Πόσο μηνών είμαι τελικά; Τρόπος υπολογισμού εγκυμοσύνης

Πόσο μηνών είμαι

Είδατε το πολυπόθητο + στο τεστ εγκυμοσύνης και τώρα ψάχνετε να βρείτε πόσο έγκυος είστε;

Η πρώτη μέρα της εγκυμοσύνης ξεκινά, όταν πραγματοποιείται η σύλληψη, η ένωση του σπερματοζωαρίου με το ωάριο. Αυτό, όμως, δεν μπορούμε να το εντοπίσουμε με ακρίβεια. Γι’ αυτό υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης μας έχοντας ως γνώμονα την ημέρα που ξεκίνησε η τελευταία μας περίοδος.

Την παραπάνω μέθοδο υπολογισμού την χρησιμοποιούμε, όταν έχουμε να κάνουμε μ’ έναν σταθερό κύκλο 28-30 ημερών. Αν δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και ο κύκλος σας είναι ακανόνιστος, μην αγχώνεστε. Όταν επισκεφτείτε το γιατρό σας για τον πρώτο σας υπέρηχο, θα μετρήσει το σάκο ή το έμβρυο (μέτρηση κεφαλοουριαίου μήκους) και θα μπορέσει να δώσει ηλικία στην εγκυμοσύνη σας με την οποία θα πορεύεστε μέχρι τη γέννα σας.

Παρόλο που ουσιαστικά είστε έγκυος ήδη από την ημέρα της σύλληψης, οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται την εγκυμοσύνη τους κατά την 4η-5η εβδομάδα, όταν δηλαδή δεν εμφανιστεί η αναμενόμενη έμμηνος ρήση… Όταν, λοιπόν, δε θα σας έρθει η περίοδος, θα είστε έγκυος στον 1ο μήνα.

Υπολογισμός Τοκετού

Για να βρείτε την ημερομηνία που θα γεννήσετε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου (πρώτη μέρα) και να πατήσετε στο «Υπολογισμός τοκετού»!

Την εγκυμοσύνη μπορείτε να την μετράτε με δύο τρόπους: ή με εβδομάδες ή με μήνες.

Θα σας έλεγα ότι οι εβδομάδες είναι πιο ακριβής τρόπος μέτρησης της κύησής σας, καθώς θα σας δίνει σωστότερη εικόνα για το πότε πρέπει να γίνονται οι βασικές εξετάσεις και υπέρηχοι για την υγεία του παιδιού και τη δική σας υγεία, όπως μέτρηση αυχενικής διαφάνειας, εξέταση β’ επιπέδου, doppler, καμπύλη σακχάρουκ.τ.λ. και βέβαια για να μετράτε αντίστροφα μέχρι την υπέροχη αυτή μέρα που θα φέρετε στον κόσμο το πλασματάκι σας.

Σε γνωστά βιβλία της αγοράς ή και στο διαδίκτυο δε θα βρείτε απόλυτη συμφωνία ως προς την αντιστοίχιση εβδομάδων στον καθένα από τους 9 μήνες εγκυμοσύνης και θα διαπιστώσετε ότι παρουσιάζουν μικρές διαφορές στον αριθμό των εβδομάδων που περιλαμβάνουν. Δε θεωρείται, όμως, κάποια μέτρηση λανθασμένη. Επιλέξτε όποια σας βολεύει ή όποια προτείνει ο μαιευτήρας σας.

Εβδομάδες- μήνες εγκυμοσύνης:

1ος μήνας: 1η με 4η εβδομάδα ή 1η με 6η εβδομάδα

2ος μήνας: 5η με 8η εβδομάδα ή 6η με 10η εβδομάδα

3ος μήνας: 9η με 13η εβδομάδα ή 10η με 13η εβδομάδα

4ος μήνας: 14η με 17η εβδομάδα ή 13η με 17η εβδομάδα

5ος μήνας: 18η με 22η εβδομάδα ή 17η με 21η εβδομάδα

6ος μήνας: 23η με 27η εβδομάδα ή 21η με 26η εβδομάδα

7ος μήνας: 28η με 31η εβδομάδα ή 26η με 30η εβδομάδα

8ος μήνας: 32η με 35η εβδομάδα ή 30η με 35η εβδομάδα

9ος μήνας: 36η με 40η εβδομάδα ή 35η με 40η εβδομάδα

Συνολικά μια εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες ή 266 μέρες.

Αν μετρήσετε τις εβδομάδες που αντιστοιχούν σε κάθε μήνα στον παραπάνω πίνακα, θα διαπιστώσετε ότι κάποιοι μήνες έχουν 5 εβδομάδες και άλλοι 4 εβδομάδες. Ο τρόπος που έχουν κατανεμηθεί οι εβδομάδες στους αντίστοιχους μήνες έχει να κάνει με τα κοινά στοιχεία που παρουσιάζουν οι εβδομάδες αυτές ως προς την ανάπτυξη του μωρού.

Οι έρευνες αναφέρουν ότι το 80% των γυναικών θα γεννήσουν τα μωρά τους τελειόμηνα και περίπου μία στις 10 γυναίκες θα γεννήσουν πρόωρα. Ένα παιδί θεωρείται ότι γεννήθηκε πρόωρα, όταν πραγματοποιηθεί ο τοκετός μεταξύ 20 και 37 εβδομάδων.

Όταν θα επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας, θα προσπαθήσει κατά προσέγγιση να υπολογίσει πόσο έγκυος είστε, επειδή δε γνωρίζει με ακρίβεια πότε πραγματοποιήθηκε η σύλληψη. Δε συμβαίνει το ίδιο εάν έχετε μείνει έγκυος με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς γνωρίζει πότε έγινε η εμβρυομεταφορά. Σε αυτή την περίπτωση ο μαιευτήρας σας μπορεί να πέσει έξω μόνο λίγες μέρες.