Δημιουργικές δραστηριότητες για βρέφη έως 12 μηνών

Δημιουργικές δραστηριότητες για βρέφη έως 12 μηνών

βρέφη έως 12 μηνών

Στο συγκεκριμένο κείμενο θα σας περιγράψουμε απλές και εύκολες δραστηριότητες, τις οποίες μπορείτε να κάνετε με το μωράκι σας και να περάσετε δημιουργικά και ευχάριστα το χρόνο σας.

Αρχικά, η κάθε δραστηριότητα διαρκεί κατά μέσο όρο από πέντε μέχρι δεκαπέντε λεπτά. Βέβαια, αν το μωράκι σας το βρίσκει διασκεδαστικό, αφιερώστε περισσότερο χρόνο. Θα ήταν καλό να κάνετε μία ή δύο δραστηριότητες καθημερινά και να επαναλαμβάνετε εκείνες που αρέσουν περισσότερο στο μωράκι σας, όσο πιο συχνά το επιθυμεί. Οι παρακάτω δραστηριότητες απαιτούν ελάχιστο εξοπλισμό ή παιχνίδια για να τις πραγματοποιήσετε.
Η πρώτη φυσική δραστηριότητα, που ενδείκνυται για βρέφη μερικών μηνών και είναι ιδανική για την ανάπτυξη των μυών και την απόκτηση του ελέγχου του αυχένα, των ώμων, των άνω άκρων και της μέσης, είναι να βοηθήσετε το μωρό σας να αναζητήσει τον ήχο της φωνής σας ή ενός παιχνιδιού. Δώστε προσοχή ώστε να ανασηκωθούν το κεφάλι και οι ώμοι του μωρού σας και να ψάξει να βρει από που προέρχεται ο ήχος. Αργότερα, το μωράκι σας θα χρησιμοποιεί τα χεράκια του για να βοηθάει το σώμα του να ανασηκωθεί ώστε να παρατηρεί γύρω του και να εντοπίζει έναν ήχο.
Mία άλλη δραστηριότητα, που στοχεύει στην ανάπτυξη της όρασης, την κίνηση του κεφαλιού και την ενδυνάμωση των μυών του αυχένα και των ώμων, είναι να επιλέξετε ένα βρεφικό παιχνιδάκι με αντίθετα ή έντονα χρώματα και να το μετακινείτε αργά από τη μία άκρη στην άλλη με το μωράκι σας ξαπλωμένο ανάσκελα. Το κεφάλι και τα μάτια του μωρού σας θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν το παιχνίδι ενώ αυτό κινείται. Επειδή η όραση δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη στα βρέφη, κρατήστε το παιχνίδι σε απόσταση λίγο εκατοστών από το πρόσωπό του για να εστιάσει καλύτερα σ’ αυτό.
Μπορείτε ακόμη να δημιουργήσετε μία μικρή παιδική χαρά μέσα στο σπίτι, που μπορεί να βοηθήσει το μωράκι σας να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του και να κινήσει τα μάτια, τα χέρια και τα ποδαράκια του. Τοποθετήστε το χαλάκι ή την κουβερτούλα στο πάτωμα και από πάνω τα παιχνίδια δημιουργώντας μία παιδική χαρά. Επιλέξτε αντικείμενα με διαφορετικά χρώματα, σχέδια και ήχους για να διατηρήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον του μωρού σας. Βάλτε το μωράκι σας μπρούμυτα ή ανάσκελα ώστε να φτάνει να αγγίζει ή να κλωτσάει τα παιχνίδια της παιδικής χαράς.
Η επόμενη δραστηριότητα είναι σημαντική για την ενίσχυση της συνολικής ανάπτυξης και της φυσιολογίας του μωρού σας. Ξαπλώστε με το μωράκι σας μπρούμυτα, με την κοιλίτσα στο πάτωμα, διαβάζοντας ένα βιβλίο. Δείξτε τις εικόνες στο βιβλίο για να το ενθουσιάσετε και να το παρακινήσετε να τεντωθεί και να φτάσει στο βιβλίο. Εξηγήστε στο μωράκι σας τι βλέπετε στο βιβλίο, ενώ το διαβάζετε.
