Συμπτώματα τοκετού – Πώς θα καταλάβω οτι γεννάω;
Πότε ξεκινάει ο τοκετός; Πολλές από εσάς μπορεί να φαντάζεστε ότι εκεί που ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ ή περπατάτε στο δρόμο θα σπάσουν ξαφνικά τα νερά σας, θα πιάσετε την κοιλιά σας και θα φωνάξετε «Γεννάω!». Η αλήθεια είναι όμως ότι τις περισσότερες φορές θα έχετε αρκετή ώρα να καταλάβετε τι γίνεται και να προετοιμαστείτε. Η μέση διάρκεια τοκετού για τις γυναίκες που γεννάνε πρώτη φορά είναι 9 ώρες και γι’ αυτές που έχουν γεννήσει 6,5 ώρες – και αυτό από την ώρα που θα αρχίσουν οι τακτικές, επίπονες συσπάσεις της μήτρας κάθε 3 με 5 λεπτά. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ήπιες συσπάσεις για αρκετές ώρες πριν φτάσουν να έχουν συσπάσεις κάθε 3 με 5 λεπτά. Για όσες από εσάς αναρωτιούνται για το πώς θα καταλάβουν αν όντως ήρθε η ώρα του τοκετού τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν να σιγουρευτείτε.
Τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσω στις διακοπές των Χριστουγέννων με το μωρό μου
[babyPostAd]Πως είναι οι συσπάσεις?
Όταν έρθουν οι συσπάσεις της γέννας θα τις νιώσετε χαμηλά στην κοιλιά σας ή χαμηλά πίσω στη μέση σας. Μπορεί να πηγαίνουν από την κοιλιά στη μέση ή από τη μέση στην κοιλιά ή χαμηλά στα πόδια σας. Μοιάζουν με τους πόνους της περιόδου ή του εντέρου όταν έχετε αέρια. Οι συσπάσεις προ της γέννας μοιάζουν σαν σφίξιμο στην κοιλιά σας ή σαν το μωρό να έχει ξαφνικά απλωθεί σε όλη την κοιλιά.
Πόσο δυνατές είναι?
Μια τυπική σύσπαση τοκετού είναι αρκετά δυνατή ώστε να μην είναι εύκολο να μιλήσετε ή να περπατήσετε για όσο διαρκεί.
Πόσο συχνές είναι?
Για να μετρήσετε το χρονικό διάστημα μεταξύ των συσπάσεων, χρονομετρήστε από την αρχή μιας σύσπασης μέχρι την αρχή της επόμενης. Πρέπει να είναι να επαναλαμβανόμενο μοτίβο συσπάσεων με διαφορά μεταξύ τους 3 με 5 λεπτά. Συνήθως οι γιατροί και οι μαίες συνιστούν, πέραν των εξαιρέσεων φυσικά, να πάτε στο νοσοκομείο ή στην κλινική όταν οι συσπάσεις σας έρχονται κάθε 3 με 5 λεπτά για περίπου 2 ώρες αν είστε έγκυος στο πρώτο σας παιδί και για 1 ώρα αν έχετε γεννήσει ξανά.
Πόσο κρατάνε;
Οι συσπάσεις πρέπει να διαρκούν το πολύ ένα λεπτό από την ώρα που θα αρχίσουν μέχρι την ώρα που θα τελειώσουν. Πολλές φορές στην αρχή του τοκετού μπορεί να νοιώθετε ότι διαρκούν περισσότερο αλλά αυτό συμβαίνει γιατί είναι ακόμη ήπιες και δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσετε πότε αρχίζουν και πότε σταματάνε.
Αλλάζουν όσο περνάει η ώρα;
Οι συσπάσεις του τοκετού όσο περνάει η ώρα έρχονται όλο και πιο συχνά, δυναμώνουν, και κρατάνε περισσότερο. Συχνά οι συσπάσεις ενώ μπορεί να είναι σταθερές για αρκετές ώρες, αυξάνονται σε ένταση σε σχετικά μικρό διάστημα όπως μία με δύο ώρες, καθώς ο τοκετός αρχίζει να δρομολογείται. Οι συσπάσεις προ του τοκετού μπορεί να είναι σταθερές για αρκετές ώρες.
Η σωματική δραστηριότητα τις επηρεάζει;
Οι συσπάσεις προ του τοκετού μπορούν να υποχωρήσουν αν την ώρα που έρθουν σταματήσετε αυτό που κάνετε και χαλαρώσετε κάνοντας πχ. ένα ζεστό μπάνιο. Αν πάλι είστε χαλαρή όταν έρθουν και σηκωθείτε να κάνετε κάτι και να κινηθείτε λίγο τότε πάλι μπορεί να τις νιώσετε να υποχωρούν. Οι συσπάσεις την ώρα του τοκετού όμως, αν και υπάρχουν πράγματα που μπορούν να σας ανακουφίσουν για λίγο απ’ αυτές, δεν πρόκειται να φύγουν αν δε γεννήσετε το μωρό σας.
Έσπασαν τα νερά σας;
Αν έσπασαν τα νερά σας σχετικά απότομα τότε οι συσπάσεις που θα ακολουθήσουν θα σας οδηγήσουν γρήγορα σε συσπάσεις τοκετού. Αν όμως τα νερά σας φεύγουν σιγά σιγά, στάζοντας ας πούμε, πράγμα που μπορεί και να μην καταλάβετε πολύ εύκολα, τότε οι συσπάσεις που θα ακολουθήσουν δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγήσουν γρήγορα σε συσπάσεις τοκετού.
Σε όλα τα παραπάνω χρησιμοποιήστε κοινή λογική αλλά και το ένστικτό σας. Αν για παράδειγμα περιμένετε το δεύτερο παιδί σας και ξυπνήσετε με δυνατές συσπάσεις που απέχουν 3 λεπτά η μια απ’ την άλλη αλλά διαρκούν 30 δευτερόλεπτα δεν χρειάζεται να περιμένετε να φτάσουν σε διάρκεια το 1 λεπτό. Από την άλλη, αν για τις τελευταίες τρείς ώρες έχετε συσπάσεις που απέχουν η μία από την άλλη 5 λεπτά αλλά μπορείτε ακόμη να κάνετε τις δουλειές σας όσο κρατάνε, τότε δε χρειάζεται να τρέξετε στο νοσοκομείο.
Πηγή: babyonline.gr