά το 24ωρο.

Β. ΣΤΑΣΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

« H σωστή στάση θηλασμού είναι ως εξής:

Καθίστε με το μωρό στην αγκαλιά σας. Το σώμα του μωρού πρέπει να είναι ολόκληρο στραμμένο προς το σώμα σας. Η κοιλιά του μωρού να ακουμπά το στομάχι σας. Αυτός που σας κοιτάζει πρέπει να βλέπει την πλάτη του μωρού σας. Πιάνετε το στήθος με το αντίθετο χέρι σας (αρ.χέρι-δεξί στήθος) χωρίς να ακουμπάτε τα δάχτυλά σας στη θηλή ή τη θηλαία άλω (ολόκληρο το σκούρο τμήμα δηλαδή να είναι ελεύθερο). Κουνάτε το στήθος πάνω-κάτω χαϊδεύοντας τα χείλη του μωρού με τη θηλή. Όταν ανοίξει διάπλατα το στόμα του, φέρτε το μωρό πιο κοντά, να πιάσει το στήθος. Πρέπει να έχει στο στόμα του όχι μόνο τη θηλή αλλά και μεγάλο τμήμα γύρω από τη θηλή.

Ο θηλασμός δεν πονά. Αν πονάτε κάτι έχει γίνει λάθος. Πρέπει να βγάλετε το μωρό από το στήθος και να το τοποθετήσετε σωστά. Βγάζετε το μωρό από το στήθος με τον εξής τρόπο: γλιστράτε το μικρό σας δάχτυλο (αριστερό χέρι-δεξί στήθος) στο στόμα του μωρού βαθιά περίπου 3 εκατοστά, ώστε να πιάσει το δάχτυλο σας και να αφήσει την θηλή. Ξανακάνετε την προσπάθεια να το τοποθετήσετε σωστά στο στήθος όσες φορές χρειαστεί για να έχει το μωρό στο στόμα όλη τη θηλή, μεγάλο τμήμα της θηλαίας άλω (το καφέ τμήμα γύρω απ’ τη θηλή), να μην πονάτε, να φαίνεται ικανοποιημένο και να ακούγεται να καταπίνει. Για να θηλάσετε ξαπλωμένη ή σε άλλες στάσεις ζητήστε να σας το δείξουμε.

« Θηλάστε πάντα σε αναπαυτική στάση για σας την ίδια. Υποστηρίζετε το σώμα σας με σκληρά μαξιλάρια κάτω από τα χέρια σας, στον αυχένα κι επάνω στα πόδια σας, ώστε να μην σηκώνετε το βάρος του μωρού, απλώς να το συγκρατείτε σε σωστή στάση. Υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια θηλασμού που βοηθούν πολύ.

Γ. ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

« Μην πλένετε τις θηλές σας με οτιδήποτε. Οι θηλές έχουν το ίδιο δέρμα με τα χείλη μας: όπως δεν τα σαπουνίζετε για να φιλήσετε το μωρό, έτσι δεν χρειάζεται να πλένετε τις θηλές. Ότι τεχνητό κάνετε θα τις ξεράνει και θα σας πονούν. Η μόνη περιποίηση των θηλών είναι να τρέχει επάνω τους νερό καθώς κάνετε μπάνιο ή ντους. Τις άλλες ώρες αφήνετε το γάλα να στεγνώσει επάνω τους μετά το θηλασμό: αυτό τις καθαρίζει με τον πιο σωστό τρόπο.

« Πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά πριν βγείτε από την τουαλέτα. Έτσι θα είναι πάντα καθαρά για να πάρετε το μωρό αγκαλιά και να θηλάσετε αμέσως μόλις ζητήσει.

Δ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

« Κατά τη διάρκεια του θηλασμού επιβάλλεται να πίνετε, κυρίως νερό, ποτέ κάτι ζεστό γιατί μπορεί να πέσει πάνω στο μωρό και να το κάψετε. Πρέπει να πίνετε συνολικά περισσότερα από 3 λίτρα νερό το 24ωρο. Το μωρό δεν παθαίνει τίποτα αν η μητέρα του τρώει ή πίνει την ώρα που θηλάζει.

« Φάτε καλά. Τρώτε τρία καλά μεγάλα γεύματα το 24ωρο (π.χ. για βραδινό όχι ένα μήλο, αλλά φαγητό, ψωμί, τυρί, φρούτο) και 2 ενδιάμεσα μικρότερα (φρούτο, γιαούρτι, αυγόφετες, παγωτό, ξηρούς καρπούς, κ.λ.π.). Είναι απαραίτητα για να ορθοποδήσετε και να αρχίσετε να απολαμβάνετε το μωρό σας ώσπου να σαραντίσετε. Δε θα παχύνετε και είναι ο μόνος τρόπος για να αντέξετε καλύτερα την κούραση των πρώτων εβδομάδων με το καινούριο μωρό. Επιτρέπεται να τρώτε τα πάντα. Παρόλα αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού αποφύγετε να πίνετε γάλα και ανθρακούχα αναψυκτικά. Επίσης, μην πίνετε αλκοόλ ώσπου να σαραντίσετε. Δε χρειάζεται να τρώτε και να πίνετε τίποτα εάν δεν σας αρέσει. Εάν δεν προλαβαίνετε να φάτε στο τραπέζι, τρώτε κλεφτά στα όρθια πάνω απ’ την κατσαρόλα ή τρώτε θηλάζοντας ταυτόχρονα. Οι μητέρες που έχουν δίδυμα και δεν έχουν κανένα χέρι διαθέσιμο στις ατέλειωτες ώρες θηλασμού των πρώτων εβδομάδων, μπορούν να ζητήσουν να τις ταΐζει κάποιος τις ώρες που θηλάζουν.

« Κοιμηθείτε όποτε βρίσκετε την ευκαιρία. Πρέπει να καταφέρνετε να κοιμάστε πάνω από 6 ώρες συνολικά το 24ωρο. Ένας μεσημεριανός ύπνος μαζί με το μωρό, βοηθά πολύ για την ηρεμία όλης της οικογένειας.

« Καλοδεχθείτε κάθε δυνατή βοήθεια που θα σας κάνει να ασχολείστε μόνο με το μωρό. Ζητήστε να σας μαγειρεύουν και να σας καθαρίζουν το σπίτι αν είναι δυνατόν.

« Κατά την περίοδο της γαλουχίας επιτρέπεται να έχετε μια φυσιολογική δραστηριότητα αν θέλετε και αν προλαβαίνετε. Μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, π.χ. από ερωτικές επαφές μέχρι βάψιμο μαλλιών, κι από γυμναστήριο μέχρι αποτρίχωση.

« Συζητήστε για τα προβλήματά σας με το θηλασμό μόνο με φίλες σας που κατάφεραν να θηλάσουν για πολύ καιρό ή με ειδικούς. Όλοι οι άλλοι θα σας μπερδέψουν και θα σας στεναχωρήσουν.

Πηγή:  all4mama.gr

Διαβάστε ακόμη:

Απίστευτη φωτογραφία! Νεογέννητο 11 ημερών αγκαλιάζει το άρρωστο δίδυμο αδερφάκι του…!

Αυτή η μαμά δεν περίμενε με τίποτα αυτό που συνέβη, όταν ο αυτιστικός γιος της είχε ένα δημόσιο ξέσπασμα θυμού!

Ο πρώτος χρόνος της μητρότητας σύμφωνα με την Disney!