Μία άλλη δραστηριότητα περιλαμβάνει μπανάκι και τεχνικές μασάζ για την ενίσχυση του δεσμού με το μωράκι σας. Κάντε μπάνιο, στεγνώστε και κάντε μασάζ στο μωράκι σας, ενώ τραγουδάτε ή έχετε βάλει απαλή μουσική. Πείτε του ποσό πολύ το αγαπάτε και προσφέρετε ένα απαλό άγγιγμα. Για το μασάζ τοποθετήστε το μωράκι σας είτε κατά μήκος των ποδιών σας είτε ανάμεσα στα ελαφρώς ανοικτά πόδια σας με το πρόσωπό του να βλέπει σε σας ενώ εσείς κάθεστε στο πάτωμα. Κάντε μασάζ στις παλάμες του μωρού σας χρησιμοποιώντας τους αντίχειρές σας και χαϊδεύοντας από τον καρπό ως τα δάχτυλα. Έπειτα, κάντε μασάζ στην πίσω πλευρά του χεριού σας από τον καρπό ως τα δάχτυλα χρησιμοποιώντας όλο το χέρι σας. Κάντε μασάζ στην πατούσα των ποδιών του χρησιμοποιώντας τους αντίχειρές σας και χαϊδεύοντας από τη φτέρνα ως τα δάχτυλα. Κάντε μασάζ στο πάνω μέρος του ποδιού χρησιμοποιώντας όλο το χέρι σας. Κάντε απαλό μασάζ στα αυτιά του μωρού σας μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας. Αρχίζοντας από τα φρύδια σχηματίστε μία καρδιά πάνω στο πρόσωπό του και μετά ενώστε τα χέρια σας στο πιγούνι του.
Μία δραστηριότητα, σημαντική για την έκφραση της κίνησης και την ανάπτυξη του ρυθμού, είναι να αγκαλιάσετε και να φιλήσετε το μωράκι σας, ενώ παράλληλα χορεύετε κυκλικά και αλλάζετε φορά. Αφήστε να μπει φως στο δωμάτιο και βάλτε γρήγορη, ρυθμική και χαρούμενη μουσική. Αν το μωράκι σας νυστάζει, χαμηλώστε τα φώτα ή κλείστε τις κουρτίνες και χορέψτε μαζί του υπό τους ήχους ενός ευχάριστου νανουρίσματος ή ήρεμου τραγουδιού. Αν το μωράκι σας είναι λίγων μηνών, χορέψτε ήρεμα μαζί του φροντίζοντας να στηρίζεται ο αυχένας του.
Η επόμενη δραστηριότητα βοηθά στην ανάπτυξη της εσωτερικής δύναμης και της ισορροπίας του μωρού σας. Βάλτε το μωράκι σας στα πόδια σας με το πρόσωπό του στραμμένο γύρω του και δείξτε του με το δάχτυλό σας τι βλέπετε. Επίσης, κρατήστε το μωράκι στα πόδια σας, καθώς θα μιλάτε μ’ ένα φίλο σας, αυτό θα παρατηρεί τις εκφράσεις σας και θα ακούει τις φωνές των άλλων ανθρώπων. Ενδεχομένως να προσπαθήσει να πάρει μέρος στη συζήτηση με τους μωρουδίστικους ήχους του. Μπορείτε ακόμη να βάλετε το μωράκι σας να καθίσει στα πόδια σας με όρθια την πλάτη του, καθώς κοιτάτε από ένα παράθυρο και παρακολουθείτε τη θέα ή τη δραστηριότητα των ανθρώπων και των αυτοκινήτων. Αν το μωράκι σας δεν είναι ακόμα έτοιμο να καθίσει, τοποθετήστε το σταθερά σ’ ένα βρεφικό κάθισμα πάνω σ’ ένα τραπέζι, έτσι ώστε να είναι σε ψηλότερο σημείο απ’ όπου θα μπορεί να σας παρακολουθήσει από κοντά. Όταν το μωράκι σας είναι έτοιμο να καθίσει στο πάτωμα, βάλτε μαξιλάρια από πίσω και πλάι του για ασφάλεια και στήριξη. Όταν δε θα χρειάζεται πλέον τα μαξιλάρια, τοποθετήστε ένα παιχνιδάκι μπροστά του για να κινήσετε το ενδιαφέρον του.
Η τελευταία δραστηριότητα αφορά το τέντωμα και το μπουσούλημα του μωρού σας. Κουνήστε ένα παιχνιδάκι και τοποθετήστε το μπροστά από το μωράκι σας. Βάλτε ένα αντικείμενο δίπλα στο μωρό σας για να το ενθαρρύνετε να το φτάσει πλαγίως. Φροντίστε ώστε τα αντικείμενα να βρίσκονται κοντά του για να τα φτάνει και να τα πιάνει με το ένα χέρι. Τοποθετώντας αντικείμενα λίγο πιο μακριά, βοηθάτε το μωράκι σας να αρχίζει να μπουσουλάει για να τα αγγίξει. Αν σπρώχνει το σώμα του με τα χεράκια του μπορείτε μαλακά να λυγίσετε τα γόνατά του κάτω από το σώμα του προετοιμάζοντάς το για τη στάση του μπουσουλήματος. Επαναλάβετε την άσκηση καθημερινά τοποθετώντας ένα διαφορετικό παιχνιδάκι όλο και πιο μακριά ενθαρρύνοντας το να το φτάσει και έπειτα να μπουσουλίσει.

Γράφει ο Λεωνίδας Κάλφας

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει το λόγο και την ομιλία μέσα από καθημερινές δραστηριότητες

Εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες για το μωρό σας από 0-12 μηνών!