Η συμβολή του πατέρα στον τοκετό!
Είναι αλήθεια πως πριν μερικές δεκαετίες ήταν ασυνήθιστο ένας πατέρας να παρίσταται στη γέννηση του παιδιού του. Όλοι θυμόμαστε σκηνές από παλιές ταινίες με τον σύζυγο να βηματίζει νευρικά έξω από την αίθουσα τοκετού και την πόρτα να είναι ερμητικά κλειστή.
Πολλοί σύζυγοι όμως, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ένταση και την αγωνία, το αυξημένο ψυχικό φορτίο της αίθουσας του τοκετού. Ορισμένοι πάλι αισθάνονται λιποψυχία και αναστάτωση στην θέα του αίματος ή της όλης διαδικασίας. Ο τοκετός είναι ένα γεγονός που βιώνεται αυστηρά εξατομικευμένα από τον κάθε άνθρωπο και δεν είναι απαραίτητο να έχουν όλα τα ζευγάρια την ίδια άποψη για το αν θα είναι παρών ο πατέρας ή όχι.
Αν αποφασισθεί όμως από το ζευγάρι ότι θα παρίσταται, τότε θα πρέπει απαραίτητα να συνεννοηθεί τόσο με τη σύντροφο του όσο και με τον μαιευτήρα, σχετικά με το τι περιμένουν από αυτόν, ποια και μέχρι πού, θα φτάνει η συμμετοχή του. Μπορεί να επιθυμεί να κόψει ο ίδιος τον ομφάλιο λώρο, ή να κρατήσει για λίγο το νεογνό αμέσως μόλις γεννηθεί.
10 πράγματα που ΟΛΟΙ οι νέοι μπαμπάδες θα πρέπει να σταματήσουν να λένε στις γυναίκες τους!
Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσει το ζευγάρι εκ των προτέρων, για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, να καθοριστεί ο ρόλος του πατέρα στην αίθουσα τοκετού, να διασαφηνισθεί ποιες προσδοκίες υπάρχουν από αυτόν και αν θα χρειαστεί στήριξη για να ανταπεξέλθει. Εάν ο πατέρας αισθάνεται υπερβολικά αγχωμένος θα ήταν καλό να βρίσκεται μαζί του στη γέννηση ακόμα ένα συγγενικό άτομο ή μια μαία, για να τον βοηθήσει να χαλαρώσει.. Για όλους τους νέους γονείς η γέννηση του παιδιού τους είναι μια θαυμάσια εμπειρία, και όλοι ερωτώμενοι, ομολογούν ότι δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή που να μπορεί να συγκριθεί με τη πρώτη φορά που είδαν το μωρό τους.
Όσο για τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν, οι ίδιοι οι πατεράδες λένε ότι η δυσκολότερη κατάσταση κατά την διάρκεια του τοκετού της συντρόφου τους είναι να την βλέπουν να πονάει, να υποφέρει και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα γι αυτό. Φυσικά και μόνο η παρουσία τους εκεί, στις περισσότερες περιπτώσεις δρα ανακουφιστικά & κατευναστικά πάνω στη σύντροφό τους. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί ο πατέρας να δοκιμάσει, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που βιώνει αυτή την εμπειρία. Για τους περισσότερους «πρωτάρηδες» το πιο δύσκολο είναι ότι δεν ξέρουν τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν την διαδικασία και αισθάνονται όχι μόνο περιττοί αλλά και ότι εμποδίζουν κιόλας χαζή.
Μια από τις δυσκολότερες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν για τους μπαμπάδες που επιλέγουν να παρίστανται στον τοκετό είναι όταν εμφανίζονται απροσδόκητες επιπλοκές. Εκεί πραγματικά μπορεί κάποιος «πρωτάρης» να τα χάσει και να αισθανθεί εκτός τόπου και χρόνου. Είναι απαραίτητο λοιπόν να ενημερωθεί για τα πιθανά σενάρια του τοκετού και να μην σταματήσει το διάβασμα για τον τοκετό και το τι μπορεί να συμβεί κατά την διάρκειά του. Είναι πραγματικά σημαντικό να είναι ενήμερος για όλες τις πιθανές εξελίξεις κάθε σταδίου του τοκετού, διότι θα νιώθει πιο δυνατός και έτοιμος για την εμπειρία που θα μοιραστεί με την σύντροφο και μητέρα του παιδιού του.
Πηγή: Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.
Το διαβάσαμε στο goneisonline.gr